CHRIS ECKMAN

Beogradski koncertni kalendar za oktobar 2019. vol 1

Koncerti Muzika - regija Show Time

Nakon solidnog septembarskog programa, pred beogradskom muzičkom publikom je izuzetno bogati muzički oktobar, ispunjen impozantnim izborom muzičara i zanimljivih festivala, od alternative do mainstream rocka i ostalih stilova.

Ranije smo najavili samo generalni sadržaj Indirekt festivala, koji se u Beogradu održava od 2. do 4. oktobra u deset prostora, a ovdje donosimo i detalje muzičkih programa

02-10. Elektropionir – Hrvatski elektro pop sastav Detour uz podršku švedskog sastava Tiny Fighter, a istog dana u Spratu nastupaju Ilija And The Gemini, Weird Fishes i Manu.

03-10. Elektropionir – Bojana Vunturišević, Frau Casio, Šajzerbiterlemon, Turisti i mađarski bend The Bluebay Foxes; u Spratu će nastupiti Draga Mevos, Tankman i Anne Marie, dok će u Knapu biti Dram, S.T.R.A.H. i mađarski Skeemers.

04-10. Božidarac – Marčelo sa Napetim kvintetom, a u Domu omladine Ana and The Changes, kao i rumunski sastav Byron. Istog dana u Elektropioniru će svirati Glib, Moussaka, Ljubičice i hrvatski bend Porto Morto, u Spratu će biti Ivan Jegdić, Željko Markuš Pacifik i Dimitrije Simović, dok su Rampa, Olivera Popović, Paper Animals i Ksenija Kuljača u Knap klubu.

04-10. / 05-10.  Beogradski sajam: OKTOBARFEST

Ovaj program spominjemo najviše zbog činjenice da Beograd dobija svoj prvi Oktobarfest, dok je u Novom Sadu uveliko zaživio i to sa veoma atraktivnim koncertnim programom svake godine. U Beogradu muzički program nije toliko zanimljiv, jer ga uglavnom čine cover bendovi ili tribute sastavi, sa tek ponekim manje poznatim autorskim muzičarima.

Izdvajaju se Schime (4. 10.), autorski jazz bend osnovan 2015 godine i pored izvođenja originalne muzike, koja je pod uticajem savremenog i tradicionalnog jzza i klasične muzike, veliku pažnju posvećuju kolektivnoj improvizaciji i interakciji. Drugi pažnje vrijedan koncert je Deca iz vode / EKV tribute band project (5.10.).

04-10.  KST bašta: REPETITOR

Aletrnativni rock sastav Repetitor svira uživo u KST na zatvaranju bašte. Svaki put kad sviraju ispred bine je vulkan energije, a koncert otvara jedna od najuzbudljivijih novih grupa Beograda, Klotljudi, a uz njih su tu još Spejs Noksi.

06-10.  Elektropionir:  SHE PAST AWAY

Jedan od trenutno vodećih i najaktivnijih dark-wave, post-punk bendova drugi put je u Srbiji. Bend je nastao u Turskoj i nakon vrlo kratkog vremena postao senzacija. Za uvod u njihov nastup svira novosadski Sputnik koji osvaja domaću i regionalnu scenu sa energičnim miksom elektro rok/new wave zvuka.

VANESSA MAE

10-10. Sava centar: VANESSA MAE (Bemus)

Pop ikona klasične muzike pomjerila je muzičke granice u 16. godini objavljivanjem prvog albuma “Violin Player”, stvarajući neuobičajen stil s kombinacijom klasičnog, pop, jazz i tehno zvuka, ali i upečatljivim scenskim izgledom. U Guinnesovu knjigu ušla je kao najmlađi instrumentalista koji je snimio violinske koncerte Beethovena i Čajkovskog.

11-10. Elektropionir: CHRIS ECKMAN & THE FRICTIONS

Chris Eckman & The Frictions ponovo u susretu s beogradskim ljubiteljima alternativnog zvuka, a bend predstavlja novi studijski album “Torch” koji je objavljen u aprilu. Eckman spaja uticaje Neila Younga i Toma Verlaina, Boba Dylana i Stevea Wynna, odnosno afrički blues sa sevdalinkom, slovenački pop sa “amerikanom”.

11-10. Kombank dvorana: BABE

Popularni I zabavni bend koji vodi desna ruka Bajage i Instruktora Žika Milenković, ove 2019. su se reaktivirali i nastupali na otvaranju bašte KST u junu, kao i tokom avgusta na festivalu “Rock Village” u Banatskom Sokolcu. Sada, u Kombank dvorani, grupa pokazuje da je definitivno veoma ozbiljna u svom povratku. Naredne večeri 12.10. Babe sviraju u Novom Sadu, u popularnom Studiju M.

Babe

12-10. Elektropionir:  FÖLLAKZOID

Psihodelični čileanski trio FÖLLAKZOID  ima premijerni koncert u Srbiji. Specijalni gost im je beogradska grupa Roza, koja upravo završava snimanje svog debi albuma. Pod jakim uticajem drevne muzike Anda, bend spaja tradiciju sa modernim zvukom i tehnologijama sadašnjeg vremena.

19-10. Dom omladine:  VIOLENT CHAPTER

Godišnji festival “Deacaying With The Boys” je tradicionalni događaj hardcore metal benda Violent Chapter, a binu će dijeliti sa još četiri grupe – Last Hope (hardcore, Sofija), Expectations (melodic hardcore, Sofija), Dishumanity (hardcore punk, Kragujevac) i H2O2 (skate punk, Beograd).

Za kraj evo i kratkog pregleda koncerata u novom muzičkom Knap klubu koji u oktobru ima još atraktivniji program nego u prethodnom mjesecu

05-10. MISTAKE MISTAKE (beogradski vokalno-elektronski sastav)
10-10. AKLEA NEON (mlada i sve traženija afro-soul kantautorica iz Osijeka)
11-10. DOGS IN KAVALA (beogradski psychedelic-garage)
12-10. POPEČITELJI (rock, funk, punk)
17-10. SARA RENAR (jedna od liderica nove kantautorske scene u Hrvatskoj)
18-10. FIRE IN CAIRO (alt rock/post garage bend iz Zagreba)
19-10. LIRA VEGA (beogradski thrash / evergreen/ psychedelic duo)

Priredio: Ivan Makragić

Nastavlja se… 

POPEČITELJI