Lakiko

Nova imena regionalne scene: Lakiko – misteriozna alter music lutalica iz Sarajeva

Muzika BiH Novi na sceni Show Time

Od Bacha do The Doorsa, od Pink Floyda do Lane Del Rey uzori su na kojima počiva muzika alter music violončelistice i pjevačice Lakiko.

Lakiko, pravim imenom Lana Kostić, rođena je u Sarajevu. Nakon završetka srednje škole, diplomirala je na odsjeku za klasično violončelo na Univerzitetu umjetnosti Bremen, pa u Bernu magistrirala kompoziciju i teoriju violončela i pjevanja. Rijetko se zadržavala na jednom mjestu, priklonivši se životu nomadskih muzičara.

”Uvijek je bila stvar o muzici. I još uvijek je”, naglašava Lana svoj osnovni životni motiv.

Iako je nastupala u brojnim zemljama, u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Švicarskoj, Njemačkoj, Engleskoj, Francuskoj, Irskoj, za Lakiko je šira ovdašnja muzička javnost čula tek kada je, među 126 muzičkih djela mladih autora iz cijelog regiona, njena pjesma”Bol” odabrana među 12 finalista prve dodjele nagrade ”Milan Mladenović”, koju je istoimena Fondacija nedavno dodijelila u Beogradu.

Poslije prvog ovogodišnjeg EP-ja ”Sounds”, Lakiko je krajem septembra objavila novi pod nazivom ”Balkan Quintology” sa četiri uglavnom kraće autorske teme, ”Vuk”, ”Pravda”, ”Sreća” i ”Bol”.

Izražajno violončelo i mističan glas, jasna struktura klasike pomiješana sa elektronikom repetativnih loopova, eksperimentalni pristup tradicionalnoj formi muziciranja… Lakiko ih graciozno uvezuje u uzbudljive alternativne minijature kakve još nismo čuli na muzičkoj pozornici u BiH.

Koliko će s njima dobaciti, ovisi, čini nam se, samo od toga kako će često mlada sarajevska umjetnica nastupati izvan BiH (ma koliko mi voljeli da je drugačije). A nadamo se da bi mogla dobaciti daleko.

1 razmišljanje na “Nova imena regionalne scene: Lakiko – misteriozna alter music lutalica iz Sarajeva

Komentari su zatvoreni.