Novi na sceni: konačno domaći bend realnog imena – Bye Byes in Germany!

Muzika BiH Novi na sceni Show Time

Prvi koji su se dosjetili da umjesto pjesme-dvije i svoj bend nazovu pravim imenom je najmlađi tuzlanski alter-rock sastav i zove se Bye Byes in Germany.

Malo je rock i rap autora u cijelom istočno od Slovenije dijelu regije koji u zadnjih godinu-dvije nisu uradili pjesmu o masovnom iseljavanju mladih i i njihovim novim domovinama, među kojima je najljubljenija Njemačka.

Ruku ispuženih prema novoj ‘majci hraniteljici’ svoje generacije, Bye Byes in Germany je alter-rock bend iz Tuzle, formiran početkom 2019. godine i danas (1. 12.) premijerno se predstavio singlom ”Before the Fallings”, koji je uvod za njihovo debitantsko izdanje, extended play što će nositi naziv ¨If It Bothers Your Father”.

Bye Byes in Germany je rodno ravnopravan, čine ga dvije djevojke, pjevačica Leila Omerhodžić i bunjarka Lejla Alijević, te dva momka, gitarista Ensar Hadžiselimović i basista  Ammar Berković.

Sudeći po slikama, mogli bi biti tinejdžeri ili tek koju godinu stariji, pa ništa neobično ako nisu čuli za američku veteranku art rocka i art punka, Patti Smith, autoricu slavne teme “Because the Night” (1978.) i poznatu političku, aniti-ratnu i ekološku aktivisticu.

No, prva pjesma tuzlanskog benda, za koju tekst i muziku potpisuje Lejla Alijević, te vokalni izraz druge Leile zajedno imaju patti-smithovsku boju, zvuče sirovo, energično, muzički jasno i vrlo zrelo.

Početak mladog benda kojemu ne dajemo samo, s neprikrivenim oduševljenjem, palac gore, nego s velikom znatiželjom čekamo nastavak i potvrdu slutnje da bi oni mogli ozbiljno prodrmati alter scenu i BiH.

I možda još ponuditi tihu nadu da ne mora baš svaki mladi, sposobni i pametni mozak odlepršati s ovog neba.

Bye Byes in Germany art work