Kuba & Bocvana

Djeca Slobodana M. Kovačevića zaplovila svojim muzičkim morem

Muzika - regija Show Time

Marko Kovačević, njegov brat Nikola i sestra Mia djeca su osnivača nekada popularne grupe More i kao Kuba & Bocvana grade vlastitu muzičku karijeru.

Sjećate li se još Slobodana M. Kovačevića?

Bio je ritam gitarista u prvoj postavi sarajevskih Lutalica, a prozvali su ga “Mali” da bi se raspoznavao od imenjaka i prezimenjaka, Slobodana Kovačevića Bode, koji je bio lider i solo gitarista u istom sastavu.

Kada su se Lutalice ugasile, Slobodan M. Kovačević se 1967. priključio sastavu Pro arte, u ulozi basiste, i njim je snimio 15 singlova i prva dva LP-ja, “Pruži mi ruku ljubavi” (’70.) i “Toplo ljeto” (’72.), a napisao je desetak pjesama među kojima je najpoznatija “Čokolino”. Napustio ih je ’73. i preselio u Split, gdje je formirao grupu More. Prvi singl, objavljen u jesen ’73., donosi i njegov najveći autorski uspjeh te najslavniju pjesmu njegove grupe – baladu “More”.

n M. Kovačević i grupa More
Slobodan M. Kovačević (u prvom planu) i grupa More sa Meri Cetinić kao pjevačicom

Grupa More je izdala 4 albuma, a nakon prestanka njenog rada, Slobodan M. Kovačević je komponirao za druge i svirao kao studijski muzičar, da bi početkom rata preselio u Crnu Goru. Na festivalu zabavne muzike Budva pojavljivao se od sredine devedesetih kao autor pjesama – i pjevač koji ih je izvodio.

Poput mnogih iz te gerenacije, nestao je s horizonta za većinu publike, no sada se na sceni javljaju njegova djeca, Marko Kovačević, njegov brat Nikola i sestra Mia, okupljena u sastavu Kuba & Bocvana.

Publici su se predstavili sredinom prošle godine pjesmom “Kari Šabanovi”, koju su obradili u svom stilu, početkom ove godine objavili su pjesmu “Sklopka”, a najnoviji njihov broj je “Muro”, pjesma za koju je muziku i tekst napisao Marko Kovačević, dok je aranžman i produkciju uradio s bratom Nikolom.

Funky pop-rock… neobavezno i simpatično.