Ina Hamzić

Nova imena region-scene: Ina Hamzić (Sarajevo)

Muzika BiH Show Time

U novoj generaciji sarajevske pop scene počinje se nametati pjevačica koja uz raskošan glas ima i druge atribute neophodne da se bilo koje novo ime izdvoji u današnjoj hiperproduktivnoj popularnoj muzici.

Ina je studentica historije umjetnosti i komparativne književnosti. Što će reći da ima zrno soli u glavi, to nešto što joj može biti pravi adut u lucidnom promišljanju svoje pjevačke karijere.

Ina se pojavom i stavom sasvim dobro uklapa u modni i glamur milje, a to je, realno, gotovo presudan faktor u današnjem do kraja vizueliziranom svijetu popa.

Na kraju, Ina je svoje scensko iskustvo gradila do sada, među ostalim, tumačeći glavnu ulogu u mjuziklu ”Cabaret” Narodnog pozorišta Sarajevo i kao vokalistica u cover ekipi Open Mind Group.

Solističku pjevačku karijeru formalno je otvorila prije pet mjeseci, objavljujući spot za svoju prvu pjesmu “Sve“, baladu za koju je sama napisala muziku i tekst, a aranžmanski su je uobličili zapaženi sarajevski gitarista Vernes Ljuštaku i Kenan Imamović, basista i Inin bendovski kolega.

Prvi Inin atribut, s početka ove priče, dakle sposobnost da promišlja svaki naredni muzički korak, doveo je do njene saradnje sa Azurom Jahićem, intrigantnim tuzlanskim autorom, gitaristom i producentom sa trenutnom sarajevskom adresom.

Tek kao podsjetnik, ovaj lider pop grupe Čaroban svijet u autorskoj i producentskoj ulozi stoji iza još jedne vrlo zanimljive nove pop pjevačice, Tuzlanke Alme Demirović aka Crystal, što pokazuje njegovu spremnost da kreativno sudjeluje u građenju novih karijera.

Jahić je za novu, danas objavljenu pjesmu Ine Hamzić ”Tim za nebo” napisao muziku, tekst i aranžman, te obavio produkciju u svom studiju Spectrum. Spot je kreirao Arnej Misirlić, autor i prvog Ininog videa.

Rezultat: i pjesma i vokalna izvedba i video čine najreprezentativniji primjerak modernog popa nove generacije koja se formira na bh. sceni, možda još nedovoljno ‘agresivne’, ali vrlo potentne.