Korni comeback i prve Rock&Off nagrade – prvi događaji godine!

Muzika - regija Show Time

Iste večeri, 31. 1. 2019., u Beogradu je održan povratnički koncert Korni grupe, a u Zagrebu prva dodjela nove novinarske nagrade Rock&Off i ova dva događaja već sada možemo svrstati među najveće trenutke godine. O njima – dva izvještaja u jednom.

Konačno se i to dogodilo – ikona rocka pojavila se u velikoj sali beogradskog Sava centra, povodom svog 50. rođendana i čak 32 godine nakon zadnjeg koncerta.

Znamo već da je prvi termin povratka Korni grupe bio zakazan za 30. 11. prošle godine, ali su muzičari odlučili da još malo usavrše izvođenje i koncert prolongirali za dva mjeseca. Onda se pojavio drugi problem – nekoliko dana pred koncert objavljeno je da nije sigurno pojavljivanje Dade Topića, zbog zdravstvenih problema, te da će pjevati čak četiri pjevača koji ranije snisu spominjani, Goran Šepa-Gale, Dejan Cukić, Zoran Šandorov i Dušan Svilar.

Možda je to stvorilo dojam da nešto nije u redu i da se u poslednji tren spašava stvar da bi se toliko očekivani koncert ipak održao.

Kako god, počeo je u minut kako je najavljeno i na scenu izlazi čuveni voditelj Nikola Nešković sa RTS-a, autor legendarne “Muzičke slagalice”, najavljujući muzičke legende i zanimljivim detaljem: “Kruži ta priča, kao urbana legenda, da je Kornelije Bata Kovač upropastio dve grupe. Prva je bila Zlatni dečaci, druga Elipse, i sve to da bi stvorio treću – Korni grupu!”

KORNI GRUPA comeback koncert

Magija je mogla da počne i na scenu kao prvi pjevač izlazi uvijek izvanredni frontmen Kerber, Goran Šepa Gale, koji kao da ne umije ostariti i još je u vrhunskoj formi, što pokazuje na otvaranju koncerta pjesmom “Devojčice mala”, a onda snažno sa “Prvim svetlom”.

Mikrofon preuzima Dejan Cukić, koji obožava da komunicira na sceni (nekad i više nego da pjeva) i sam je publici objasnio svoju ulogu: “Ja sam vam ovde, kao i uvek, istoričar i hroničar večeri, pa tek onda i pevač. Dakle, ono što je zanimljvio u vezi Korni grupe je to, da je, osim jedne pevačice – Seke Kojadinović, koja je bila zaista kratko u bendu, i to najviše na probama, ovaj bend je obeležilo ipak – pet pevača! I ove noći je pet pevača. Dvojica od nas smo uživali u Korni grupi, pratili njihove svirke, dvojica od nas nisu se ni rodila kada su oni postojali, a pojaviće se i – ON, bez obzira šta ste čuli da se priča”.

KORNI GRUPA comeback koncer

Uvijek siguran u sebe, Dejan skače, pleše po bini, daje sve od sebe, uživa što je i on dio posebne večeri. Pridružuju mu se i drugi pjevači, pa tako Cukić i Šandorov odlično izvode hitove “Čovek i pas” ili “Slika”, da bi se mladi Dušan Svilar priključio na kultnoj baladi “Ti samo budi dovoljno daleko”, velikom hitu Generacije 5, što je izazvalo ovacije u sali i kod mnogih stalno pitanje kako nije od karijere napravio bilo šta značajnije uz takav sjajan glas i tehniku.

I tako su se u krug vrtjela četiri pjevača, izuzetno uvježbana za tako kratko vrijeme, da stalno dižu dvoranu na noge.

Zanimljivo je da se glavni junak cijele priče, Kornelije Kovač, diskretno držao, posvećen samo klaviru, jednako kao i gitarista Josip Boček.

Nanizali su se na koncerti nebrojene slavne pjesme ,“Ivo Lola”, “Zakletva”, “Not an Ordinary Life”, “Bube”, “Sonata”, “Divlje jagode”, “Put za istok”, a misterija hoće li se pojaviti Dado Topić još traje.

KORNI GRUPA comeback koncert
Dado Topić, Kornelije Kovač, Josip Boček

I onda, konačno, i on je na sceni! Publika u Sava centru od reda je ustala i aplaudirala iz sve snage, kao da su samo njega čekali i kao da je ona prava emocija i energija proradila tek u tom trenutku.

Dado je svojim izvanrednim glasom zapalio salu kultnim temama “Etida” i famozna “Jedna žena”, da bi se onda dogodio jedan simpatičan trenutak – Cukić kreće prema Topiću i ovaj ga pita “A ti si sada tu nešto smislio?”, a Cukić uzvraća “Da, smislio sam da tebe više ne pustim sa scene”. Onda su u duetu zapjevali “Trla baba lan” i na scenu izlaze svi ostali pjevači, da horski otpjevaju ovu šaljivu pjesmicu i koncert završe zajedničkom izvedbom “Moja generacija”.

Skoro tri sata programa nikoga nisu ostavili ravnodušnjim. Svojevremeno je najavljena i mini turneja ovog programa po velikim gradovima regiona, a hoće li se dogoditi još se ne spominje.

Tekst: Ivan Makragić / foto: Nemanja Đorđević

KORNI GRUPA comeback koncert

Na sljedećoj strani – prva dodjela Rock&Off nagrada u Zagrebu