The Doors - Phil Lynott

Na današnji dan u svijetu muzike: 04. januar / siječanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1936Američki muzički časopis Billboard objavio “Hit parade”, prvu zvaničnu top listu hitova.

1942 – Rođen John McLaughlin, engleski jazz fusion gitarist i kompozitor, osnivač grupe Mahavishnu Orchestra.

1956 – Rođen Bernard Sumner, engleski rock gitarista, klavijaturista i pjevač, suosnivač grupa Joy Division (1977) i New Order (1980), u kojoj je bio vodeći pjevač i autor stihova za veliki broj pjesama.

1956 – Rođen Oto Pestner, jedan od legendarnih pjevača slovenske pop scene 20. stoljeća.

1957 – Rođen Vladimir Vlada Golubović, rock bubnjar (Tilt, Suncokret, Riblja čorba, Bajaga i Instruktori).

1960 – Rođen Michael Stipe, pjevač američke rock grupe R.E.M.

1962 – Rođen Aljoša Buha, član zeničke akustičarske grupe Almanah i potom bas gitarista sarajevskih grupa Kongres i Crvena jabuka.

1963 – Rođen Till Lindemann, frontmen njemačke industrijal i dance-metal grupe Rammstein.

1965 – Rođena Beth Gibbons, pjevačica trip hop / art rock grupe Portishead.

1967 – Objavljen prvi i istoimeni album američke rock grupe The Doors, 42. na listi 500 najvećih albuma svih vremena. Osim obrade “Back Door Man” (autor Willie Dixon), songove za album napisali su Jim Morrison, Robby Krieger, Ray Manzarek i John Densmore. Posebno se izdvajaju tri pjesme. Prva je “Light My Fire”, koja se nalazi na 35. mjestu popisa 500 najvećih rock pjesama svih vremena. Zanimljivo je da je Jose Feliciano za njenu obradu 1969. dobio Grammy nagradu. Druga posebna pjesma je12- minutna rock poema “The End”, također proglašena za jednu od 500 najvećih numera u rocku. Napokon, treća je “Alabama Song”, poznata i kao “Whiskey Bar”, urađena na stihove Bertolda Brechta i u maniru njemačkog šlagera. Pjesmu je obradila i grupa Električni orgazam na albumu “Lišće prekriva Lisabon” (1982).  Album “The Doors” je na listi 500 najvećih albuma svih vremena rangiran kao 42. Jeste li znali: Vrlo brzo po objavljivanju debi albuma, The Doors su započeli snimati i drugi album koji je pod nazivom “Strange Days” objavljen samo devet mjeseci kasnije – a i on je uvršten među 500 najvećih albuma ikada.

1969 – Rođen Dino Šaran, osnivač, gitarista, pjevač i autor u sarajevskoj rock grupi Letu štuke.

1972 – The New Seekers, englesko / njemačko / australska pop grupa izbila na prvo mjesto britanske top liste s pjesmom “I’d Like to Teach the World to Sing” (Želim naučiti svijet da pjeva). Pjesma je originalno snimljena kao reklamni jingle za Coca-Colu i tokom cijele 1971. emitirana je kao TV reklama. To joj je donijelo slavu – i odličnu prodaju: song je postao jedan od 100 najbolje prodavanih britanskih naslova svih vremena.

1976 – Niška rock grupa Galija održala prvu probu, čime je zvanično započela s radom. Bend je osnovao Nenad Neša Milosavljević, pjevač i glavni autor, koji je u brojnim pjesmama, također, svirao usnu harmoniku i akustičnu gitaru. A tako je i počeo, kao solista 1975. godine, kada je nastupio u pratećem programu Niških filmskih susreta. Prekretnica se događa krajem ’75., nakon što je komponirao muziku za predstavu “Treća polovina” amaterske pozorišne družine iz Niša. Svi songovi su izvođeni uživo i Nenad Milosavljević je zbog toga okupio grupu pratećih muzičara u kojoj su bili Goran Ljubisavljević – Gorča (gitara), Predrag Branković (bas), Nenad Tančić – Tanča (bubnjevi), Bratislav Stamenković – Čaki (klavijature) i Predrag Milosavljević (prateći vokal). Upravo se ova ekipa našla na prvoj probi s kojom je rođena Galija.

1980 – U muzičkom magazinu “Džuboks” br. 79 s nadnevkom 4. 1. 1980. godine objavljeni su rezultati glasanja za najbolja ostvarenja u Jugoslaviji tokom 1979., a oni su pokazali da je Bijelo dugme bilo apsolutna senzacija te godine. S albumom “Bitanga i princeza” oni su pobijedili u čak 12 od ukupno 16 kategorija – od grupe, albuma i singla godine do Bregovićevih titula kompozitora, tekstopisca i aranžera godine te najvećeg događaja, što je bio “Rock spektakl” na beogradskom stadionu JNA. I drugi članovi grupe slavili su u svojim kategorijama – Željko Bebek kao pjevač godine, Zoran Redžić kao basista i Điđi Jankelić kao bubnjar. Najboljim klavijaturistom proglašen je Laza Ristovski, ali on je Dugme već bio napustio 1978. Među ostalim slavodobitnicima bili su Meri Cetinić – pjevačica godine, R. M. Točak – gitarista godine i Prljavo kazalište – najveća nada. Ako niste znali: Pojava grupe Srebrna krila 1979. godine s jedne je strane fascinirala veliki dio tinejdžerske publike, a na drugoj iritirala rock populaciju, tako da je u Džuboksovom izboru za ’79. prvi put uvedeno nekoliko kategorija najgorih ostvarenja. Krilima je pripala titula najgoreg albuma, a njihova turneja je proglašena promašajem godine. Što za njihovu neizmjernu popularnost ništa nije značilo.

1981 – Objavljen debi album beogradske rock grupe Tunel pod nazivom “Noćni prolaz”. Grupu je godinu dana ranije osnovao basista i pjevač Vlada Janković Džet, nekadašnji član Crnih bisera, sastava koji spada među domaće pionire rock and rolla. U prvoj postavi Tunela bili su još Ljuba Ninković (gitara, vokal), ranije član grupe S vremena na vreme, te bubnjar Stevan Stevanović. Album “Noćni prolaz” uključivao je pjesme s prva tri singla, među kojima su najpoznatije bile “Radio” i pop-rock hit “Natali”. Od novog materijala zanimljive su dvije numere: duhovita slow-rhythm pjesma s erotskim aluzijama “Volim sax” te obrada rock klasika “Born to be a wild” s kojim se proslavila kanadsko-američka hard rock grupa Steppenwolf, a koji je Jet aranžirao i prepjevao na srpski jezik.

1986 – Umro Phil Lynott (36), karizmatski frontmen, gitarista i osnivač hard rock grupe Thin Lizzy. Ovaj sastav je tokom cijele karijere bio između pozicija kultne grupe s malobrojnijim ali odanim sljedbenicima i rock benda s izglednom svjetskom slavom. Grupa je osnovana krajem 1969. i prvi veliki uspjeh postigla je 1973. s pjesmom ”Whiskey in the Jar”, obradom irskog tradicionala. Poznatiji naslovi bili su još ”Jailbreak”, ”The Boys Are Back in Town” i ”Bad Reputation”. U grupi je u dva navrata svirao i Gary Moore, a nakratko i Midge Ure, prije odlaska u Ultravox. Grupa se razišla 1983., a u posljednjim godinama života Phil Lynott je postao ovisnik o drogi i alkoholu. U noći 25. 12. 1985. primljen je u bolnicu zbog infekcije i umro nakon srčanog zastoja. Jeste li znali: Phil Lynott je umro na 15-godišnjicu početka snimanja prvog i istoimenog albuma grupe Thin Lizzy. U njegovom rodnom Dublinu 2005. godine je postavljena brončana statua kultnog gitariste u prirodnoj veličini, a jedna ulica u Parizu nosi njegovo ime.

1990 – Zagrebačka grupa Psihomodo pop započela je u studiju “Truli Sound Service” snimanje svog drugog studijskog albuma “Sexy magazin”, a objavljen je u proljeće naredne godine.

2011 – Umro Gerry Rafferty (63), škotski rock pjevač i autor. Predvodio je grupu Stealers Wheel, čija najpoznatije pjesme su “Stuck in the Middle with You” i “Star”. Grupa se razišla 1975. i u kasnijoj solo karijeri Rafferty je imao nekoliko uspješnih pjesama kao “Baker Street”, “Right Down the Line” i “Night Owl”.