Na današnji dan u svijetu muzike: 05. januar / siječanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1923 – Rođen Sam Phillips, slavni američki glazbeni producent i osnivač Sun Recordsa.

1940 – U Americi demonstriran FM (frequency modulation) radio, nova tehnologija koja je omogućila Hi-Fi (high fidelity) zvuk visokog kvaliteta u emitiranju radijskih programa. Za muzičku industrije to je bio jedan od revolucionarnih trenutaka, jer je kvalitetniji zvuk pridonio povećanju broja konzumenata, posebno kada je krajem 50-ih stigao i FM stereo. Ako niste znali: Prve programe na FM frekvenciji na ovom području počeli su 1957. emitirati Ljubljana, Maribor i Velika Gorica, a od 1. 1. 1959. godine imaju ih i Radio Beograd, Radio Koper, Radio Novi Sad i Radio Zagreb. Manje radio stanice emitirane su program na kratkom valu sve do 70-ih godina 20. stoljeća.

1950 – Rođen Christ Stein, gitarist i suosnivač američke new wave grupe Blondie.

1960 – Rođen Phil Thornalley, basista u engleskoj rock grupi The Cure (1983-84), a 1988. postao je gitarist i pjevač u pop grupi Johnny Hates Jazz.

1962 – Izašao album “My Bonnie” engleskog pjevača i rock and roll gitarista Tonyja Sheridana. Uz naslovni song, tradicional “My Bonnie”, album ima samo jednu Sheridanovu autorsku pjesmu (“I Know Baby”), dok su sve ostale obrade numera koje su ranije snimli Ray Charles, Bill Haley, Jimmie Davis i drugi. Ovo izdanje ne bi zasluživalo toliku pažnju da prateća grupa koja je snimila album sa Sheridanom nisu bili Beat Brothers – a riječ je, u stvari, o Beatlesima. Naime, liverpulske “bube” u vrijeme snimanja ovog materijala već su drugi put boravili u Hamburgu i svirali su često sa Sheridanom, pa su mu pomogli u realizaciji njegovog prvog naslova potpisujući se drugim imenom.

1969 – Rođen Marilyn Manson, kontroverzni američki rock muzičar pravog imena Brian Hugh Warner, a svoje umjetničko ime kombinirao je od Marilyn Monroe i imena zloglasnog serijskog ubojice Charlesa Mansona.

1973 – Jugoton objavio debi album dubrovačkog kantautora Ibrice Jusića i naslovio ga samo “Ibrica Jusić”. Na njemu su ponovljeni najpoznatiji singlovi, “Celoloidni pajac”, “Ponoć” i “Mačka” i dodani novi, a najveći uspjeh postigle su dvije pjesme Ibricinog brata Đela Jusića, “Dobro jutro, Margareta” i “Kad vi znali moja gospođa” te obrada šansone legendarnog Jacquesa Brela “Ne Me Quitte Pas”, u prepjevu Ivice Krajača naslovljena “Nemoj poći sad”.

1973 – Bruce Springsteen objavio debi album “Greetings from Asbury Park, N.J.” snimljen u pratnji njegovog E Street Banda. Album je na američkoj listi došao tek do 60. mjesta, dok se na britanskoj nije ni pojavio. Prodaja u prvoj godini iznosila je samo 25.000 primjeraka. Ipak, tri decenije kasnije kritika i kolege glazbenici su se izjasnili drugačije – izabrali su ga za jedan od 500 najvećih rock albuma svih vremena. Sve pjesme napisao je Springsteen i kao singlovi objavljene su “Blinded by the Light” i “Spirit in the Night”.

1973 – Objavljen debitantski istoimeni album američke hard rock grupe Aerosmith. Od osam songova, sedam je napisao pjevač Steven Tyler (“Dream On”, “Mama Kin”), a zaključna na albumu je obrada “Walkin’ the Dog” Rufusa Thomasa, američkog R&B i funk izvođača. Zanimljivo je da su istu pjesmu i Rolling Stonesi snimili na svom debitantskom albumu i također je stavili na kraj, a snimio ju je još Roger Daltrey 1975. na svom drugom solo albumu “Ride a Rock Horse”.

1976 – Izašao album Boba Dylana “Desire”, 17. studijski naslov i jedan od najkomercijalnijih u njegovoj diskografiji. Album otvara 8-minutni song “Hurricane” o crnom boksaču Rubinu “Hurricane” Carteru, koji iz zatvora na koji je osuđen zbog trosutrukog ubojstva pokušava dokazati svoju nevinost. Poznate pjesme ovog albuma postale su još “One More Cup of Coffee”, “Oh, Sister” i “Sara”.

1979 – Američki rock / funk/ R&B pjevač, gitarist i autor Prince održao svoj prvi nastup uživo, u dvorani Capri Theatre u Minneapolisu. Zanimljivo je da je svoj prvi album “For You” objavio devet mjeseci ranije, ali ga je snimio putpuno sam, svirajući ukupno 27 instrumenata koliko ih je uključio u aranžmane. Singl “Soft and Wet” je došao tek do 91. mjesta američke top liste, ali je na R&B listi imao zapaženu 12 poziciju. No, album Prince nije mogao promovirati na koncertima, jer nije imao prateći sastav, što i jeste rezultiralo slabim plasmanom, pa je napokon okupio prateći bend s kojim je prvi put zasvirao na današnji dan.

1979 – Britanski muzičar Elvis Costello objavio treći album ”Armed Forces” i ovo new wave, post-punk izdanje našlo se u brojnim izborima najboljih albuma. Zapažene pjesme: “Accidents Will Happen”, “Oliver’s Army” i “Green Shirt”.

1980 – Bračni par Gabi Novak i Arsen Dedić započeli snimanje pjesama za svoj zajednički album koji će RTV Ljubljana poslije tri mjeseca objaviti pod nazivom “Gabi & Arsen”. Sasvim netipično, od ukupno deset melodija samo dvije je napisao Arsen Dedić – “Večernji vidik” i “Stara moja, stari moj”. Ostale su komponirali Jure Robežnik, Jože Privšek, Kemal Monteno, Rajko Dujmić, Dejan Petković, Vladimir Delač i Mojmir Sepe. Izrazito ljubavni duetski album imao je nekoliko uspješnica: “Pjesnikova žena”, “Slavit ćemo sami” i “Stara moja, stari moj”. Ako niste znali: Gabi i Arsen su materijal snimili u čuvenom “Mobile One” studiju, istom u kojem je dvadesetak dana ranije Atomsko sklonište u Puli snimalo album “U vremenu horoskopa”. U domaćim medijima tada se ekstatično pisalo da su ovaj londonski pokretni studio nešto ranije koristili AC/DC za snimanje svog prvog live albuma sa koncerata u Škotskoj.

1981 – Splitska rock grupa Metak završila rad na svom drugom albumu “Ratatatatija” i snimke predala u izdavačku kuću Suzy. Objavljen krajem februara, album potvrđuje visoki rejting grupe, ponajviše zahvaljujući songu “Split at Night”, autora Željka Brodarića Jappe, pjevača, gitariste i lidera benda, a zapažena je bila još “On voli strip junake”. Nažalost, u vrijeme izlaska albuma Jappa je bio na odluženju vojnog roka, zbog čega nije bilo koncertnih promocija. Krajem 1981. grupa Metak se i ugasila, uglavnom zbog neslaganja oko smjera daljnjeg zajedničkog rada.

1983 – Bijelo dugme je na današnji dan u studiju M-2 Radio Skoplja započelo snimanje pjesama za svoj šesti studijski album, koji je pod nazivom “Uspavanka za Radmilu M” objavio Jugoton u martu.

1998 – Poginuo Sony Bono (62), američki pop rock pjevač, autor i producent. Stradao je u bizarnoj nesreći – na skijanju u Nevadi udario je u jedno stablo. Najslavnije razdoblje njegove karijere bilo je između 1964. i 1975. godine, kada je sa svojom tadašnjom suprugom činio duo Sony & Cher. Objavili su šest albuma i ostvarili prodaju od 80 miliona primjeraka diljem svijeta. Sony je napisao, aranžirao i producirao njihove pjesme, među kojima su najpoznatije “I Got You Babe” i “The Beat Goes On”. Sve što je uradio poslije razvoda od Cher i prestanka rada dueta nije više bilo na istoj razini.