Rimtutituki - Cane, Gile, Milan Mladenović

Na današnji dan u svijetu muzike: 08. mart / ožujak

Glas.ba RTV Na današnji dan

1950 – Rođen Seid Memić Vajta, pjevač rock grupe Teška industrija i solo izvođač.

1973 – Umro Ron McKernan (27), klavijaturista i suosnivač grupe The Grateful Dead.

1980 – Prvi oficijelni rock festival u SSSR-u održan je u Tbilisiju (Gruzija), a nazvan je “Soviet Woodstock”. Festival bio takmičarski i prvu nagradu je osvojila moskovska rock grupa Mashina Vremeni.

1985 – Ljubljanska grupa Videosex objavila svoj drugi album “Lacrimae Christi” i najpoznatije pjesme ovog electro-synth-pop izdanja su “Tko je zgazio gospođu mjesec” i “Sivi dan”.

1989 – Jugoton izdao dvostruki album “Balkanska rapsodija”, prvo samostalno izdanje Džonija Štulića. Na njemu je napokon snimio “Azru”, pjesmu koja ga je inspirirala za ime grupe, a najvjerniji poštovaoci njegovog opusa i na ovom su albumu mogli pronaći neke posebne pjesme kao “Distant Karma”, “Kao kad se misli poklope”, “Teško ovaj život”, “Fait Accompli”, “Ti znaš”), ali ni jedna se nije naročito izdvojila.

1992 – Beogradski Centar za antirantu akciju organizirao posebnu protestnu manifestaciju “Ne računajte na nas”, u kojoj je nastupio ad hoc sastav Rimtuti Tuki koji su početkom godine formirali Milan Mladenović iz EKV-a i članovi beogradskih rock grupa Električni orgazam (Gile, Čavke, Švaba i Jovec) i Partibrejkers (Cane, Anton i Borko Petrović) te su snimili antiratnu pjesmu “Slušaj ‘vamo (mir, brate, mir)”. Uvjereni da će vlast sabotirati takav koncert, u najmanju ruku isključivanjem struje za pozornicu gdje god bi bila postavljena, organizatori su smislili jedinstvenu ideju – jedan veliki kamion su pretvorili u binu, a struju osigurali iz generatora i tako, zapravo, postigli još bolji rezultat: kamion je kružio beogradskim ulicama i rokeri su “Slušaj ‘vamo” svirali na više lokacija. Rimtuti Tuki su kasnije, u junu ’92., nastupili i u Beču, u okviru antiratnog i antirasističkog open air festivala, kao i na koncertu “Tko to tamo peva” krajem godine u Pragu i Berlinu. Vinilni singl sa dvije verzije pjesme “Slušaj ‘vamo” i tekstom na omotu, koji je predstavljao rokerski proglas protiv rata, izdala je produkcija Radija B92 i ploča je besplatno dijeljena na nastupima Rimtuti Tuki te na pojedinačnim koncertima Električnog orgazma i Partibrejkersa. To su ova dva sastava učinili i u Sarajevu, gdje je Orgazam svirao u martu ’92., a Brejkersi – večer prije stvarnog početka rata u BiH, pa im se dogodilo da su sutradan jedva uspjeli napustiti grad kojim su na sve strane odjekivali pucnji.

1998 – U gradskoj dvorani u Nišu rock grupa Galija izvela koncert kojim su promovirali svoj prethodni album “Voleti voleti” i zanimljiv je zbog toga jer je snimljen za njihov prvi live album “Ja jesam odavde”.

2008 – Croatia Records objavila ”Rebus”, novi album Arsena Dedića, četiri godine poslije izdanja ”Na zlu putu” i jednako kao prethodnik ocijenjen je najvišim ocjenama kritike, ali i struke, jer su oba nagrađena Porinom za najbolji album zabavne glazbe.

2016. – Umro Sir George Henry Martin (3. januara 1926. – 8. marta 2016.), engleski producent, aranžer, kompozitor, dirigent i muzičar. Obično su ga nazivali “petim Beatlom” zbog njegovog velikog učešća na svakom od originalnih albuma Beatlesa.