Damir Urban - Majke

Na današnji dan u svijetu muzike: 09. mart / ožujak

Glas.ba RTV Na današnji dan

1950 – Rođen rock bubnjar Milić Vukašinović (Čičak, Kodeksi, Indexi, Bijelo dugme, Vatreni poljubac).

1967 – Jugoton objavio EP singl Crnih bisera s četiri numere, od kojih su tri prepjevi, a četvrta ima historijsko mjesto u rocku na ovim prostorima – riječ je o “Ne odlazi”, prvom autorskom broju basiste Crnih bisera, Vladimira Jankovića Džeta, koji je jedna od prve tri ovdašnje “autentične rock pjesme” koje se više ne oslanjaju na puko kopiranje svjetskih uzora i koje se u kratkom razmaku pojavljuju 1967. Druge dvije su “Osmijeh” Grupe 220 i “Pružam ruke” Indexa.

1972 – Jugoton objavio singl Indexa s pjesmama “Krivac si ti” autora Fadila Redžića i “Sve ove godine”, koju je komponirao tadašnji klavijaturista grupe Enco Lesić na tekst Kemala Montena.

1987 – Irska rock grupa U2 objavila peti studijski album “The Joshua Tree”. Dobio je nagradu Grammy kao album godine, a magazin Rolling Stone ga je rangirao kao 26. na listi 500 najboljih rock albuma svih vremena. Singlovi i hitovi sa albuma su bili “Where The Streets Have No Name”, “With or Without You” i “I Still Havent Found What Im Looking For”.

1991 – U studiju TV Sarajevo je organizirana posljednja Jugovizija, izbor za pjesmu koja će  predstavljati na Eurosongu tadašnju Jugoslaviju, državu koja iduće godine više neće postojati. Cijeli događaj protekao je u ozračju napetosti koja se osjećala u zemlji, kada su, između ostalog, tenkovi izašli na beogradske ulice. Tako se i mogao dogoditi skandal na kraju ceremonije (koji se nikome nije dalo komentirati). Voditelj Jugovizije ’91., Senad Hadžifejzović, pozvao je Bebi Dol da izađe na scenu i izvede svoju pobjedničku pjesmu “Brazil” s riječima: “Izađite na scenu da izvedete pobjedničku skladbu. Mislim, ako hoćete”. A nakon njene izvedbe odmah je uslijedila odjavna špica, bez da su voditelji odjavili program.

1992 – Nakon neformalnog izdanja “Lepa kaseta”, beogradska rock grupa Dža ili Bu objavila je na današnji dan svoj prvi zvanični album “Hej, mornari” na vinilnoj LP ploči. “Živeo Staljin i svetska revolucija”, “Pobeda i poraz”, “Kraljica Pica parka” i “Visoki napon” neke su od pjesama koje su se izdvojile sa albuma.

1993 Sting objavio svoj četvrti album “Ten Summoner’s Tales”, jedan od komercijalno najuspješnijih u karijeri i sa dva hita, “If I Ever Lose My Faith in You” i “Fields of Gold”.

1996 – Riječka rock grupa Laufer održala koncert u Bjelovaru i to je bio njihov posljednji nastup, nakon kojeg se grupa ubrzo raspala, a njen lider Damir Urban iste godine formirao je novu, Urban & 4.

1997 – Ubijen Notorious BIG, američki rapper. Ubijen je u Los Angelesu, gdje je bio zbog promocije svog drugog studijskog albuma “Life After Death” (!), pa je sudjelovao i u ceremoniji dodjele Soul Train Music Awards, nakon koje je bio na after partyju, a ubijen je pri povratku u hotel. Njegov prvi album iz 1994. zove se, opet ironično, “Ready for Die”, a dvije godine nakog pogibije objavljen je posthumni studijski album “Born Again”.

2000 – Umro Ivo Robić (78), jedan od najslavnijih pjevača šansona u ovim krajevima. Pjevati je počeo 1945. kao solist u Radio Zagrebu, a od diskografskog debitiranja 1949. godine pa do smrti snimio je više od stotinu nosača zvuka, uglavnom singlica. Nadimak “Mister Morgen” dobio je zahvaljujući svom prvom internacionalnom hitu, pjesmi “Morgen” iz 1959. godine, koja je na američkoj listi pop pjesama dospjela do broja 13. Neki od njegovih najpoznatijih songova su “Ta tvoja ruka mala”, “Vraćam se Zagrebe tebi”, “Tiho plove moje čežnje”, “Samo jednom se ljubi”, “Golubovi” i “Stranci u noći” iz 1966., čiju englesku verziju “Strangers in the Night” je iste godine snimio čuveni Frank Sinatra.

2007 – U zagrebačkoj Tvornici, sedam godina poslije njihovog raspada, održan je povratnički koncert vinkovačke rock grupe Majke.

2009 – Đorđe Balašević održao prvi u seriji od čak 32 koncerta u zagrebačkom kazalištu Kerempuh. Serijal je završen 22. 12.