Leb i sol

Na današnji dan u svijetu muzike: 28. septembar / rujan

Glas.ba RTV Na današnji dan

1938 – Rođen Ben E King, američki soul i R&B pjevač (“Save the Last Dance for Me”, “Spanish Harlem”, “Stand By Me”).

1957 – Rođen Senad Hadžimusić Teno, osnivač, autor, gitarista i pjevač sarajevske grupe SCH.

1960 – Rođena Jennifer Rush, američka pop rock pjevačica (“The Power Of Love”).

1972Papa Was a Rollin Stone! Objavljen famozni singl soul & funk grupe The Temptations “Papa Was a Rollin’ Stone”, jedan od klasika soula, nagrađen s tri Grammy nagrade i uvršten među 500 najvećih naslova svih vremena.

1976 – Izašao album Steviea Wondera “Songs in the Key of Life”, nagrađen Grammyjem kao album godine, sa hit singlovima “I Wish”, “Sir Duke” i “Another Star”.

1977 – Skopska jazz rock grupa Leb i sol, osnovana 1. 1. 1976., u studiju RTV Novi Sad završila snimanje svog eponimnog debitantskog albuma, sa nizom zapaženih instrumentala (“Damar”, “Devetka”) i prvim hitom – vokalnom pjesmom lidera benda Vlatka Stefanovskog “Nisam tvoj”.

1987 – Škotska pop grupa Wet Wet Wet objavila debitantski album “Popped In Souled Out” sa hit singovima “Sweet Little Mystery”, “Temptation” i “Angel Eyes”.

1990 – Sarajevska pop grupa Merlin završila snimanje petog albuma nazvanog ”Peta strana svijeta” na kojem su se izdvojile pjesme “Pala magla”, “Učini mi pravu stvar”, “Harmonika” i “Sa mojih usana”.

1991Umro Miles Davis, američki jazz trubač i jedan od najutjecajnijih muzičara u 20. stoljeću, čiji je album “Kind of Blue” (1959.) najprodavanije jazz izdanje svih vremena, te uvršteno u američki nacionalni registar posebnih muzičkih djela i u listu 500 najvećih albuma ikada, kao jedini jazz naslov u konkurenciji rock izdanja, i to na veoma visokoj dvanaestoj poziciji.

1997 – Objavljen prvi album švedske rock grupe The Hives pod nazivom “Barely Legal”.

1999 – Pojavio se Stingov šesti studijski album “Brand New Day” i ultimativni hit bila je pjesma “Desert Rose”, u kojoj gostuje alžirski pjevač Cheb Mami, a zapažena još naslovna tema u kojoj je solo dionicu na usnoj harminici odsvirao Stevie Wonder.

1999 – Američka post-grunge grupa Creed objavila drugi studijski album “Human Clay” koji je postao jedan od 100 najprodavanijih naslova svih vremena, a hit pjesme bile su “Higher” i “With Arms Wide Open”, za koju je grupa dobila Grammy nagradu u kategoriji najbolji rock broj.

2004 – Objavljen album “Smile” Briana Wilsona, originalnog pjevača, basiste i glavnog autora pjesama američke grupe The Beach Boys. Bio je to jedan od najduže nezavršenih albuma u povijesti rocka, jer su Wilson i Beach Boys počeli na njemu raditi još 1966. Neke songove iz tog vremena, kao “Good Vibrations” i “In Blue Hawaii”, Wilson je prearanžirao, a dodao je i nekoliko novih verzija sa drugih albuma Beach Boysa.

2008Umro Ljubiša Opačić (40), gitarista Bajaginih Instruktora. Preminuo je od zatajenja srca u snu u hotelskoj sobi u Mariboru, nekoliko sati nakon koncerta grupe ovom gradu. Član Instruktora postao je 2001. i njom je snimio studijske albume “Zmaj od noćaja” (2001) i “Šou počinje u ponoć” (2006).

2022. – Umro Coolio (59), ikona rapa pravog imena Artis Leon Ivey Jr. Njegov slavni singl “Gangsta’s Paradise” nastao je 1995. i ubrzo je dospio na prvo mjesto Billboardove liste, a godinu poslije pjesma je Cooliu donijela Grammy za najbolju solo rap izvedbu. Godine 2002. Coolio je svoju turneju završio nastupom za vojnike u dvorani u Tuzli, u Bosni i Hercegovini. U filmu “Ta divna splitska noć” Coolio je uz Dinu Dvornika imao jednu od uloga.