Cliff Burton

Na današnji dan u svijetu muzike: 27. septembar / rujan

Glas.ba RTV Na današnji dan

1947 – Rođen Meat Loaf, američki rock pjevač i gitarist, pravog imena Marvin Lee Aday.

1953 – Rođen Robbie Shakespeare, session basista, poznat kao član znamenitog dvojca Sly and Robbie.

1970 – Izašao album američke rock grupe Velvet Underground pod nazivom “Loaded”. Sve pjesme napisao je Lou Reed i uz zapažene songove “New Age” i “I Found a Reason”, jedan od klasika rocka postala je pjesma “Sweet Jane”, koja je, kao i album, uvrštena među 500 najznačajnijih naslova svih vremena.

1983 – Kultna novosadska darkwave/goth rock grupa Luna završila rad na prvom i jedinom albumu koji je početkom naredne godine objavio Helidon pod nazivom “Nestvarne stvari”. Pjesme je komponirao gitarista Zoran Bulatović (ex Pekinška patka), stihove napisao Slobodan Tišma i album su obilježile pjesme “Ogledalo Lune”, “Okean”, “Amazon” i “Lambo”, te je grupa za ploču dobila znamenitu nagradu Sedam sekretara SKOJ-a, a u anketama rock kritičara proglašena jednim od najboljih debija u rocku.

1982 – Rođen Lil Wayne, američki hip hoper, pravoga imena Dwayne Michael Carter Jr.

1984 – Rođena Avril Lavigne, kanadska pop rock pjevačica.

1986 – Splitska grupa Tutti Frutti Balkan Band završila u Rijeci, u studiju Andreja Baše, snimanje pjesama za svoj debitantski album “Brzi vlak u nogama”, čiji su ultimativni hitovi bile pjesme  “Ti me izluđuješ”, “Tutti Frutti” i “Nasloni glavu na moje rame”, prva od balada po kojima će grupa biti i najpoznatija u nastavku karijere.

1986 – Objavljen drugi studijski album američke new wave pjevačice Cyndi Lauper pod nazivom “True Colors”, čija je naslovna pjesma postala najveći hit izdanja.

1986Poginuo basista Metallice, Cliff Burton, kada je autobus kojim se grupa na skandinavskoj turneji prevozila od Stockholma do Copenhagen izletio s ceste. Imao je 24 godine. Burton je član Metallice postao ubrzo nakon njenog osnivanja, 1982. godine, i s njom je snimio prva tri albuma. Treći, “Master of Puppets”, upravo su promovirali na turneji kada se dogodila tragedija, a izdanje se smatra ne samo magnum opusom Metallice nego i jednim od klasika heavy metala, te općenito među najboljim u rocku svih vremena.

1997 – Izašao album grupe Parni valjak “Samo snovi teku uzvodno”. Uz pjesmu “… A gdje je ljubav” izdvojila se još obrada “To ni političen song” Vlade Kreslina. U jednoj od najambicioznijih domaćih rock promocija, grupa je, koristeći se avionom, album predstavila u jednom istom danu u Puli, Rijeci, Splitu, Osijeku i Zagrebu.