Abbey Road

Na današnji dan u svijetu muzike: 26. septembar / rujan

Glas.ba RTV Na današnji dan

1898 Rođen George Gershwin, američki slavni kompozitor i pijanist, koji se proslavio djelima “Rhapsody in Blue” (1924.) i “An American in Paris” (1928.)

1937 Poginula Bessie Smith, američka blues pjevačica. Imala je 43 godine, kada je stradala u saobraćajnoj nesreći na auto cesti Route 61. Bila je jedna od najvećih pjevačica svog vremena i uz Louisa Armstronga imala je najveći utjecaj na popularnu jazz scenu. Godine 1989. dobila je Grammy nagradu za životno djelo i uključena je u Dvoranu slavnih, a njezin song “Downhearted Blues” iz 1923. proglašen je jednom od pjesama stoljeća i uključen u registar snimaka američke Nacionalne knjižnice kao jedno od posebnih kulturnih dobara.

1945Rođen Bryan Ferry, engleski rock pjevač i autor, osnivač grupe Roxy Music.

1948Rođena Olivia Newton-John, australska pop pjevačica engleskog porijekla, slavna po duetu sa Johnom Travoltom “You’re The One That I Want” iz filma ”Briljantin” (1978.).

1965 Rođena Cindy Herron, pjevačica ženske R&B / soul grupe En Vogue.

1968Leonard Cohen snimio pjesmu “Bird on the Wire”, koja će se naći na njegovom drugom albumu “Songs from a Room” objavljenom u aprilu naredne godine, a postala je jedan od njegovih zaštitnih znakova.

1969 – Izašao album Beatlesa “Abbey Road”, obilježen pjesmama “Something” i ”Come Toghether”, koje su, kao i cijeli album, uvrštene među 500 najvećih ostvarenja u rocku. Slavan je postao i omot albuma sa fotografijom članova grupe na pješačkom prijelazu ispred Abbey Road studija.

1978U Jugotonovom studiju u Zagrebu grupa Divlje jagode završila snimanje i miksanje pjesama za svoj debitantski album, koji je objavljen naredne godine i na krilima power rock balada “Jedina moja” i “Krivo je more”, započekla je slava sastava iz Bihaća.

1981Bruce Dickinson, pjevač grupe Samson, prošao je audiciju engleske heavy metal grupe Iron Maiden i na današnji dan 1981. godine zvanično postao njihov novi pjevač, umjesto dotadašnjeg Paula Di’Annoa.

1984Objavljen četvrti studijski album niške rock grupe Galija pod nazivom “Bez naglih skokova”.

1984Rođena Keisha Buchanan, pjevačica i jedina konstantna članica ženske pop grupe Sugababes iz Londona.

2003Umro Robert Palmer, u svojoj 54. godini od posljedica srčanog udara. Engleski rock pjevač bio je poznat po svojem “soulfull” glasu i izvedbama u kojima je kombinirao razne muzičke stilove kao soul, jazz, rock, pop i blues. Karijeru je započeo u rhythm and blues grupi Vinegar Joe, u kojoj je pjevao i svirao ritam gitaru, a kada su se, nakon tri objavljena albuma, raspali 1974. godine, Palmer je nastavio solo karijeru, te snimio 16 studijskih i koncertnih albuma za koje je napisao većinu pjesama, a za najpoznatiju “Addicted To Love” (1986.) dobio je Grammy nagradu.