Na današnji dan u svijetu muzike: 01. mart / ožujak

Glas.ba RTV Na današnji dan

1944 – Rođen Roger Daltrey, pjevač grupe The Who.

1967 – Beatlesi u studiju Abbey Road u Londonu snimili čuvenu pjesmu Johna Lennona i Paula McCartneya “Lucy in the Sky with Diamonds”, jednu od najpoznatijih tema za legendarni album ” Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, koji će biti objavljen 1. 6. iste godine. I Lennon i McCartney su u početku tvrdili da je jedina inpiracija za ovu pjesmu bio školski likovni rad Johnnovog sina Juliana, koji je nacrtao svoju razrednu prijateljicu Lucy, a sliku nazvao “Lucy – in the sky with diamonds”. Međutim, puno kasnije je njihov producent George Martin, a poslije njega i Paul McCartney priznao da je pjesma, također, inspirirana LSD-om, poznatom sintetičkom drogom, popularnom među hippie generacijom, te da su u pravu bili oni koji su tvrdili – prva slova Lucy in the Sky with Diamond jesu i akronim za LSD.

1973 – Grupa Pink Floyd objavila svoj osmi studijski album “The Dark Side of the Moon”, najprodavanije izdanje u njihovom opusu ali i jedno od najprodavanijih u rock muzici generalno. Na top listama je proveo 741 sedmicu, odnosno više od 14 godina! Kritičari su ga uvrstili na šesto mjesto najvećih albuma svih vremena. Pjesma “Money” Rogera Watersa, s ovog albuma, bila je najuspješniji naslov na top listama, a među ukupno 10 tema izdvojile su se još “Time” i “Us and Them”.

1975 – Izašao album grupe Jugoslovenska Pop Selekcija pod nazivom “Slatka Lola”. Album opisuje podnaslov – “Najljepše pjesme Đorđa Novkovića”. Dakle, u jazz-rock aranžmanima klavijaturiste Tihomira Popa Asanovića, koji je predvodio Selekciju, snimljene su “Lola”, “Nemoj draga plakati”, “Elena”, “Tko te ljubi dok sam ja na straži” i još osam popularnih Novkovićevih pjesama.

1980 – Beogradska rock grupa Idoli održala je 1. 3. 1980. godine prvu probu u jednom beogradskom podrumu i time je zvanično počeo njihov rad. Postavu su činili: Vladimir Vlada Divljan (gitara i vokal), Zdenko Kolar (bas), Boža Jovanović (bubnjevi), Srđan Šaper (sintisajzer) i Nebojša Krstić (udaraljke).

1989 – PGP RTB objavio drugi album beogradskog rock pjevača Dejana Cukića i njegovog sastava Spori ritam band pod nazivom “Zajedno”. Album je nazvan po prepjevu pjesme Beatlesa “Come together”, koji je napisao Bojan Vasić (ex Bezobrazno zeleno) i koji je postao udarna numera ovog izdanja. Drugi hit albuma je pjesma “Letnje kiše”, za koju je glazbu komponirao klavijaturista Sporog ritma, Dragan Mitrić, inače većinski autor na albumu.

1991 – Održana premijera filma Olivera Stonea “The Doors”, biografsko djelo o istoimenoj američkoj rock grupi s fokusom na njihovog frontmena Jima Morrisona, kojeg je tumačio Vam Kilmer.

1995 – Grupa Atomsko sklonište objavila album “Terra Mistica”, na kojem se izdvojila domoljubna tema “Moja zemlja”, te pjesme “Izvan sazvježđa”, “Svirao je R&R” i “Kišni blues”. Grupa je poslije izaska albuma nastavila redovno svirati i najčešći su gosti bajkerskih susreta diljem regiona, ali u narednih 24 godine nisu više ništa novoga snimili.

1998 – Objavljen sing ”My Fathery Eyes” kojim Eric je Clapton najavio album “Pilgrim”, na kojem je ova balada najzapaženiji broj, nagrađen i Grammyjem.