Željko Bebek - Dino Dvornik - Norah Jones - Buddy Miles

Na današnji dan u svijetu muzike: 26. februar / veljača

Glas.ba RTV Na današnji dan

1928 – Rođen Fats Domino, američki R&B i rock and roll pijanist, pjevač i autor.

1932 – Rođen Johnny Cash, američki country pjevač i kantautor i jedan od najutjecajnijih muzičkih autora 20. stoljeća.

1945 – Rođen Bob Bear Hite, pjevač i svirač usne harmonike u američkoj blues-rock/boogie grupi Canned Heat.

1950 – Rođen Jonathan Cain, klavijaturista američke rock grupe Journey i koautor njihovih najpoznatijih hitova.

1953 – Rođen Michael Bolton, američki pjevač koji je karijeru počeo kao član hard rock grupe Blackjack, prije nego se od kraja 1980-ih nametnuo sa power pop i rock baladama i postao planetarna zvijezda.

1962 – Rođen Mirko Srdić, rock autor i muzičar poznatiji po scenskom imenu Elvis Kurtović i jedan od rodonačelnika sarajevskog new primitivsa.

1965 – Objavljen singl grupe Rolling Stones s pjesmom “The Last Time”, a značajna je kao prva autorska pjesma Micka Jaggera i Keitha Richardsa. Do tada su Stonesi bili već izrazito popularni, ali s obradama blues i rock standarda.

1983 – Objavljen prvi autorizirani CD album Beatlesa “Abbey Road”, realiziran u Japanu, a izdavač je bio Toshiba-EMI. Compact disc još nije bio u masovnoj komercijalnoj upotrebi i izdanje je urađeno u limitiranoj ediciji, čije kopije danas vrijede stotine dolara na kolekcionarskom tržištu.

1984 – Željko Bebek objavio svoj drugi solistički album “Mene tjera neki vrag”. Ako je prvo njegovo samostalno izdanje iz 1978., “Skoro da smo isti”, bilo izraz želje da se, za vrijeme Bregovićevog odsustva zbog odsluženja vojnog roka, na nešto drugačiji način iskaže izvan matičnog benda (pa nije uspio), s ovim drugim – brzo će se otkriti – pokazuje da više nije zadovoljan kao član Bijelog dugmeta. Dakle, dva mjeseca kasnije Bebek je napustio grupu s kojom je bio od prvih dana i započeo solističku karijeru. Produkciju albuma “Mene tjera neki vrag” obavio je Aleksandar Saša Habić, a muziku za većinu numera napisali su Dragan Ilić iz beogradske rock grupe Generacija 5 te zajednički Kikamac i Radovan iz grupe Zana. Međutim, album nije bio posebno zapažen, čak ni kod publike, osim donekle naslovne pjesme, koja je imala status radijskog hita.

1985Reggae muzika je tek 1985. godine dobila punopravno članstvo u kategorijama godišnje muzičke nagrade Grammy i na ceremoniji koja je održana na današnji dan prvi trofej dobila je grupa Black Uhuru za album “Anthem”.

1993 – Dino Dvornik objavio svoj treći album “Priroda i društvo”. Dobrim dijelom ima trendovski tehno & dance prizvuk, no ponudio je nekoliko prepoznatljivih brojeva koji će se svrstati među uspješne naslove Dine Dvornika, kao “Imam rep” te “Gibajmo se”, “Split Junkie” i “Rušila sam mostove od sna”, duet sa Josipom Lisac.

2002 – Američka pop, blues, jazz pjevačica i pijanistica Norah Jones objavila debitantski album ”Come Away with Me” i doslovno s njim lansirana je među svjetske mega-zvijezde. Album je osvojio pet Grammy nagrada i u narednih 15 godina prodan u više od 27 miliona kopija. Hit albuma bila je pjesma “Don’t Know Why”, a izdvojile su se i obrade “The Nearness of You” i “Cold, Cold Heart” Hanka Williamsa.

2008 – Umro Buddy Miles (60), bubnjar u Bend of Gypsys Jimija Hendrixa i kasnije suradnik Carlosa Santane, Muddyja Watersa i Davida Bowiea.