Neil Young-Tomaz Domicelj-Stulic

Na današnji dan u svijetu muzike: 25. februar / veljača

Glas.ba RTV Na današnji dan

1943 – Rođen George Harrison, jedan od grandiozne četvorke koja je zauvijek promijenila pop muziku, a svoju solo karijeru je počeo i prije razlaza Beatlesa, snimajući 1968. album s muzikom za film “Wonderwall”.

1972 – Neil Young objavio svoj četvrti studijski album ”Harvest”, koji je dobio dobre osjene kritike, a s hitovima “Old Man” i ”Heart of Gold” postao je najbolje prodavano izdanje godine u Americi.

1977 – Peter Gabriel, bivši član progresivne rock grupe Genesis, objavio svoj prvi solo album nazvan ”Peter Gabriel” i zanimljibo je da će tako nazvati i tri naredna svoja izdanja.

1979 – Ljubljanski kantautor Tomaž Domicelj završio snimanje svog drugog albuma nazvanog “48” i narednog mjeseca objavljen je pod etiketom RTV Ljubljana. Na stilski vrlo raznolikom izdanju, od bluesa i rocka do reggaea i popa, izdvojile su se pjesme “Stol, kitara in mikrofon”, “Slovenskega naroda sin”, “Jamajka” i “Punk festival”. Kuriozitet: Neke od pjesama koje je Domicelj otpjevao na hrvatskom jeziku sa slovenskog je preveo Arsen Dedić, a ti tekstovi na unutrašnjem omotu otisnuti su – ćirilicom.

1990 – Branimir Džoni Štulić započeo snimanje albuma “Balegari ne vjeruju sreći”, koji je Jugoton objavio 18. 6. kao njegovo treće samostalno izdanje. Od ukupno 18 songova, Džoni je napisao glazbu za 15 i među njima su se izdvojile “Voljela me nije ni jedna” i “Meni se dušo od tebe ne rastaje”. Među preostala tri naslova, dva su upečatljive obrade – “Leute moj” iz repertoara kultnog splitskog kantautora Tome Bebića i “Usne vrele Višnje”, Džonijev prepjev američkog folk tradicionala “Lilly of the West” koji su ranije snimili Bob Dylan, Joan Baez, The Chieftains, Mark Knopfler i brojni drugi.

1992 – Beogradska rock grupa Roze Poze objavila svoj drugi album “Besindžer & Dilindžer”. Među 12 čvrstih i melodičnih songova, deset autorski potpisuje gitarista, pjevač i lider benda Željko Nikolić, dok su dvije obrade. Pjesma s nogometnom temom “Šes-najs metara (Kad odem u zemlju večnih kupova i derbija)” urađena je na melodiju irskog tradicionala “Amazing Grace”, a “Moj grad” je prisjećanje na “The Boys Are Back in Town” Phila Lynotta, lidera irske hard rock grupe Thin Lizzy i njemu je posvećena.