Na današnji dan u svijetu muzike: 08. avgust / kolovoz

Glas.ba RTV Na današnji dan

1933. – Rođen Joe Tex, američki soul / disco pjevač i autor hitova “Hold On To What You’ve Got” (1965), “I Want to Do” (1965) , “I Gotcha” (1972), u stilu “pričanja preko muzike”, kojeg je on nazivao “rap”, zbog čega je bio važan dio stvaranja novog modernog muzičkog stila.

1956. – Rođen Chris Foreman, engleski gitarista, poznat kao suosnivač i autor pjesama u ska grupi Madness.

1961. – Rođen David Howell Evans, gitarist irske rock grupe U2, poznat široj javnosti samo kao The Edge.

1964. – Izašao četvrti studijski album Boba Dylana “Another Side of Bob Dylan”, orijentiran na folk, te s pjesmama koje su ocijenjene inovativnim i smatra se da su značajno utjecale i na muziku Beatlesa.

1969. – Najčuveniji foto session u rocku: čuvena četvorka iz grupe Beatles koračala je preko pješačkog prijelaza Abbey Roada u Londonu i tada je snimljena čuvena fotografija za omot njihovog albuma “Abbey Road”. U kalendar rock kulture je ubilježeno – otprilike u 11 sati i 30 minuta John Lennon, Ringo Starr, Paul McCartney i George Harrison su, jedan za drugim, prešli zebru na ulici u blizini njihovg studija, što je snimio škotski fotograf Iain Macmillan kao najčuveniju i najviše imitiranu fotografije u rocku ikada i jedan od simbola pop kulture 20. stoljeća.

1968. – Objavljen prvi album engleskog rock benda Jeff Beck Group pod nazivom “Truth”.

1970. – Završeno snimanje četvrtog albuma američke rock grupe Velvet Underground “Loaded”, sa jednim od klasika “Sweet Jane”.

1973. – Rođen Scott Stapp, vodeći vokal i autor u američkoj post-grunge grupi Creed.

1983. – Beogradska pop grupa Zana započela u Švedskoj, u produkciji Tinija Varge, snimanje svog trećeg studijskog albuma “Natrag na voz”.

2000. – Objavljen peti album jamajčansko-američkog reggae pjevača Shaggyja “Hot Shot”, koji je postao najuspješnije izdanje u njegovoj karijeri.

2004. – Poginuo Goran Kolarek aka Flor Kilah, Break i Don Kolarek, jedan od pionira hrvatskog hip-hopa.