Lao Fender muzej

Na današnji dan u svijetu muzike: 21. mart / ožujak

Glas.ba RTV Na današnji dan

1940 – Rođen Solomon Burke, gospel/soul/blues pjevač i autor (“Everybody Needs Somebody To Love”).

1946 – Rođen Ray Dorset, pjevač, gitarista i songwriter grupe Mungo Jerry.

1954 – Rođen Branislav Brian Rašić, jedan od nekoliko najpoznatijih svjetskih freelance rock fotografa 20. stoljeća, rođeni Beograđanin koji je 1979. godine preselio u London (i dobivši državljanstvo, postao Brian), a poznat je kao oficijelni fotograf Paula McCartneyja, Davida Bowie, Davida Gilmoura i The Rolling Stonesa.

1967 – Rođen Keith Palmer, poznatiji kao Maxim, vokal/MC britanskog electronic benda The Prodigy.

1971 – Završen sedmodnevni rock program u okviru Zagrebfesta, festivala zabavne muzike. Zbog sve veće ekspanzije rocka, festivalska direkcija, na čijem je čelu bio Drago Diklić, odlučila je još prethodne godine uvesti i prateći rock program, koji je ove 1971. godine trajao čak 7 dana i bio organiziran na Velesajmu. Uz 30-ak domaćih sastava, koncerte su izveli i znameniti svjetski gosti, u to vrijeme vrlo popularne grupe Mungo Jerry, Pretty Things, Juice Lucy i Matthews Southern Comfort. Festival je za domaće grupe imao takmičarski karakter i pobijedili su Indexi s pjesmom “Izvor”.

1977 – Sarajevsko-zenička pop-rock grupa Cod objavila debi album “Dođite na čaj”. Uz naslovnu numeru, poznate pjesme sa albuma postale su “Otkriću ti tajnu, Đeni, volim te” i “Naša ljubav trajala je kratko, jer već sutra si se meni nasmijala slatko”. Postavu grupe, pored Bajramovića, činili su još Selver Brdarić (vokal), Darko Arkus (klavijature), Izidor Kajić (sax) i Izet Hajdarević Zoo (bubnjevi).

1989 – Madonna objavila svoj 4. album ”Like a Prayer”, od kritike vrlo povoljno ocijenjen kao zapaženo art pop djelo, a donio je šest uspješnih singlova, ”Like a Prayer”, “Express Yourself”, “Cherish”, “Oh Father”, “Dear Jessie” i “Keep It Together”.

1991 – Umro Leo Fender (81), konstruktor čuvenih Telecaster i Stratocaster električnih gitara. U 50-im godinama prošlog stoljeća osnovao je Fender Musical Instruments Corporation i počeo dizajnirati električne gitare, bas gitare i pojačala, koji su vrlo brzo postali dominantni u popularnoj muzici. Proizvođači “Marshall” i drugih pojačala često su koristili Fenderove elemente u izradi svojih proizvoda. “Fender” i “Les Paul” se smatraju najvažnijim figurama u proizvodnji električnih muzičkih instrumenata u 20. stoljeću. Prva Fender Telecaster gitara dizajnirana je 1949.

1994 – Bruce Springsteen osvojio Oscara za pjesmu “Streets of Philadelphia” iz filma “Philadelphia”, u kojem je tumač glavne muške uloge Tom Hanks također nagrađen Oscarom. Pjesma je 1994. dobila i četiri Grammy nagrade.

1999 – Poslije zajedničkog koncerta, održanog na današnji dan u beogradskom KST-u, hip hop grupe Red zmaja i Tumz odlučuju da se ujedine i tako formiraju novi sastav pod imenom Beogradski sindikat. Sastav su činili MC-jevi Žobla (Blažo Vujović), Ogi (Ognjen Janković), Deda (Marko Đurić), Dare (Darko Marjanović), Škabo (Boško Ćirković), Đolo Đolo (Đorđe Jovanović), Dajs (Vladimir Ćorluka), Flex (Feđa Dimović), producent Prota (Aleksandar Protić) i DJ IRon (Stefan Novović). Prvu pjesmu “Divljina” snimili su 2000. godine i ona je imala veliki medijski odjek zbog precizno opisane kriminogene i političke scene u Srbiji. Debitantski album “Bssst… tišinčina!” objavili su početkom 2002. a u jesen i singl “Govedina”. Ova je pjesma u Srbiji izazvala veliku medijsku buru zbog oštrih poruka upućenih tadašnjim srpskim političkim liderima. Ako niste znali: Zahvaljujući pjesmi “Govedina” dogodio se pravi presedan – u političku TV emisiju “Utisak nedelje”, zajedno sa Vojislavom Koštunicom, predsjednikom tadašnje SR Jugoslavije, kao gosti su pozvani i članovi Beogradskog sindikata.