Beatles-Haustor-Belan-Bodo

Na današnji dan u svijetu muzike: 22. mart / ožujak

Glas.ba RTV Na današnji dan

1943 – Rođen Keith Relf, vodeći vokal i usnoharmonikaš u britanskoj blues rock grupi The Yardbirds.

1944 – Rođen Janko Mlinarić Trooly, rock basista (Bezimeni, Bijele strijele, Matt Collins And His Band), a od 1970-ih poznati tonski snimatelj i producent, vlasnik znamenitog studija JM.

1949 – Rođen Danilo Kocijančič, osnivač, gitarista, pjevač i autor pjesama avangardne rock grupe Kameleoni.

1950 – Rođen Goran Bregović, osnivač, lider, gitarista i autor pjesama Bijelog dugmeta.

1963 – Izdavačka kuća Parlophone objavila istorijski prvi studijski album Beatlesa “Please, Please Me”. Od ukupno 14 songova, šest su obrade, među kojima je najčuvenija postala “Twist and Shout”, pjesma koju je ranije snimila američka grupa The Isley Brothers. Ostalih osam napisali su Lennon i McCartney, a hitovi na singlovima su bili “Please, Please Me”, “Love Me Do” i “I Saw Her Standing There”. U to vrijeme albumi su uglavnom bili u mono tehnici, no ovo je izdanje 26. 4. 1963. imalo promociju i kao stereo izdanje. Album je na top listi proveo ukupno 74 tjedna, od čega 30 na prvom mjestu. Više od statistike: u vrijeme kada su britanskim top listama dominirali albumi filmske glazbe i “easy listening” pjevača, pojava i proboj u vrh rock and rolla Beatlesa označava početak novog doba u popularnoj glazbi. Fenomen “betalemania” će biti samo okvir u kojemu će rock napokon osvojiti i Stari kontinent.

1965 – Objavljen peti studijski album Boba Dylana “Bringing It All Back Home”, prvi s kojim se na američkoj listi uspio približiti vrhu – došao je do 6. pozicije, dok je u Velikoj Britaniji postao No. 1. Neke od pjesama s ovog albuma postale su klasici – “Mr. Tambourine Man”, “Its All Over Now, Baby Blue”, “Subterranean Homesick Blues”, “Maggies Farm”.

1978 – U Rijeci održan zajednički rock koncert nekolicine mladih grupa pod nazivom “Večer riječkog rocka”. Nastupili su Taurus, Gea i trojka pod imenom Paraf. Postava: Dušan Ladavac Pjer (bubnjevi), Zdravko Čabrijan (bas) i Valter Kocijančić (gitara i vokal). Neke od vlastitih pjesama koje su tada izveli bile su “Problemi riječke općine”, “Profesori”, “Iz očaja pjevam” i “Crkve”. Iako je prvi javni nastup ljubljanskih Pankrta održan ranije (18. 10. 1977.), ovaj događaj u Rijecu najčešće se navodi kao prvi službeni i prvi ”pravi” (tj. prijavljeni i evidentirani) punk koncert u bivšoj Jugoslaviji.

1988 -U zagrebačkom studiju “Troooly” novovalna rock grupa Haustor završila snimanje svog četvrtog studijskog albuma, koji je nekoliko mjeseci kasnije objavio Jugoton pod nazivom “Tajni grad”. Postava je u ovom trenutku imala dva nova člana, Marina Pelajića (ex Film) na basu i Julija Reljića Regliu na sintesajzeru, te povratnika Srđana Gulića, bubnjara koji je Haustor bio napustio četiri godine ranije. Basista Srđan Sacher, koji je u isto vrijeme prestao biti član grupe, nije se zvanično vratio, ali je kao gost svirao bas u više od polovice pjesama. Iz stare ekipe tu su samo pjevač Darko Rundek i gitarista Zoran Zajec. Svih osam pjesama, koliko se našlo na izdanju, napisao je Rundek i kao favorit radijskih programa izdvojila se samo “Ula Ulala”. Izostanak većeg broja hitova, za razliku od prethodnih izdanja, ne znači pak da je “Tajni grad” ocijenjen kao slab album. Naprotiv, u izboru časopisa “Rock” proglašen je izdanjem godine, a rock kritika je među ujednačenim materijalom kao nove standarde Rundekovog opusa naznačila “Uhode”, “Bi mogo da mogu” i “Uzalud pitaš”.

1993 – Croatia Records objavila prvi samostalni album Nene Belana “Vino noći”. U studiju su ga pratili članovi Daleke obale i blues usnoharmonikaš Neven Mijač. Belan je autor većine materijala, osim pjesme “Sunčan dan”, koju je napisao Zdravko Bajan (ex Narodno blago) i koja je postala najveći hit albuma. U još dva istaknuta broja imao je suradnike: tekst za naslovni song napisao je “dobri duh” Đavola, Robert Ćaleta Čarli, dok je koautor ranijeg hita “Rock galama”, uvrštenog i na album, pjevač Daleke obale, Marijan Ban. O kakvom je pak albumu riječ govori i to da su hitovi postale još tri pjesme – “A gdje si ti”, “Zaboravi” i “Ljubav postoji zbog nas” u duetu sa Anjom Šovagović.

2004 – Umro Bodo Kovačević (58), gitarista i kompozitor Indexa. Komponirao je neke od najvećih pjesama domaće rock muzike: “Pružam ruke”, “Plima”, “Negdje na kraju u zatišju”, “Povratak Jacka Trbosjeka”, “Balada”, “Svijet u kome živim”, “Modra rijeka”.