Presley-ZZ Top-Idoli-Crvena jabuka

Na današnji dan u svijetu muzike: 23. mart / ožujak

Glas.ba RTV Na današnji dan

1949 – Rođen Ric Ocasek, pjevač i glavni autor u američkoj new wave grupi The Cars.

1953 – Rođena Chaka Khan (Yvette Marie Stevens), američka soul, R&B i funky pjevačica.

1956 – RCA Victor izdao prvi album Elvisa Presleyja, nazvan samo njegovim imenom. Na njemu se nalazi 12 songova koji su snimani od ljeta ’54. do početka ’56. Pjesme “Blue Suede Shoes”, “Tutti Frutti”, “I Got A Woman”, “Blue Moon” i “Money Honey” bile su argumenti za nastavak Elvisove iznimne popularnosti koja je započela singlom “Heartbreak Hotel”, prvim No. 1 izdanjem na top listi, objavljenom tek koji mjesec ranije.

1960 – Rođen Davorin Bogović, rock pjevač u grupama Ciferšlus, Prljavo kazalište, Davorin i Bogovići.

1964 – Rođen Edo Mulahalilović, pop gitarista, pjevač, i autor, član grupe Hari Mata Hari i solo izvođač.

1968 – Rođen Damon Albarn, britanski pjevač i autor, poznat kao vodeći vokal i klavijaturista indie rock grupe Blur, te jedan od autora projekata Gorillaz.

1983 – Američka grupa ZZ Top objavila svoj 7. studijski album ”Eliminator”, jedan od onih koji se smatraju najboljima u rocku, a obilovao je uspješnim singlovima, među kojima su “Gimme All Your Lovin'”, “Got Me Under Pressure”, “Sharp Dressed Man”, “TV Dinners” i “Legs”.

1984 – Idoli održali koncert u Ljubljani na današnji dan – i to je bio njihov kraj. Svaki od članova je imao različitu karijeru u nastavku – Vlada Divljan sa kantinuiranim radom, Zdenko Kolar se poslije pet godina pridružio blues rock grupi Zona B, Srđan Šaper i Nebojša Krstić su formirali grupu Unutrašnja imperija i snimili album “Poslednja mladost u Jugoslaviji” (Jugoton, 1987.), a sa Kikijem Lesendrićem iz Pilota osnovali su Dobrovoljno pevačko društvo i snimili album “Nedelja na Duhove” (1995.). Poslije toga su se povukli iz aktivnog bavljenja muzikom.

1986 – Izašao debitantski album Crvene jabuke i, kako je duhovito konstatirao beogradski rock kritičar Petar Janjatović, time je kompletirana sarajevska pop-rock trobojnica: poslije Bijelog dugmeta i Plavog orkestra, na scenu je kročila i Crvena jabuka. Postavu su činila tri sarajevska muzičara – gitarista Zlatko Zlaja Arslanagić, gitarista i pjevač Dražen Ričl Para i klavijaturista Dražen Žerić te dvojica Zeničana, basista Aljoša Buha i bubnjar Darko Jelčić. Vrlo brzo nakon objavljivanja albuma, reakcija i publike i kritike bila je nepodijeljena: Crvena jabuka je prihvaćena kao veliko osvježenje na domaćoj pop sceni te je preko noći postala senzacija. Njihove melodične pop pjesme s naznakama retro rock and roll zvuka iz 60-ih nisu bile novi recept, ali su izvedene sa šarmom i snimljene u jednostavnoj, čistoj produkciji. Kao hitovi su se izdvojili “Dirlija”, “Bježi kišo s prozora”, “Sa tvojih usana” i “Bivše djevojčice, bivši dječaci”.

2007 – U okviru turneje “Svitanja” po nekoliko gradova Srbije, Darko Rundek i Cargo Orkestar nastupili su u beogradskom Domu omladine i koncert je snimljen za album “Live in Dom omladine”.