Oktobar 1864 - Zabranjeno pusenje

Na današnji dan u svijetu muzike: 24. mart / ožujak

Glas.ba RTV Na današnji dan

1938 – Rođen Holger Czukay, suosnivač i basista njemačke kraut rock grupe Can.

1956 – Billboard objavio prvu “Best-Selling Popular Albums” top listu i prvi number-one imao je američko-jamajčanski pjevač Harry Belafonte za svoj drugi LP “Belafonte”.

1960 – Rođena Gabriele Susanne Kerner, njemačka pjevačica koja je internacionalno postala poznata kao Nena, čija je pjesma “99 Luftballons” najznačajniji naslov njemačkog new wavea.

1983 – Jugoton objavio peti studijski album Zdravka Čolića “Šta mi radiš” sa hitovima “Chérie, Chérie”, “Stanica Podlugovi”, “Afrika”, “Pobjegnimo koji dan na more” i “Šta mi radiš”.

1986 – The Rolling Stones objavili album ”Dirty Work”, a obilježio ga je, kao najuspješniji na top listama, “Harlem Shuffle”, obrada broja koji je napisao i 1963. snimio američki soul duo Bob & Earl, dok je od autorskih na top listama bila pjesma “One Hit (To the Body)”.

1988 – Beogradska grupa Oktobar 1864 završila snimanje pjesama za svoj drugi studijski album koji je PGP RTB objavio pod nazivom “Igra bojama”. Snimatelj je bio Theodor Yanni, dok je produkciju obavio Mitar Subotić (Rex Ilusivii). U postavi grupe su bili novi članovi Dejan Abadić (klavijature) i Vuk Dinić (trombon) te od ranije poznata ekipa Tanja Jovičević (vokal), Goran Tomanović (gitara), Ivan Zečević (bubnjevi), Željko Mitrović (bas), Marko Lalić (saksofon) i Branko Baćović (truba). Među nekolicinom gostiju široj publici je najzanimljiviji Milan Mladenović iz EKV-a, koji je pjevao prateće vokale. Favoriti albuma postali su brojevi “Sam”, “Pratiš trag”, “Želim te” i “Senke 2”. Koncertnu prezentaciju albuma Oktobar 1864 je često imao na zajedničkim nastupima sa grupom EKV.

2004 – Objavljen koncertni album Zabranjenog pušenja “Live in St. Louis”. Tokom promotivne turneje albuma “Bog vozi mercedes”, Pušenje je u maju 2003. imalo nastupe u Torontu, Charlotti, Chicagu, New Yorku i St. Louisu, a ovaj potonji su i snimili za live album. Izdanje sadrži 13 pjesama, od klasika “Zenica blues” i “Dok čekaš sabah sa šejtanom” sa prvih albuma do “Fildžan viška” sa zadnjeg “Bog vozi mercedes”. Iako su u to vrijeme napunili 20 godina diskografske karijere, Zabranjeno pušenje su snimili samo dva koncertna albuma. Prije ovoga to je bio još “Hapsi sve” iz 1998. godine, a netipično za live albume – na obadva je ponovljena samo jedna pjesma, “Zenica blues”.