Đavoli - Elektricni orgazam

Na današnji dan u svijetu muzike: 16. novembar / studeni

Glas.ba RTV Na današnji dan

1948 – Rođen Tihomir Pop Asanović, rock klavijaturista (Time, September, Jugoslavenska Pop selekcija).

1964 – Rođena Diana Krall, kanadska jazz pijanistica i pjevačica, jedna od najpopularnijih i najprodavanijih modernih jazz umjetnica.

1969Rođena Ivana Banfić, zagrebačka dance i pop pjevačica.

1974 – Razočaran zbog lošeg plasmana albuma “Not An Ordinary Life” koji je Korni grupa snimila za eurotržište, Kornelije Kovač je odlučio raspustiti sastav i za oproštaj s publikom isplanirao je dva koncerta – u Sarajevu i Novom Sadu. Sarajevo je Kornelije odabrao zbog toga što je u ovom gradu studirao i započeo muzičku karijeru, najprije u jazz triju kojeg je predvodio, a potom kao član grupe Indexi. Sarajevski koncert priređen je na današnji dan 1974. godine u Skenderiji i jedna od njegovih zanimljivosti bila je i u tome da su Kornijevci imali predgrupu – Bijelo dugme, a oni su te večeri proslavljali štampanje svog prvog albuma, čijih nekoliko primjeraka je menadžer donio iz zagrebačkog Jugotona, par dana prije puštanja u prodaju.

1977 – Objavljen soundtrack album s muzikom iz filma “Saturday Night Fever”, koji je s prodanih više od 30 miliona kopija postao najkomercijalniji soundtrack svih vremena, a obilježili su ga hitovi “Stayin Alive”, “How Deep Is Your Love” i “Night Fever”.

1979 – PGP RTB objavio album zaječarske rock grupe Zlatni prsti ”Nokaut”. U postavi su bili Momčilo Radenković (vokal, gitara), Jovan Nikolić (bas), Dušan Maslać (klavijature) i Dragan Trajković (bubnjevi), a izdanje je uz naslovnu pjesmu i “Žuti taksi” obilježila hit balada “Zbogom mila moja”.

1986 – Američka rap rock grupa Beastie Boys objavila debitantski album ”Licensed to ill”, jedan od najbrže prodavanih debija u Americi, a označili su ga brojevi “Fight for Your Right”, “Brass Monkey” i “No Sleep till Brooklyn”.

1988 – Jugoton izdao treći album splitske rock and roll grupe Đavoli “Ostani uz mene”. Od deset brojeva, osam kao autor muzike potpisuje pjevač i gitarista Neno Belan, a dvije su zapažene obrade – ”Peggy Sue”, hit koji je rock and roll pionir Buddy Holly snimio 1957. i ”Tako je volim”, prepjev pjesme Ramonesa ”Oh Oh I Love Her So”. Ako niste znali: Krajem godine, putujući na koncert zakazan u Nišu, članovi Đavola doživjeli su prometnu nesreću u kojoj su ozbiljnije ozlijeđeni Belan, klavijaturist Dragan Lukić i basista Dragiša Mandić Panda.

1993 – Objavljen singl “All for Love”, hit balada u izvedbi Bryana Adamsa, Roda Stewarta i Stinga, tema koja se pojavila u soundtracku filma “The Three Musketeers” i bila je jedna od najpopularnijih pjesama godine.

1994 – PGP RTS objavio album beogradske rock grupe Električni orgazam “Zašto da ne!” kao njihov prvi dvostruki LP u opusu. Uz naslovnu, među zapaženim pjesmama su “Keine macht den drogen”, “Nikog više ne čekam”, ”Dajem ljubav”, “Prljava mala devojčica”, “Moj život je paranoja”.

2007Tereza Kesovija je po četvrti put nastupila u legendarnoj pariškoj koncertnoj dvorani Olympia, što nije doživio ni jedan izvođač s ovih prostora. Koncert “Tereza A L’Olympia” objavljen je 2008. kao CD album i DVD izdanje.