YU grupa - Azra

Na današnji dan u svijetu muzike: 15. novembar / studeni

Glas.ba RTV Na današnji dan

1932 – Rođena Petula Clark, jedna od najpopularnijih engleskih pop pjevačica dvadesetog stoljeća.

1945 – Rođen Walter Neugebauer, jedan od pionira domaćeg rocka i dugogodišnji lider grupe The Cadillac.

1945 – Rođena Frida Lyngstad, pjevačica slavne švedske pop grupe Abba.

1969Janis Joplin uhapšena na nastupu u Tampi (Florida) zbog vrijeđanja policajca i korištenja vulgarnih izraza.

1972 – Engleska space rock grupa Hawkwind objavila svoj treći album ”Doremi Fasol Latido”, koji se uglavnom smatra njihovim najboljim izdanjem i jednim od najboljih space rock albuma generalno. Udarni broj je 11-minutni  “Brainstorm”.

1974 – Izašao četvrti album grupe Roxy Music ”Country Life”, jedan od 500 najvećih u rocku. Istaknute pjesme: “The Thrill of It All” i “All I Want Is You”.

1977 – Jugoton objavio četvrti album YU grupe “Među zvezdama”. Pjesme su uglavnom napisali gitarista i pjevač Dragi Jelić te Miodrag Bata Kostić koji u to vrijeme više nije bio član grupe, a izdvojio se broj “Opasno”.

1983Azra, nakon skoro dvomjesečnog snimanja u Frankfurtu i Arnheimu, završila rad na albumu “Krivo srastanje”, koji je objavljen poslije tri mjeseca, a kao popularniji naslovi izdvojili su se “3N”, “Duboko u tebi” i kao najveći hit “Klinček stoji pod oblokom”.

1986 – Na današnji dan dogodilo se prvi put nešto što se više nije i ponovilo: na britanskoj top listi svih pet prvih mjesta zauzimale su pjevačice. Corinne Drewery iz Swing Out Sister bila je peta, Mel and Kim na četvrtom mjestu, treća je bila Susannah Hoffs iz grupe The Bangles, Kim Wilde na drugoj poziciji, a na čelu liste bila je Terri Nunn i grupa Berlin s hitom “Take My Breath Away”.

1990 – Producent popularne njemačke R&B grupe Milli Vanilli, Frank Farian, na novinarskoj konferenciji potvrdio glasine da pjevački dvojac Fab Morvan i Rob Pilatus nisu otpjevali ni jednu pjesmu na svojim albumima, zbog čega im je oduzeta Grammy nagrada koju su početkom iste godine dobili kao najbolji novi artisti. Grupa je 1998. snimila comeback album “Back and in Attack”, ali nije objavljen zbog smrti Roba Pilatusa, koji je imao samo 32 godine. Umro je zbog predoziranja drogom kojoj se odao nakon skandala.

1992 – PGP RTS objavio album Dejana Cukića “San na pola puta”, kao kompilaciju 15-godišnje karijere beogradskog rock pjevača, na kojem se našla nova verzija ranog hita njegove grupe Bulevar, ”Nestašni dečaci”, te niz uspješnih pjesama kao “A šta da radim”, “Zajedno”, “Letnje kiše”, “Dolazi tiho”, zanimljiva obrada Arsena Dedića “Ono sve što znaš o meni” i dr.

2005Madonna objavila deseti album “Confessions on a Dance Floor”, ocijenjen kao jedan od najboljih u njenoj karijeri i nagrađen Grammyjem u kategoriji najbolje dance/electronic izdanje. Hit singlovi: “Hung Up”, “Get Together” i  “Sorry”.

2017 – Umro Lil Peep, pravim imenom Gustav Åhr, nova američka senzacija emo / hip hop žanra sa više nego obećavajućom karijerom ispred sebe, nakon što je samo dva mjeseca ranije objavio album Come Over When You’re Sober, Pt. 1. Imao je samo 21 godinu i umro je od nenamjernog predoziranja tabletama. Godinu poslije objavljen je posthumni album Come Over When You’re Sober, Pt. 2.

1 razmišljanje na “Na današnji dan u svijetu muzike: 15. novembar / studeni

Komentari su zatvoreni.