Na današnji dan u svijetu muzike: 14. novembar / studeni

Glas.ba RTV Na današnji dan

1952New Musical Express objavio prvu britansku top listu hitova, pod nazivom “Top 12”.

1969 – Dvije godine nakon što je objavio debitantski album s kojeg ni jedna pjesma nije dospjela na top liste, David Bowie objavo drugi album “Space Oddity” sa uspješnom naslovnom pjesmom.

1983 – Beogradska grupa U škripcu, nakon samo dva dana snimanja u studiju E.M.A. U Beogradu završila rad na svom mini LP albumu “Nove godine”. Izdanje je objavio Jugoton i među ukupno šest naslova izdvojila se naslovna pjesma.

1983 – Engleska progresivna rock grupa Yes izdala svoj 11. studijski album “90125” sa kojeg su mainstream hitovi postali “Owner of a Lonely Heart”, “Hold On” i “Our Song”, dok su za instrumentalnu temu “Cinema” dobili prvi i jedini Grammy u svojoj karijeri.

1984 – Jugoton objavio album grupe Leb i sol ”Tangenta” na kojem je najzapaženija pjesma ”Kontakt je skup”.

1984 – Rođena beogradska pop pjevačica Marija Šerifović.

1995 – Izašao singl “One Sweet Day” Mariah Carey s gostima Boyz II Men, koji je postao jedan od najvećih hitova i za pjevačicu i za ovaj bend.

1996 – Objavljen album Crvene jabuke “U tvojim očima” za koji su pjesme napisali Zlatan Fazlić-Fazla i  Saša Lošić, a posebnu pažnju fanova privukao je nedovršeni rad Dražena Ričla, pjesma “Sanjam te”, koju je dovršio Dražen Žerić Žera.

1997 – Izašao album punk grupe KUD Idijoti ”Cijena ponosa” sa nizom novih prepoznatljivih provokativnih tema kao ”Jebem ti rat”, ”Hoćemo referendum” i ”We Saletu You”.

1997 – Slovenska grupa Laibach održala koncert u beogradskoj Hali spotova kojim je završena njihova dvogodišnja turneja “Jesus Christ Superstar”. U okviru nje održali su 58 koncerata u Europi, Americi i Kanadi, a u zemljama naše regije nastupili su samo još dva puta u Ljubljani u maju ’97.

2003 – U dvorani Studentskog centra u Zagrebu održana završna večer dvodnevnog programa jubilarnog 50. Zagrebfesta, najstarijeg festivala zabavne muzike u ovim krajevima. Zbog rođendanske proslave nije organizirano takmičenje pjevača, nego su pozvani brojni slavni sudionici ovog festivala iz ranijih godina. Nastupili su Gabi Novak, Stjepan Đimi Stanić, Miro Ungar, Radojka Šverko, Josipa Lisac, Zdenka Vučković, Ivica Šerfezi, Vice Vukov, Zdenka Kovačiček, 4 M i brojni drugi koji su izvodili hitove iz 50-godišnjeg opusa Zagrebfesta.