crvena-jabuka

Na današnji dan u svijetu muzike: 06. septembar / rujan

Glas.ba RTV Na današnji dan

1925 – Rođen Jimmy Reed, američki blues pjevač i gitarist Jimmy Reed, čije lijeno pjevanje, oštri zvuk usne harmonike i hipnotični ton električne gitare su pridonijeli da njegov specifični stil bluesa dopre do mainstream publike.

1943 – Rođen Roger Waters,  basista, autor pjesama i vokal u britanskoj rock grupi Pink Floyd od njenog osnivanja 1964. pa do 1985. godine, kada je napustio postavu.

1967 – Rođena Macy Gray, pravim imenom Natalie Renee McIntyre, američka R&B i soul pjevačica.

1970 – Rođen Adi Lukovac, pionir elektronske muzike i jedan od kreativnih simbola moderne bh. muzičke scene, poznat kao lider grupe Ornamenti. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći 18. 6. 2006.

1970 – Jimi Hendrix nastupio na Isle of Fehmarn Festivalu u Njemačkoj, što je bio posljednji njegov koncertni nastup. Umro je 18. 9. u Londonu, pod okolnostima koje nikada nisu do kraja objašnjene – je li slučajno ili namjerno popio prekomjernu dozu zableta za spavanje.

1971 – Rođena Dolores O’Riordan, pjevačica irskog rock benda Cranberries i autorica njihovih najslavnijih pjesama “Linger” i “Zombie”. Nesretno je preminula 15. 1. 2018. u svojoj 46. godini, utopivši se u svojoj hotelskoj kadi u Londonu nakon konzumacije prekomjerne količine alkohola.

1981 – Samo nekoliko mjeseci poslije objavljivanja debitantskog albuma “Ikebana”, mariborska rock grupa Lačni Franz je 6. 9. 1981. opet ušla u Tivoli studio u Ljubljani i ponovno s producentom Borisom Beleom započela snimati pjesme za svoj drugi album “Adijo pamet”, koji je donio zapažene pjesme “Vaterpolisti”, “Miss Europe” i “Lent 1980”.

1986 – Objavljen treći studijski album Bajage i Instruktora “Jahači magle”, čiji su hitovi pjesme “Ja mislim 300 na sat” i balada “442 do Beograda”, a zapažene su još  “Strah od vozova”, “Rimljani”, “Bam, bam, bam”, “Kao ne zna da je gotivim” i “Samo nam je ljubav potrebna”.

1986 – Na open free koncertu na Trgu Marksa i Engelsa u Beogradu nastupila nova sarajevska pop atrakcija Crvena jabuka, koja je pet mjeseci poslije objavljivanja epominmog debitantskog albuma već bila jedan od najslavnijih novih sastava na sceni. Nažalost, bio je to posljednji nastup originalne postave ove grupe – 18. 9. oni su krenuli na koncert u Mostaru i doživjeli prometnu nesreću u kojoj su smrtno stradali pjevač Dražen Ričl i basist Aljoša Buha.

1990 – Umro Tom Fogerty, gitarista grupe Creedence Clearwater Revival, slavne po hitovima “Bad Moon Rising”, “Green River”, “Down on the Corner”, “Hey Tonight” itd.

1994 – Umro Nicky Hopkins, čuveni session rock orguljaš i pianist, čije su usluge specifičnog boogie-woogie načina sviranja piana tražili su brojni slavni izvođači, kao što su Donovan, The Kinks, The Who, The Beatles, Small Faces, a proslavio se radom sa Rolling Stonesima, s kojima je snimio tri albuma iz 1960-ih, od kojih je najupečatljiviji nastup na albumu “Beggars Banquet”, odnosno songu “Sympathy for the Devil” sa ovog izdanja.

1997 – Svoju originalnu pjesmu “Candle in the Wind” iz 1973. godine Elton John snimio u adaptiranoj verziji kao “Candle In The Wind 1997” ili “Goodbye England’s Rose”, kao posvetu princezi Diani koja je poginula u automobilskoj nesreći u Parizu 31. 8. a izveo ju je samo jednom – na njezinoj sahrani 6. septembra.

1997 – Jean Michel Jarre održao koncert u Moskvi u povodu proslave 850-e godišnjice grada i njegov nastup, kojim je promovirao album “Oxygene 7-13”, posmatralo je oko 3,5 miliona ljudi, što ovaj koncert čini najvećim muzičkim događajem ikad.

1998 – Beogradska rock grupa Dža ili Bu objavila četvrti album “Kao da ničeg nije bilo” na CD-u u izdanju vlastite izdavačke kuće “Fabrika” kao broj 001 u katalogu.

2005 – Objavljen 22. studijski album grupe The Rolling Stones “The Bigger Bang”, ocijenjen kao njihovo najbolje djelo još od albuma “Tattoo You” iz 1981. Nošen hitovima “Streets of Love” i “Rough Justice”, ušao je na Top Ten Billboardove liste, kao 36 njihov naslov među deset najboljih, što je istovremeno najbolji rezultat svih vremena, jer je Frank Sinatra imao 32, a Beatlesi 31 album na Top tenu. Turneja “A Bigger Bang Tour” započela je i prije objavljivanja albuma, 10. 8. u Torontu, a u okviru nje su Rolling Stonesi svirali i u Budvi, 9. 7. 2007. te Beogradu 14. 7. 2007.