davorin-bowie

Na današnji dan u svijetu muzike: 05. septembar / rujan

Glas.ba RTV Na današnji dan

1946 – Rođen Freddie Mercury, pravim imenom Farrokh Bulsara, koji je s roditeljima 1963. doselio u Englesku i kao Freddie Mercury svjetsku slavu stekao u grupi Queen.

1947 – Rođen Buddy Miles, američki rock bubnjar, koji je svirao s Wilsonom Pickettom i grupama The Ink Spots i Electric Flag, a proslavio se kao član grupe Band Of Gypsies Jimija Hendrixa.

1966 – Ike & Tina Turner objavili svoj 12. album “River Deep – Mountain High”, čija je naslovna pjesma uvrštena među 500 najvećih rock songova ikad.

1969 – Rođen Dweezil Zappa, američki hard rock gitarist, sin legendarnog Franka Zappe.

1978 – Na beogradskom stadionu Marakana održan koncert Zdravka Čolića, kao završnica turneje “Putujući zemljotres” kojom je popularni sarajevski pjevač promovirao album “Ako priđeš bliže”. Uz hitove “Pjevam danju, pjevam noću”, “Glavo luda”, “Jedna zima sa Kristinom” i Arsenovu “Zagrli me”, ukupna prodaja albuma dosegla je fantastičnih 700.000 primjeraka, što je na stadionsku koncertnu promociju privuklo 70.000 gledatelja.

1981 – Na beogradskom Hipodromu počeo dvodnevni rock festival pred impozantnih 50.000 gledatelja i prvoga dana nastupili Atomsko sklonište, Siluete i poznata mađarska rock grupu Lokomotiv GT, a drugog Iron Maiden i headlineri Bijelo dugme.

1984 – Sarajevski Diskoton objavio drugi samostalni album Davorina Popovića “S tobom dijelim sve”, a kao instrumentalisti materijal je snimila kompletna postava Indexa.

1988 – Jugoton objavio četvrti album sarajevske pop-rock grupe Valentino označen samo rednim brojem 4, a zapažene pjesme bile su “Samo sklopi okice”, “Idu ptice selice” i “Gori mi, gori (padobranac)”.

1990 – Na zagrebačkom stadionu Maksimir, u okviru turneje “Sound and Vision”, nastupio David Bowie, a kao predgrupa svirala zagrebačka novovalna rock grupa Boa.

2000 – Gibonni u Rijeci izveo ISDN Millenium koncert, prvi takav projekt u svijetu – Zlatan Stipišić Gibonni je s bendom nastupao na pozornici riječkog kazališta, gitarista Vlatko Stefanovski istodobno je solističke dionice svirao u zagrebačkom OTV domu, dok je klapa Cambi prateće vokale pjevala u Arheološkom muzeju u Splitu, a zvuk i slika s tih triju lokacija objedinjeni su u jedinstveni spektakl.

2001 – U jednoj crkvi u Halberstadtu u Njemačkoj započeo koncert nazvan “As long as possible”, u prijevodu “što je duže moguće”, a koji bi trebao trajati ukupno 639 godina.

2003 – Počeo je prvi dvodnevni Mostar Blues Festival, na kojem su nastupile četiri lokalne blues grupe, te Point Blank iz Beograda, te dva izvođača iz Zagreba, Telephone Blues Band & Dado Topić i Walter Neugebauer sa bendom.