Na današnji dan u svijetu muzike: 21. juni / lipanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1944 – Rođen Ray Davies, engleski rock gitarista, pjevač i autor u grupi The Kinks.

1948 – Columbia Records predstavio “long-playing record album”, prvu LP gramofonsku ploču, na javnoj prezentaciji u hotelu Waldorf-Astoria u New Yorku. LP je vinilna gramofonska ploča uobičajenog promjera 10 do 12 inča i s 33-1/3 okretaja u minuti, sa dvostranim analognim zapisom zvuka. Prve su “longplejke” imale maksimalni kapacitet od 45 minuta zvuka. Prvi kataloški broj za 10-inčni LP bio je reizdanje albuma Franka Sinatre “The Voice of Frank Sinatra” (izvorno objavljen 4. 3. ’46.). Već 1952. Columbia je imala i “extended play” LP za 52 minuta muzike, odnosno 26 minuta po svakoj strani i prva takva izdanja bili su mjuzikli “Kiss Me, Kate” i “My Fair Lady”. Prve singlice s 45 r.p.m. počela je izdavati Columbia 1951., a prve stereo ploče pet godina kasnije.

1953 – Rođen Nils Lofgren, američki rock pjevač, autor i multi-instrumentalista. Počeo je kao član prateće grupe Neila Younga, potom predvodio vlastiti bend Grin, te postao član Springsteenovog E Street Banda, a značajan opus ostvario je i kao solista.

1961 – Rođen Manu Chao, francuski world music i reggae muzičar.

1965 – Američka rock grupa The Byrds objavila debi album “Mr. Tambourine Man”. Naslovnu pjesmu napisao je Bob Dylan i objavio na svom albumu “Bringing It All Back Home” tri mjeseca prije. Na albumu The Byrdsa još su tri Dylanove pjesme, a većinu ostalih napisao je pjevač benda Gene Clark i jedna od njih je “I’ll Feel a Whole Lot Better”, zaštitni znak ranih Byrdsa. Album je časopis Rolling Stone uvrstio među 500 najvećih rock izdanja ikad.

1967 – Jugoton izdao znameniti prvi EP singl zagrebačke Grupe 220. Izdanje sadrži četiri pjesme i tri je napisao lider benda Drago Mlinarec, a riječ je o songovima “Osmijeh”, “Kad ostanem sam” i “Grad”, koja je izvorno urađena za igrani film Fadila Hadžića “Protest”, dok je četvrta obrada polke “Večer na Robleku”. Singl je prodan u više od 50.000 primjeraka što predstavlja fantastičan rezultat za tadašnji jugoslavenski rock koji je upravo bio u prijelaznoj fazi s instrumentala na vokalnu glazbu i napuštanja obrada u korist autorskih pjesama. Četiri desetljeća kasnije, u izboru 100 vječnih pjesama u regionu, glazbena struka, predstavljena s više od dvije stotine glazbenika, producenata, diskografa i novinara, ustanovila je da “Osmijeh” spada među deset najznačajnijih rock songova dvadesetog stoljeća. Aktualnu postavu Grupe 220 činili su: Drago Mlinarec (glas i ritam gitara), Vojko Sabolić (solo gitara), Vojislav Tatalović (bas) i Ranko Balen (bubnjevi). Ako niste znali: Pjesma “Grad” je prva rock tema koja se pojavila u nekom domaćem filmu.

1972 – Jugoton objavio singl Indexa s pjesmama “Sanjam” i “Balada” i u vrijeme dok Indexi još uvijek nisu imali autorski album, postao je jedno od njihovih najpopularnijih izdanja.

1972 – Gary Glitter, britanski glam rock izvođač, nastupio u show programu Top Of The Pops i izveo “Rock & Roll Part 2”, pjesmu s debitantsko albuma poznatu i kao “The Hey Song”, koja je postala najpoznatija u njegovoj karijeri.

1975 – Gitarista Ritchie Blackmore objavio da napušta grupu Deep Purple i da formira novi sastav Rainbow.

rolling-stones-zagreb-1976 ulaznica

1976 – Najslavnija rock grupa na planetu, The Rolling Stones, izvela prvi, a sutradan i drugi koncert u zagrebačkom Domu sportova, u samoj završnici “Tour of Europe ’76”, što je bio najveći rock događaj u Jugoslaviji do tada (naslovna fotografija – zagrebački koncert). Ako niste znali: Petnaest dana prije zagrebačkog koncerta Rolling Stonesa, dakle 6. lipnja/juna, 10-tjedni sin gitariste Keitha Richardsa umro je od “sindroma nenadane smrti beba” (SIDS). Međutim, to se skrivalo od javnosti i Richards je odsvirao sve koncerte turneje prema rasporedu. Tek kasnije je otkriveno: kada je čuo tu vijest, potpuno drogiran, Keith je počeo fantazirati kako će cijeli band doći u Ženevu i kako će Billy Preston svirati klavijature na pogrebu. To se nije dogodilo i Keith se još više odaje drogama i alkoholu i ova se godina čak smatra vrhuncem njegovog narko razdoblja.

1979 – PGP RTB objavio singl ploču grupe Rani mraz s pjesmama “Panonski mornar” i “Moja draga sad je u Japanu”. Prvu numeru Rani mraz je izveo nešto kasnije na festivalu zabavne muzike Split 79 i ova “neobična” nemediteranska pjesma, na veliko iznenađenje – postala je pobjednička. Na festivalu su izvedeni još neki budući evergrini, kao što su “Vjeruj u ljubav” Olivera Dragojevića, “Četiri stađuna” Meri Cetinić i “Reci mi tiho, tiho” Novih fosila, no “Panonski mornar” je najviše oduševio splitsku publiku i ona mu je dala svoj glas, kao što su i Balaševiću na taj način podarili budući dodatak njegovom imenu. Ako niste znali: Ovog ljeta, 1979. godine, Đorđe Balašević i Biljana Krstić iz Ranog mraza nastupali su na seriji koncerata po Jugoslaviji u pratnji grupe Neoplanti i tada je započela Đoletova praksa dugačkih i duhovitih monologa između pjesama. “Ljubio sam snašu na salašu”, objavljena na singlu godinu ranije, na tim koncertima je dobila proširenu verziju koja se pretvorila u pravu komičnu monodramu.

1979 – Jugoton izdao 4. studijski album Olivera Dragojevića “Vjeruj u ljubav”, na kojem su se našle tri njegove festivalske izvedbe iz tekuće godine – “Nocturno” s Beogradskog proleća, “Danijela” koju je otpjevao na sarajevskom Vašem šlageru sezone i “Vjeruj u ljubav” sa Splitskog festivala. Iako ova zadnja pjesma nije nagrađena i, štoviše, dio kritičara upitao se s priličnim skepticizmom koliko s njom Oliver i autor Zdenko Runjić imaju šanse kod publike, ona je ubrzo postala veliki hit, jedan od Oliverovih najvećih u karijeri. U novoj LP kolekciji našle su se i numere “Vagabundo”, “Ljubav je tvoja kao vino” te “Ključ života”.

1981 – Rođen Brandon Flowers, vokal i klavijaturist američke rock grupe The Killers.

2001 – Umro John Lee Hooker (83), blues pjevač i gitarista. Pjesme “Boogie Chillen” (1948) i “Boom Boom” (1962) postale su klasici njegovog bluesa koji je imao boogie-woogie prizvuk. U karijeri, koja je bila podijeljena na razdoblja “Detroit years” (1948-55), “Chicago years” (1955-64), “ABC years” (1965-74) i “Rosebud Years” (1975-2001), John Lee Hooker je objavio više od 80 albuma. Spada među najutjecajnije blues izvođače svih vremena, a njegove pjesme obrađivali su The White Stripes, MC5, The Doors, George Thorogood, Jimi Hendrix, Led Zeppelin, Van Morrison, The Yardbirds, The Animals i brojni drugi. U Rock and Roll Hall of Fame Hooker je primljen 1991.