Roskilde 2000

Na današnji dan u svijetu muzike: 30. juni / lipanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1943 – Rođena Flo Ballard, poznata pod nadimkom “Blondie”, članica originalne postave američkog pjevačkog trija The Supremes.

1954 – Svečanom dodjelom nagrada, u Puli završena prva revija domaćih filmova, Pulski filmski festival. Pobjednik festivala bio je film “Vesna” Františeka Čapa, a soundtrack ovog djela uradio je Bojan Adamič.

1956 – Rođen Petar Janjatović, rock novinar, radijski voditelj, urednik i publicista. Prvu knjigu “Drugom stranom – almanah novog talasa u SFRJ” objavio je 1983. godine, kao koautor sa Davidom Albaharijem i Draganom Kremerom. Deset godina kasnije priredio je jedinstvenu antologiju ovdašnje rock poezije pod nazivom “Pesme bratstva & detinjstva”, a 1998. priredio je prvu domaću rock enciklopediju, koju svakih nekoliko godina dopunjava kao izdanje pod naslovom “Ilustrovana ex-YU rock enciklopedija”.

1972 – Rođen Hrvoje Hodak, pjevač i autor, član riječke grupe Belfast Food.

1973 – Američka funk grupa Sly and Family Stone izdala 6. album ”Fresh”, koji su kritičari svrstali među najbolja ostvarenja u popularnoj muzici 20. stoljeća, a velikim djelom ga smatraju i brojni slavni muzičari – Brian Eno ga ističe kao značajan zbog bas sounda, dok je jazz legenda Miles Davis kao magnum opus izdvojio pjesmu ”In Time”.

1975 – Tri dana nakon što je njezin razvod od pjevača Sonyja i službeno bio potvrđen, Cher se na današnji dan udala za rock muzičara Gregga Allmana, suosnivača The Allman Brothers Banda. Zajedno su realizirali album “Two the Hard Way”, potpisujući ga kao “Allman and Woman”, a jedna od zanimljivijih pjesama bila je obrada Smokey Robinsonovog hita “You’ve Really Got a Hold on Me”. Projekt nije doživio nikakav komercijalni uspjeh, niti su ga kritičari prihvatili. Par se razveo 1977., iste godine kad je album objavljen.

1979 – Anita Ward one hit wonder. Anita Ward, američka disco pjevačica spada u “one hit wonder” kategoriju – među izvođače koji su poznati samo po jednom velikom hitu. Objavila je dva albuma 1979. i 1980. godine, bez plasmana na top listama, ali je jedna pjesma s prvog “Songs of Love” postala megahit diljem svijeta. Naslov pjesme je “Ring My Bell”, a na današnji dan je dospjela na prvo mjesto američke liste.

1986 – Objavljen treći studijski album Madonne, “True Blue”. Postao je broj 1 na top listama albuma u 21 zemlji u svijetu, što je bio rekord bez presedana zbog kojeg je album upisan i u Guinnessovu knjigu rekorda. Diljem svijeta album je prodan u 26 miliona primjeraka. Madonna je muziku potpisala za 10 od ukupno 11 songova, a najpoznatiji naslovi su “Papa Don’t Preach”, “La Isla Bonita”, “Live to Tell” i “Open Your Heart”.

1997 – Engleska grupa The Prodigy objavila svoj treći album “The Fat Of The Land”. Postao je njihovo najkomercijalnije izdanje u opusu, upisan u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda kao do tada najbrže prodavani album, a u brojnim izborima proglašen je za “album godine” i jedan od najboljih u 90-im godinama. Najuspješniji singlovi albuma bili su “Firestarter” i “Breathe”.

2000 – Tragedija na festivalu. Čuveni danski festival Roskilde, nažalost, na naslovnice svih svjetskih novina dospio je zbog tragičnog događaja na koncertu na današnji dan. Naime, počeo je svirati Pearl Jam i njihovi su članovi uzaludno molili publiku da ne stvara valove koji su se valjali prema pozornici, posebno kad je kiša potpuno raskvasila teren i po njemu se jedva moglo normalno kretati. Što su ih više opominjali, nekoliko desetina hiljada posjetilaca sve više su se gurali naprijed, pa se ograda ispred bine srušila pod silnim pritiskom i devet osoba je bilo doslovno zgaženo ili ugušeno blatom. Koncert je prekinut (premda je na šest preostalih pozornica program nastavljen) a predviđeni nastup The Cure je otkazan.

2001 – Umro Chet Atkins (77), utjecajni američki gitarista i producent. Njegov “picking” stil sviranja gitare inspirirao je neke od velikih svjetskih gitarista kao što su Django Reinhardt, George Barnes, Les Paul i Mark Knopfler. Kao producent snimio je više od 100 albuma tokom karijere, a među autorima s kojima je radio bili su Perry Como, Elvis Presley, Eddy Arnold, Don Gibson, Jim Reeves, Jerry Reed, Waylon Jennings i drugi. Međutim, i u vlastitoj diskografiji ima impozantan broj albuma – čak 57 u razdoblju od 1952. do 1996. Atkins je zajedno sa Owenom Bradleyem bio kreator country stila poznatog pod nazivom “Nashville sound”.