Bajaga - Radiohead - Sex Pistols

Na današnji dan u svijetu muzike: 13. mart / ožujak

Glas.ba RTV Na današnji dan

1950 – Rođen Ivica Propadalo, poznat kao basista Teške industrije te scenograf i dizajner u oblasti muzičke industrije.

1960 – Rođen Adam Clayton, bas gitarista grupe U2.

1965 – Eric Clapton napustio Yardbirds, nezadovoljan smjerom u kojem je grupa krenula, a u aprilu prihvaća poziv da se priključi grupi John Mayall & the Bluesbreakers, s kojima će ostati do jula 1966. godine, da bi formirao Cream, jednu od prvih super grupa u svijetu, u kojoj su s njim bili Jack Bruce i Ginger Baker.

1985 – Izašao drugi album Bajage i Instruktora “Sa druge strane jastuka”. Od ukupno 11 pjesama na izdanju, jednu je komponirao Žika Milenković (“Francuska ljubavna revolucija”), jedna je obrada, a sve ostale napisao je Momčilo Bajagić. Hitovi albuma postale su balade “Dobro jutro, džezeri” i “Zažmuri” te naslovna “Sa druge strane jastuka”, “220 u voltima”, “Dvadeseti vek”, kao i spomenuta obrada “Vidi šta sam ti uradio od pesme mama”, prepjev songa američke pjevačice Melanie. Uskoro je uslijedila velika turneja na kojoj je izvedeno čak 120 nastupa diljem zemlje. Na početku turneje u postavi grupe se dogodila važna promjena – novi klavijaturista je postao Saša Lokner (ex Galija), instrumentalista koji će vrlo bitno pridonijeti budućem zvuku grupe. Po okončanju godine, Instruktori su u glasanju rock kritike proglašeni izvođačem godine, Bajaga je bio najbolji muzičar, “Zažmuri” najbolja pjesma i album “Sa druge strane jastuka” izdanje godine.

1988 – Laibach objavio album “Sympathy For The Devil” na kojem su slovenski industrial rokeri rekonstruirali istoimenu slavnu pjesmu Rolling Stonesa sa albuma “Beggars Banquet” iz 1968. godine, u sedam različitih verzija te dodali i jednu svoju autorsku pjesmu “Anastasia”.

1994 – Vlatko Stefanovski završio rad na albumu “Cowboys & Indians”, svom prvom samostalnom projektu izvan matične grupe Leb i sol, koja je u to vrijeme još bila aktivna. Songovi na albumu stilski su raznoliki, od etno i ambijentalnog zvuka do klasičnog rocka i bluesa, a sve ih kao kompletan autor potpisuje Stefanovski i posebnu pažnju zaslužuju instrumentalne teme “Cowboys & Indians”, “Summer 90” i “Sarajevo”.

1995 – Engleska rock grupa Radiohead izdala svoj drugi album “The Bends”, izdanje koje je Rolling Stone uvrstio među 500 najvećih svih vremena. Hit pjesme albuma bile su “My Iron Lung”, “High and Dry”, “Fake Plastic Trees”, “Just” i “Street Spirit (Fade Out)”.

2006 – Sex Pistols odbili počast. Britanski punkeri trebali su sudjelovati u ceremoniji prijema u američki Rock and Roll Hall of Fame u New Yorku, na današnji dan 2006. godine, zajedeno sa Blondie, Herbom Alpertom i grupom Black Sabbath. Pistolsi su odbili doći i napisali su organizatorima: “Mi nismo vaši majmuni i nećemo doći”.