Duzboks 1982

Na današnji dan u svijetu muzike: 14. mart / ožujak

Glas.ba RTV Na današnji dan

1933 – Rođen Quincy Jones, američki muzičar, producent i kompozitor.

1983 – Redakcija “Džuboksa” objavila je listu dobitnika nagrada za 1982. godinu i najviše trofeja dobila je Azra. Pobijedila je u dvije od tri glavne kategorije – proglašena je grupom godine, dok je “E pa što” bio najbolji singl. Titula albuma godine pripala je Idolima za “Odbrana i poslednji dani”, ispred Azrinih “Filigranskih pločnika”. Džoni Štulić, pak, kao autor je bio potpuno dominantan – dobio je najviše glasova kao kompozitor, tekstopisac i aranžer godine. Ostali laureati za ’82. su: producent – Tini Varga, pjevač – Bora Đorđević, pjevačica – Zana Nimani, basista – Koja, bubnjar – Boris Leiner, klavijaturista – Laza Ristovski i gitarista godine – Vlatko Stefanovski.

1984 – Riblja čorba objavila peti studijski album “Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju” – prvi i jedini u izdanju zagrebačkog Jugotona. Zanimljivo je da je Momčilo Bajagić lideru benda, Bori Đorđeviću, ponudio brojne svoje autorske pjesme, ali ovaj je prihvatio samo dvije kompletne, “Muzičari koji piju” i baladu “Kad hodaš”, te muziku za numere “Kazablanka”, “Mangupi vam kvare dete” i “Džukele će me dokusuriti”. No, Bajaga je imao puno više tema – istina, puno vedrijih od Borinih uglavnom depresivnih i gorkih stihova. Time je, zapravo, otvoren put da Bajaga krene u samostalni projekt, a to će, pak, rezultirati njegovim izbacivanjem iz grupe samo nekoliko mjeseci nakon objavljivanja “Muzičara”. Stanje u grupi se odrazilo i na turneju, koja je bila najslabija u dotadašnjoj karijeri Riblje čorbe, sa čak osam otkazanih koncerata.

1985 – Izašao drugi album niške hard rock grupe Kerber pod nazivom “Ratne igre”. Snimali su ga u Engleskoj, ponovno s producentom Gordonom Rowleyjem, basistom britanske heavy metal grupe Nightwing. U pauzama snimanja Kerber je povremeno i nastupao po klubovima u Chesteru i Liverpoolu te je na jednoj od tih svirki snimljena koncertna verzija njihovog najvećeh hita “Mezimac” sa debitantskog albuma i na ovaj novi uvrštena pod nazivom “Get me out”. Od novih brojeva izdvojile su se naslovna pjesma te “Babaroga” i balada “Zauvek slobodan”.

1988 – PGP RTB izdao treći album grupe Alisa pod nazivom “Hiljadu tona ljubavi”. Uz naslovnu pjesmu, kao hit su se izdvojili još “Kesteni”, a “Sećanje na juli” je zanimljiva zbog korištenja dijela hita “Romana” Đorđa Marjanovića.

1988 – Engleski alter rock pjevač Morrissey objavio prvi solo album “Viva Hate”, šest mjeseci nakon što je njegov izvorni bend The Smiths izdao zadnji album ”Strangeways, Here We Come”. Za svoj prvijenac Morrissey je dobio odlične ocjene kritike, a neki od poznatijih singlova izdanja su “Suedehead”,  “Little Man, What Now?” i  “Everyday Is Like Sunday”.

1999 – Crvena jabuka održala drugi od dva uzastopna akustičarska koncerta u zagrebačkom OTV domu, a snimak sa nastupa je 28. 4. objavljen na dvostrukom CD-u “Riznice sjećanja”, drugom live zapisu grupe, nazvanom po pjesmi sa deset godina starog albuma “Tamo gdje ljubav počinje”.