Bijelo dugme (Alen Islamović)

Na današnji dan u svijetu muzike: 15. mart / ožujak

Glas.ba RTV Na današnji dan

1934 – Rođen Đorđe Kisić, bubnjar grupe Indexi.

1944 – Rođen Sly Stone, vokal, gitarista, klavijaturista, kompozitor i producent, najpoznatiji je kao lider soul i funky grupe Sly and the Family Stone.

1947 – Rođen Ry Cooder, američki gitarista, pjevač i kompozitor, u početku član grupe Captain Beefhearts Magic Band, a kasnije puno poznatiji po solo radu i brojnim kolaboracijama.

1962 – Rođen Terence Trent D’Arby, pjevač koji je 1988. imao dvije hit pjesme “Sign Your Name” i “Wishing Well”.

1969 – Rođen Elvir Laković Laka, osebujni bosanskohercegovački rock autor i pjevač.

1971 – Britanska folk rock grupa Mungo Jerry objavila drugi album ”Electronically Tested”, a obilježila su ga dva velika hita, koje je napisao njihov lider, pjevač i gitarista Ray Dorset – “In the Summertime” i “Baby Jump”, a prvi broj je kao singl postao jedan od najprodavanijih svih vremena.

1975 – Umro T-Bone Walker (64), američki blues gitarista, pjevač i autor, pionir i inovator stilova nazvani jump blues i electric blues sound.

1976 – Američka rock grupa Kiss objavila 4. album ”Destroyer”, koji je označen kao njihova prekretnica, jer je donio odstupanje od sirovog zvuka sa prva tri albuma, a uvršten je u nekoliko izbora najboljih ostvarenja u rocku. Udarna pjesma, “Detroit Rock City”, posvećena je fanu grupe Kiss koji je poginuo u automobilskoj nesreći kada se vozio na jedan njihov koncert. U uvodu pjesme čuje se originalni izvještaj o toj nesreći.

1989 – Nakon objavljivanja albuma “Ćiribiribela”, Bijelo dugme je 25. 1. 1989. krenulo na promotivnu turneju, koja je trebala potrajati do 1. 4. i u okviru nje na današnji dan koncert je održan u Derventi. Tada se događa nešto neplanirano – nakon koncerta je pjevač Alen Islamović otputovao u rodni Bihać, s objašnjenjem da je bolestan, i turneja je prekinuta. Bregović je nedugo potom otputovao u Pariz, , ostavljajući pitanje “otvorenim”, ali pokazalo se – bio je ovo posljednji koncert Bijelog dugmeta.

Ako niste znali: Alen Islamović nije bio bolestan i samo je spletom okolnosti upravo on simbolično okončao priču o Bijelom dugmetu. Da međusobni odnosi članova grupe više nisu bili idilični kao u prvim godinama moglo se naslutiti još 1984. s odlaskom prvog pjevača Željka Bebeka (iako je znakova bilo i ranije). Sljedeći signal je bio izlazak iz postave originalnog klavijaturiste Vlade Pravdića. Dogodilo se to početkom 1988. godine bez senzacionalističkih skandala, iako je već tada ekipa odvojeno putovala na koncerte i gotovo nikako nisu međusobno razgovarali.

2007 – Objavljen album “Knjiga žalbe” zagrebačke punk rock grupe Hladno pivo. Iako ne donosi klasične hit pjesme, izdanje je u nekim izborima ocijenjeno kao rock album godine u Hrvatskoj. Zapažene pjesme: ”Nije sve tako sivo”, ”Biološki sat”, ”Džepni Bog”.

2021 – Umro Dragoljub Đuričić (64), rock bubnjar. Poznat je postao kada je krajem krajem 1978. postao član YU grupe, s kojom je naredne godine snimio album ”Samo napred…”. U postavu Leb i sol ulazi 1981. i s ovim bendom snima tri studijska albuma, ”Sledovanje” (1982), ”Kalabalak” (1983) i ”Tangenta” (1984) te koncertni ”Akustična trauma” (1982). U novom transferu pridružio se hard rock grupi Kerber i bubnjeve svirao na albumima “Seobe” (1986), “Ljudi i bogovi” (1988), “Peta strana sveta” (1990) i koncertnom izdanju “121288” (1989). Široj javnosti je poznat kao session muzičar, svirajući na koncertima Zdravka Čoliċa, Đorđa Balaševića i drugih muzičara. U muzičkoj biografiji Dragoljuba Đuričića ostaje zabilježeno da je učestvovao u snimanju više od 70 albuma i odsvirao više od 6.000 koncerata.