Na današnji dan u svijetu muzike: 05. oktobar / listopad

Glas.ba RTV Na današnji dan

1943 – Rođen Steve Miller, američki rock gitarist i autor (“Fly Like an Eagle”).

1947 – Rođen Brian Johnson, pjevač australske hard rock grupe AC/DC.

1951 – Rođen Bob Geldof, irski rock pjevač, autor i politički aktivist, lider new wave grupe The Boomtown Rats (“I Don’t Like Mondays”).

1962 – Rock se nije rađao s Beatlesima, ali od ovoga dana se njegova sudbina bitno počela mijenjati. Dakle, 5. 10. 1962. godine je objavljen prvi singl Beatlesa s pjesmama “Love Me Do” i “P.S. I Love You” koje su napisali John Lennon i Paul McCartney.

1973Elton John objavio sedmi studijski album “Goodbye Yellow Brick Road”, najkomercijalnije izdanje ove engleske pop rock zvijezde i uvršte među 500 najvećih, a na istoj listi songova je najslavnija pjesma albuma, “Candle in the Wind”.

1977 – Sarajevski rock bubnjar Milić Vukašinović, nakon što je prethodne godine u Bijelom dugmetu mijenjao Ipeta Ivandića, oformio je svoj hard rock trio Vatreni poljubac.

1979 – Objavljen drugi studijski album grupe Police “Reggatta de Blanc” i uz naslovnu pjesmu, hit izdanja je bio i broj “Message in a Bottle”.

1980 – U Studiju 6 Produkcije gramofonskih ploča RTB Bijelo dugme je započelo rad na svom petom studijskom albumu “Doživjeti stotu”. Nove pjesme Goran Bregović je napisao pod utjecajem novog vala, pa su “Doživjeti stotu”, “Ha, ha, ha”, “Lova” ili “Zažmiri i broj” bile sasvim drugačije od numera na prethodnim albumima. Raniji i prepoznatljivi stil očitovao se uglavnom u baladi “Pristao sam, biću sve što hoće”.

1981 – PGP RTB izdao debitantski album beogradske rock grupe Bulevar pod nazivom “Loš i mlad”.

1992 – Pop-rock grupa Eva Braun iz vojvođanskog gradića Bečeja objavila svoj debitantski album “Prisluškivanja”, a ciljano su izabrali ovaj datum zbog 30-godišnjice izlaska prvog singla Beatlesa s pjesmom “Love Me Do”.

1992 – Umro Eddie Kendricks, suosnivač i jedan od pjevača R&B i soul pjevačke grupe The Temptations.

2001 – U rasprodanoj sarajevskoj Skenderiji održan koncert Mladena Vojičića Tife čiji je snimak objavljen kao njegov prvi oficijelni live album.

2001 Prvi pop idol. Na današnji dan na kanalu ITV debitirala je britanska reality serija “Pop Idol” u kojoj su se takmičili mladi i neafirmirani pjevači. Prvi pobjednik originalnog britanskog serijala bio je Will Young, koji je debitantski album “From Now On” objavio naredne godine. Jeste li znali: Pop Idol se uskoro, kao internacionalna franšiza, proširio diljem svijeta, pa je originalna verzija show programa realizirana za područje Srbije, Crne Gore i Makedonije prvi put u sezoni 2003/2004. na kanalu BK Televizije. Prva pobjednica bila je Cveta Majtanović iz Novog Sada. U istoj sezoni u Hrvatskoj i BiH startala je modificirana verzija “Music Talents”.

2007 – Makedonska pop ikona Toše Proeski održao je na gradskom stadionu u Skoplju koncert čiji prihod je uplaćen za obnovu škola u Makedoniji. Na stadionu je bilo oko 20.000 gledatelja i ni slutili nisu da prisustvuju posljednjem koncertu Proeskog. Mladi pjevač je poginuo u 27. godini u automobilskoj nesreći koja je na autocesti kod Nove Gradiške dogodila 11 dana kasnije.

1 razmišljanje na “Na današnji dan u svijetu muzike: 05. oktobar / listopad

  1. Postovani, na posljednjem koncertu Toseta Proeskog je prisustvovalo oko 40.000 ljudi a ne 20.000.

Komentari su zatvoreni.