Laza Ristovski

Na današnji dan u svijetu muzike: 06. oktobar / listopad

Glas.ba RTV Na današnji dan

1971 – Objavljen treći album engleske progresivne rock grupe Uriah Heep pod nazivom “Look at Yourself”, na kojem je, uz naslovnu pjesmu, najpoznatija postala 10-minutna hard rock balada “July Morning”.

1973 – Jugoton objavio treći album sarajevske pop grupe Pro arte nazvan također “Pro arte”. Poslije debitantskog albuma “Pruži mi ruku ljubavi” iz 1970., koji je imao rock prizvuk utemeljen na stilu grupa Moody Blues i Procol Harum, Pro arte su se počeli definitivno profilirati kao pop bend. Dogodilo se to poslije enormno uspješnih hitova koje je napisao njihov lider Đorđe Novković, kao što su “Lola”, “Elena”, “Dugo toplo ljeto”, “Dolina našeg djetinjstva”, “Nemoj draga plakati” i brojni drugi. U takvoj je atmosferi bio i ovaj treći album na kojem je Novković opet glavni autor. Među 10 pjesama izdvojile su se “Crvene jabuke” i “Moj pradjed je pucao iz topa”, ali izdanje, ipak, nije ponudilo ni jedan adut ravan prethodnim hitovima. Album je, zapravo, interesantan samo zbog činjenice da je sniman u suradnji s Indexima, odnosno njihovom ritam sekcijom, basistom Fadilom Redžićem i bubnjarom Mirom Šaranom. Jeste li znali: Tokom ove 1973. godine dogodio se, u stvari, jedan fenomen na domaćoj sceni – čudna fuzija Indexa i Pro arti, koju je publika ironično nazivala “Pro-Indexi”. Nastupali su na koncertima s dva pjevača, Davorinom Popovićem i Vladimirom Savčićem Čobijem, a izvodili setove pjesama iz repertoara i jedne i druge grupe. Jedini domaći diskografski trag ovog neobičnog sastava je upravo treći album Pro arti. Još bolji je bio album “Pro arte – Indexi live”, na kojem je, između ostalog, zabilježeno zajedničko pjevanje Davorina i Čobija u pjesmi “Nemoj draga plakati”, ali ovo izdanje je objavljeno samo u Bugarskoj, gdje je i snimljeno na jednom koncertu u Sofiji.

1983 – Objavljen drugi solo album američkog R&B, soul i pop pjevača Lionela Richiea pod nazivom “Can’t Slow Down”, koji mu donosi planetarnu slavu. Više od godinu dana proveo je među Top 10 albuma, a više od tri godine na Billboard 200 top listi. Nagrađen je Grammyjem kao album godine i od osam pjesama, čak pet su bile u vrhu top liste, a najpoznatije su “Hello” i “All Night Long (All Night)”.

1986 – Izašao drugi album zagrebačke rock grupe ITD Band pod nazivom “Plavi vojnik”, čiji su udarni hitovi bili balada “Sonja”, obrada slavne “I’d Love To Want Me”, te “Rođen u Zagrebu”, odnosno obrada “Born in USA” s istoimenog albuma Brucea Springsteena, a među originalnim pjesmama izdvojile su se “Vojnička” i posebno “Elena”, tema s elementima makedonskog folklora.

1986 – Objavljen četvrti studijski album beogradske grupe Poslednja igra leptira pod nazivom “Grudi moje balkanske”. Većinu pjesama napisao je pjevač Nenad Radulović, a hit je, uz naslovnu temu, postala još jedna balada, “Umiru jeleni”.

1992 – Izašao četverostruki album Boba Marleya “Songs of Freedom” sa 78 pjesama ikone reggae muzike, od njegovog prvog snimka “Judge Not” objavljenog na singlu 1961. godine i “Simmer Down”, prvog singla njegovih Wailersa iz 1963. do koncertne verzije “Redemption Song”, koja je snimljena na posljednjem Marleyevom nastupu u septembru 1980.

1997 – Objavljen šesti album američke pop i R&B pjevačice Janet Jackson ”The Velvet Rome”, obilježen brojnim rekordima: za njegovo snimanje je potpisala ugovor sa Virgin Recordsom vrijedan 80 miliona dolara, što je bio do tada najveći iznos u pop muzici, pjesma  “Together Again” je postala jedan od najbolje prodavanih singlova u svijetu, a  “I Get Lonely” je bila 18. uzastopni Top ten singl Janet Jackson, što je pjevačicu učinilo prvom ženom kojoj je to uspjelo od kada je ustanovljena Billboardova top lista Hot 100.

1998 – Francusko-španski world music izvođač Manu Chao objavio svoj prvi samostalni album nakon razdoblja rada s punk rock / reggae / ska / latino grupom Mano Negra i na izdanju pod nazivom “Clandestino” dva singla su postali svjetski hitovi – “Bongo Bong” i “Clandestino”.

1998 – Londonski magazin Time Out objavio rezultate glasanja u kojem su predstavnici muzičke industrije birali najveću zvijezdu za prethodnih 30 godina na svjetskoj sceni. Na peto mjesto izabrali su Marvina Gayea, četvrtim su proglasili Jamesa Browna, treći je  Bob Marley, a po mnogima je potpuno iznenađenje bio izbor šampiona – ispred drugoplasiranih Beatlesa za najveću zvijezdu od 70-ih do kraja stoljeća proglašen je David Bowie.

2007Umro Laza Ristovski (51), klavijaturista u grupama Smak (1975-76) i Bijelo dugme (1976-89.). Kao samostalni izvođač i autor snimio je sedam albuma i među njima je vrlo zapaženi “Naos” u saradnji s klavijaturistom Instruktora Sašom Loknerom (1994). Bio je i autor muzike za nekoliko igranih filmova, a najpoznatiji naslovi su “Paket aranžman” (1995), “Lepa sela lepo gore” i “Nečista krv” (1996). Zbog teške bolesti kičme, Laza Riastovski je posljednje godine života proveo u invalidskim kolicima. Nakon njegove smrti ostao je album “Drvo života” u završnoj fazi rada, kojeg je u proljeće 2008. okončao Nikola Čuturilo, a pjesme su među ostalima, otpjevali Dragi Jelić, Dado Topić i Nikola Čuturilo. Tokom 30-godišnje karijere Laza Ristovski je snimio preko 1.000 albuma sa brojnim izvođačima rock, zabavne, klasične i narodne muzike, a zabilježeno je da je odsvirao oko 200 samostalnih i preko 2.000 koncerata sa drugim izvođačima.

2019 – Umro Ginger Baker (80), jedan od najvećih rock bubnjara. Baker je najpoznatiji kao suosnivač prve svjetske super-grupe Cream, koju je 1966. formirao sa gitaristom/pjevačem Ericom Claptonom i basistom Jackom Bruceom. Kratko su trajali, ali su prodali 35 miliona ploča u nešto više od dvije godine, a album iz 1968. “Wheels of Fire” je prvi platinasti disk ikad. Njegovu biografiju čine i bendovi The Graham Bond Organisation, još jedna super-grupa Blind Faith i vlastiti Ginger Baker’s Air Force, a nebrojene su kolaboracije sa drugim poznatim muzičarima kao što su Fela Kuti, Gary Moore, Masters of Reality, Public Image Ltd, Hawkwind, Atomic Rooster.

2020 – Umro Eddie Van Halen (65). Bio je glavni autor i gitarista američke rock grupe Van Halen, koju je 1972. godine osnovao sa svojim bratom, bubnjarom Alexom Van Halenom, basistom Markom Stoneom i pjevačem Davidom Lee Rothom. Smatraju ga jednim od najvećih gitarista svih vremena u povijesti rocka i virtuozom koji je postao poznat po popularizaciji tapping solo tehnike koja omogućuje brzi arpeđo, tzv. lomljenje tonova. Grupa Van Halen spada među najprodavanije rock bendove, a njihova najslavnija pjesma je ”Jump”.