Na današnji dan u svijetu muzike: 07. oktobar / listopad

Glas.ba RTV Na današnji dan

1951 – Rođen John Cougar Mellencamp, američki rock pjevač i gitarist.

1964 – Rođena Sam Brown, engleska pop pjevačica (”Stop”).

1965 – Objavljen singl zagrebačkog pjevača šlagera Ivice Šerfezija, s autorskom pjesmom Nikice Kalogjere “Ne plači ljubavi” i tri obrade, među kojima se našla i “La Bamba”, meksički tradicional koji je 1958. diljem svijeta proslavio Ritchie Valens.

1966 – Rođena Toni Braxton, američka R&B i pop (“Un-Break My Heart”).

1968 – Rođen Thom York, pjevač, gitarista i klavijaturista art rock grupe Radiohead.

1969 – Američka porodična muzička grupa The Jackson 5 debitira s prvim singlom i pjesmom “I Want You Back”.

1977 – Izašao singl engleske rock grupe Queen s pjesmama “We Will Rock You” i “We Are the Champions”, kojim je najavljen njihov šesti studijski album “News of the World”.

1981 – Jugoton objavio debitantski album beogradske pop grupe Zana pod nazivom “Loše vesti uz rege za pivsku flašu”, a zapažene pjesme bile su “Jutro me podseća na to”, “Loše vesti”, “On”, “Miševi beli celu noć” i “Rege za pivsku flašu”.

1985 – Nakon što je iz YU grupe prešao u Leb i sol, bubnjar Dragoljub Đuričić je ostvario još jedan veliki transfer u domaćem rocku – na današnji dan 1985. godine zvanično je postao član niške rock grupe Kerber.

1987 – U zagrebačkom studiju SIM beogradska rock pjevačica Viktorija započela je rad na svom albumu “Spavaćeš sam”, koji je u maju naredne godine objavio PGP. Kao gost klavijature na ovom albumu svirao je Laza Ristovski. Hitovi su bile pjesme “Barakuda”, autora Zorana Lesandrića iz Pilota te naslovna “Spavaćeš sam” i “Daj ne pitaj”, koje je napisao Zlatan Stipišić Gibonni.

1992 – Objavljen “Automatic for the People”, osmi i najuspješniji album američke rock grupe R.E.M., uvršten i u listu 500 najvećih u 20. stoljeću, a najviše uspjeha imale su pjesme “Everybody Hurts”, “Drive” i “Man on the Moon”.

1997 – Pojavio se treći studijski album zagrebačke grupe Pips, Chips & Videoclips pod nazivom “Fred Astaire”, za koji su naredne godine dobili četiri novinarske rock nagrade “Crni mačak” (za rock album, pjesmu i spot “Sex u školi” te vokalnu suradnju s Darkom Rundekom u “Plači”), kao i dva “Porina”, za album godine te za najbolju vokalnu suradnju. Izlazak albuma pratila je i prva autorizirana biografija jednog hrvatskog rock benda, knjiga “Dugi vikend u zemlji čudesa”, koju je napisao zadarski novinar i glazbenik Ante Perković.

2008 – Punih 35 godina nakon izlaska studijskog albuma “Berlin”, Lou Reed je priredio i njegovo koncertno izdanje, objavljeno na današnji dan. Naime, tek krajem 2006. on je cijeli album prvi puta odsvirao uživo u St Ann’s Warehuse u Brooklynu, uz pratnju orkestra i hora, kako je sve skupa i bilo zamišljeno kada je album originalno snimljen. Najpoznatije pjesma sa albuma “Berlin” su “Sad Song” i “Caroline Says”, a koncertnoj verziji Lou Reed je dodao i još jedan svoj klasik, “Sweet Jane”.