Frank Zappa

Na današnji dan u svijetu muzike: 19. juni / lipanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1948 – Rođen Nick Drake, engleski kantautor, koji je prije prerane smrti u 26. godini od predoziranja antidepresivima snimio tri albuma i svi su vrednovani kao klasici rocka, te uvršteni u kritičarski izbor u organizaciji magazina Rolling Stone među 500 najvećih izdanja svih vremena.

1950 – Rođena rock pjevačica Marjeta Neca Falk, jedna od najcjenjenijih pojava na slovenačkoj scenu u 1970-im i ’80-im godinama.

1957 – Rođen Maxi Jazz (pravim imenom Maxwell Fraser), reper i vodeći vokal britanske trip hop & dance grupe Faithless.

1962 – Rođena Paula Abdul, američka pop pjevačica i plesačica.

1970 – Rođen Brian Welch, giitarist i suosnivač američke nu metal grupe Korn.

1977 – Objavljen drugi solistički album Zlatka Pejakovića, bivšeg pjevača Korni grupe. Nazvan njegovim imenom, donio je pjesmu “Čerge”, koja je postala megahit i s njim se ovaj pjevač zauvijek oprostio od rocka.

1977 – Rođen Mladen Badovinac, utemeljitelj i pjevač splitske hip hop grupe The Beat Fleet (TBF).

1983 – Objavljen treći studijski album mariborske rock grupe Lačni Franz “Ne mi dihat za ovratnik”, čija je naslovna pjesma postala prvi izrazito veliki hit ovog sastava.

1985 – Objavljen album Idola “Šest dana juna”, sa pjesmama koje čine soundtrack istoimenog filma i posebno su se izdvojile “A kad te vidim ja”, “Da je duži moj dan” i “Bluz”. Bili su ovo posljednji snimci beogradske grupe.

1992 – Objavljen box-set “Beat the Boots II” Franka Zappe, kolekcija bootleg izdanja koja su do tada bila dostupna samo ilegalno. U kolekciji su snimci sa osam koncerata snimljenih u razdoblju od 1968. do 1978. godine – iz Pariza, New Yorka, Denvera, Amsterdama, Essena, Minhena, Detroita i, među njima najznamenitiji, koncert “Swiss Cheese and Fire!” iz švicarskog Montreux 4. 12. 1971. godine. Naime, na tom je koncertu za vrijeme nastupa izbio požar, a u pjesmi “Smoke on the Water” opisali su ga Deep Purple.

2006 – Umro Duane Roland (53),  gitarista američke southern hard rock grupe Molly Hatchet. S njima je snimio sedam albuma i koautor je nekih od najvećih hitova benda, uključujuli “Bloody Reunion” i “Boogie No More”.