Bob Dylan-Neil Young-Michael Jackson-Daleka obala-Roberta Flack-Haustor-Blues Brothers-Van Gogh

Na današnji dan u svijetu muzike: 20. juni / lipanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1924 – Rođen Chet Atkins, utjecajni američki gitarista i muzički producent.

1925 – Rođen Ljubo Kuntarić, jedan od najplodnijih i najpoznatijih hrvatskih skladatelja u prvim desetljećima poslije Drugog svjetskog rata.

1942 – Rođen Brian Wilson, pjevač, autor, basist i osnivač američke grupe The Beach Boys.

1942 – Rođena Zdenka Vučković, jedna od prvih ovdašnjih ženskih velikih pjevačkih zvijezda zabavne muzike.

1949 – Rođen Lionel Richie, američki pjevač, autor i klavijaturista, susonivač grupe The Commodores, te kasnije solo izvođač koji s ostvarenom prodajom većom od 100 miliona kopija albuma diljem svijeta spada među najpopularnije pjevače 20. stoljeća.

1960 – Rođen John Taylor, basista i suosnivač britanske new wave/synthpop grupe Duran Duran.

1966 – Bob Dylan objavio svoj sedmi studijski album “Blonde on Blonde”. Bio je to prvi autorski dvostruki album u rock muzici, a proglašen je jednim od najboljih rock and roll albuma ikada. Pjesma “Sad Eyed Lady of the Lowlands” ispunjavala je cijelu četvrtu stranu duplog albuma (11:23), a među posebnim naslovima su “Visions of Johanna” i “Just Like a Woman”, uvršteni među najznačajnije pjesme stoljeća. Jeste li znali: Pjesmu “Just Like a Woman” Bob Dylan je na koncertima izvodio češće od svih ostalih svojih naslova.

1969 – Američka soul / R&B pjevačica Roberta Flack objavila debi album nazvan ”First Take”, a najzapaženija pjesma na njemu je “The First Time Ever I Saw Your Face”.

1971 – Od 20. do 24. 6. održan drugi Glastoburry festival. Nastupili su: Hawkwind, Traffic, Melanie, David Bowie, Joan Baez i Fairport Convention. Festival je, po uzoru na “Woodstock”, ovjekovječen i na filmu pod nazivom “Glastonbury Fayre”, dok je album sa live snimkama jedno od danas raritetnih izdanja. Festival će pauzirati do 1978.

1975 – Neil Young izdao šesti album ”Tonight’s the Night”, koji su američki kritičari proglasili jednim od 500 najboljih u rocku. Uz naslovnu, neke od zapaženih pjesama su “Speakin’ Out”, “Roll Another Number (For the Road)”, “Albuquerque”.

1980 – Izašao 15. studijski album grupe The Rolling Stones “Emotional Rescue”. Objavljen nakon šestostruko platinastog “Some Girls”, nije ponovio njegov uspjeh i imao je samo jednu pjesmu na Top 40 listi – “Emotional Rescue”, u disco maniru.

1981 – Na prvo mjesto Billboardove liste singlova došla je pjesma “Stars on 45 Medley”. Riječ je o mixu pjesama u disco ritmu, kojeg je producirala holandska izdavačka kuća Radio Records. Mix se temeljio na pjesmama Beatlesa. Idejni tvorac ove neobične “pjesme” Willem van Kooten našao je pjevače koji su zvučali kao Lennon i McCartney i s njima uradio projekt koji je vrlo brzo izazvao pravu poplavu “Stars On” hitova, među kojima su bili Stars on Stevie Wonder, Stars on punk songs, Stars on Status Quo itd. Prvi i najslavniji “Stars on 45 Medley” (u čijem nazivu je izbjegnuta upotreba imena The Beatles, zbog prava) imao je puni naziv “Medley: Intro “Venus” / Sugar Sugar / No Reply / I’ll Be Back / Drive My Car / Do You Want to Know a Secret / We Can Work It Out / I Should Have Known Better / Nowhere Man / You’re Going to Lose That Girl / Stars on 45″.

1981 – Jugoton izdao eponimni debitantski album zagrebačke novovalne grupe Haustor. Uz hit sa debitantskog singla, “Moja prva ljubav”, album sadrži osam novih numera koje su napisali pjevač Darko Rundek i basista Srđan Sacher. Dio publike koji je očekivao da budu jednako jednostavne, pjevljive i plesne bio je pomalo razočaran, jer je njihova atmosfera bila mističnija i ne tako komercijalna. Miješajući različite stilove, Haustor se predstavio kao ozbiljna “bijela funk-soul-rock grupa”, a taj iskorak ispred ostalih sličnih grupa u zemlji učinio je da Haustor na samom startu karijere postane jedan od vodećih u novom valu. Pjesme koje su obilježile ovaj album su “Radio”, “Mijenjam se”, “Crni žbir”, “Lice”, “60.-’65” i “Duhovi”.

1980 – U Chicagu je premijerno prikazan igrani muzički film “The Blues Brothers”. U glavnim ulogama pojavljuju se John Belushi, Dan Aykroyd i John Candy, a film je režirao John Landis. Američki blues & soul revival bend The Blues Brothers osnovali su Belushi i Aykroyd i on je upotpunjavao njihove skečeve u varijetetskom programu Saturday Night Live. Film je muzička komedija, u kojoj se uz glavni bend pojavljuju i Aretha Franklin, James Brown te Ray Charles. Istog dana objavljen je i soundtrack album s 11 pjesama iz filma, što je manje od polovine tema koje se u njemu čuju. Na soundtrack album su uvrštene između ostalih “Gimme Some Lovin”, “Everybody Needs Somebody to Love”, “Think” i “Jailhouse Rock”.

1986 – U Studiju 5 PGP RTB rock grupa Van Gogh završila snimanje devet pjesama za svoj debitanski album koji će PGP krajem godine objaviti pod nazivom “Van Gogh”. Grupa je osnovana početkom godine u postavi: Zvonko Đukić Đule (gitara), Goran Milisavljević (vokal), Đorđe Petrović (klavijature), Srboljub Radivojević (bubnjevi) i Predrag Popović (bas). Pjesmama “Tragovi prošlosti”, “Menjam se”, “Tvoj smeh”, “Znam”, “Noćno nebo”, “Kako zove se”, ”Gloria” i drugim predstavili su kao uvjerljivi nasljednici tradicije žestokog i čistokrvnog rocka.

1988 – Jugoton izdao 3. studijski album sarajevske pop-rock grupe Crvena jabuka pod nazivom “Sanjati”. Originalnoj trojki, Zlatku Arslanagiću (gitara), Draženu Žeriću (vokal, klavijature) i Darku Jelčiću (bubnjevi), pridružio se novi član, Nikša Bratoš, dotadašnji klavijaturist grupe Valentino. On je na snimanju svirao gitare, klavijature i bas te obavio produkciju, ali još neće svirati s grupom. Za ovo izdanje je Zlaja Arslanagić autor svih pjesama, osim obrade “Twist And Shout (Sviđa mi se ova stvar)” američkog sastava The Isley Brothers, čiju slavnu verziju su snimili i Beatlesi. Najveći hitovi bili su upravo spomenuti cover te “Zovu nas ulice”, “Ima nešto od srca do srca”, “Malo ćemo da se kupamo” i balada “Sanjati”.

1995 – Michael Jackson objavio dvostruki album “HIStory: Past, Present and Future, Book I”, koji je s prodajom od 22 miliona kopija postao jedan od najkomercijalnijih albuma svih vremena, a svakako najprodavaniji dvostruki album. Prvi CD je činila kompilacija, predvođena hitom ”Billiea Jean”, a na drugom, sa originalnim materijalima, izdvojio se singl “Scream”, u kojem pjeva i Michaelova sestra Janet Jackson, a poznat je i kao najskuplji video spot ikada i pop muzici.

1997 – U izdanju Jugotona izašao 5. album splitske grupe Daleka obala pod nazivom “Di si ti”. Na snimanju su gostovali Neno Belan, Davor Gobac i Dino Dvornik, koji je uradio i produkciju albuma. Među 13 numera našla se jedna obrada, “Mi nismo sami” grupe Film, dok je četiri autorska songa uradio basist Boris Hrepić, a sve ostale pjevač Marijan Ban. U raspjevanom i plesnom stilu, album je obilovao hitovima, a kao najpopularnije pjesme izdvojile su se “Di si ti”, “Sa’ mi je ža”, “Ona je plesala”, “On je volio brodove”, “Trag u pijesku” i “Moja konoba”.

2000 – Objavljen album “Because I Got High”, drugo studijsko izdanje američkog izvođača Josepha Foremana, poznatog pod scenskim imenom Afroman. Naslovna pjesma postala je globalni instant-hit.

2017 – Umro Albert Johnson (42), poznatiji po scenskom imenu Prodigy, američki hip hop autor i izvođač. Sa reperom Havocom činio je hip hop duo Mobb Deep, s kojim je objavio 8 albuma, a samostalno još pet, uključujući ”Hegelian Dialectic”, izdanje koje se pojavilo samo pet mjeseci prije njegove smrti.