Buldožer - Commodore 64 - Ky Mani Marley

Na današnji dan u svijetu muzike: 02. avgust / kolovoz

Glas.ba RTV Na današnji dan

1944 – Rođen Jim Capaldi, engleski rock bubnjar i autor, suosnivač rock grupe Traffic.

1950 – Rođen Andy Fairweather-Low, pjevač, autor i osnivač grupe Amen Corner.

1951 – Rođen Joe Lynn Turner, britanski rock pjevač koji je pjevap u grupama Fandango, Rainbow i Deep Purple.

1963 – Izašao singl američke girl grupe The Ronettes “Be My Baby”. Pjesmu su napisali Phil Spector, Jeff Barry i Ellie Greenwich i ona spada među najznačajnije numere pop kulture 20. stoljeća. Četrdesetak godina poslije njenog nastanka, “Be My Baby” je uvrštena u Grammy Hall of Fame, uvedena je u američki Nacionalni registar snimaka i rangirana kao 22. u izboru 500 najvećih songova svih vremena. Navodi se, također, kao prototip Spectorove tehnike snimanja “Wall of Sound”, s kojom je on u ’60-ima unio revoluciju u produkciju. Ona se sastoji u unisonoj izvedbi električnih i akustičnih gitara, kojoj su pridodani aranžmani za velike grupe muzičara, a onda je snimak načinjen uz korištenje eho-efekta. Jeste li znali: Phil Spector je u to vrijeme bio u braku sa Veronicom “Ronnie” Bennett, glavnom pjevačicom grupe The Ronettes, dok su koautori pjesme Jeff Barry i Ellie Greenwich također bili supružnici između 1962. i ’65., a proslavili su se zajedničkim pisanjem brojnih hitova iz 60-ih, među kojima je pjesma “River Deep, Mountain High” za Ike & Tinu Turner.

1978 – Američka rock grupa Boston svoj 2. album “Don’t Look Back”. Istoimena pjesma postala je jedan od njihovih najpoznatijih hitova. Posebnost ovog albuma je rezultat prodaje – samo u prvom mjesecu razgrabljeno je 4 miliona primjeraka LP ploče. Sve pjesme napisao je gitarist i klavijaturist u bendu, Tom Scholz. Jeste li znali: Album “Don’t Look Back” je izabran da bude jedno od prvih izdanja na novom CD formatu 1983., ali zbog nekih ugovornih odredbi, digitalno reizdanje je realizirano tek tri godine kasnije, pa je slava prvog milionskog CD hita pripala grupi Dire Straits i njihovom albumu “Brothers in Arms”.

1979 – Na 26. Pulskom filmskom festivalu, završenom na današnji dan, Zlatna arena za filmsku muziku prvi put je dodijeljena za jedan rock soundtrack. Nagradu je dobila ljuljanska grupa Buldožer za film “Živi bili pa vidjeli” Brune Gamulina i Milivoja Puhlovskog. Soundtrack je iste godine objavljen na albumu istoga naziva. Hit pjesma bila je “Novo vrijeme”, a song “Jeftini slatkiši” bila je predložak za album Buldožera pod nazivom “Izlog jeftinih slatkiša”, koji je objavljen 1980. Ako niste znali: Nakon završenog soundtracka za film “Živi bili pa vidjeli” grupu Buldožer je napustio pjevač Marko Brecelj i svi su predvidjeli da će to biti kraj ovog benda. Međutim, sa spomenutim albumom “Izlog jeftinih slatkiša” i novim hitom “Žene i muškarci” Buldožer je demantirao sve skeptike.

1982 – Na tržištu se pojavio famozni “Commodore 64”, koji je sa 17 miliona prodanih primjeraka postao najbolje prodavani PC model dvadesetog stoljeća. Ako niste znali: Prva poznata upotreba Commodorea 64 u ovdašnjoj muzici zabilježena je na albumu grupe Denis & Denis “Ja sam lažljiva”, kada je Davor Tolja neke dionice pjesama programirao na ovom kompjuteru.

1985 – Bijelo dugme i Bajaga sa Instruktorima održali zajednički koncert u moskovskom Zelenom teatru Parka Gorki pred 10.000 gledatelja. Prije Dugmeta i Bajage nastupile su grupe Misty In The Roots i Everything But The Girl. Prvi termin za ovaj koncert bio 28. 7. u Parku Gori na otvorenom. Tada se skupilo oko 50.000 gledatelja, ali je uspaničena policija na konjima prekinula program poslije Bajaginog nastupa, uplašena da neće moći nadzirati toliku masu. Jeste li znali: Moskovski koncert pokazao se i kao posljednji nastup Mladena Vojičića Tife sa Dugmetom. Mladi sarajevski pjevač, koji je prethodne godine zamijenio Željka Bebeka i sa grupom snimio album “Bijelo dugme”, sve teže je podnosio teret iznenadne nacionalne slave i nije više pokazivao velike ambicije da nastavi sa intenzivnim aktivnostima. Zvanično je prestao biti član Bijelog dugmeta u oktobru 1985.

1987 – Američka tex-mex grupa Los Lobos ostvarila svoj prvi i jedini internacionalni megahit. Na današnji dan došla je na prvo mjesto britanske top liste s pjesmom “La Bamba”, obradom čuvenog hita kojeg je 1958. snimio Ritchie Valens.

1996 – Sin slavnog reggae muzičara Boba Marleyja, 20-godišnji Ky-Mani Marley, objavio debi album “Like Father Like Son” i čini ga 11 naslova od kojih je svaki urađen i u dub verziji, što je vjerovatni utjecaj basiste koji je svirao na albumu – u pitanju je legendarni Robbie Shakespeare. Uz Ky-Manijeve autorske pjesme, album donosi i nekoliko obrada poznatih naslova Boba Marleya, kao što su “Soul Rebel” i “No Woman, No Cry”. Jeste li znali: Bob Marley je u vezama sa devet žena imao 13 kćeri i sinova, a čak osmero njih ušli su u svijet muzike. Najpoznatiji, najuspješniji i najplodniji među njima je David Nesta “Ziggy” Marley, a s najviše trofeja, i to nagrada Grammy, okitio se najmlađi Bobov sin, Damian Marley.

1997 – Umro Fela Kuti (58), nigerijski multi-instrumentalista i kompozitor. Bio je pionir žanra koji je označen kao afrobeat music, a čija je karakteristika fuzija jazza, funka i tradicionalnog afričkog ritma. Fela Kuti je bio i aktivist za ljudska prava i politički izuzetno aktivan umjetnik, a jedan od poznatijih scenskih izraza njegovog angažmana bio je Amnesty International “Conspiracy of Hope”, koncert u New Jerseyju 1986., kada su s njim nastupili Bono, Carlos Santana i Neville Brothers. Od početka 70-ih do 1992. Fela Kuti je objavio impozantnih 48 albuma, koncertnih i studijskih, a jedan od prvih bio je “Live!” sa Gingerom Bakerom iz 1971. Neki od njegovih poznatijih naslova su “Zombie” i “Unknown Soldier”.

2000 – Zatvoren najstariji Music store u svijetu. Prodavaonica muzičkih instrumenata “Rushworth and Dreaper” u Liverpoolu, jedna od najstarijih u svijetu, zatvorena je nakon 150 godina rada! Ovaj music store je postao globalno poznat nakon što je početkom 60-ih instrumentima počeo snabdjevati Beatlese i druge bendove iz Liverpoola. Ako niste znali: Jednu od prvih prodavaonica muzičkih instrumenata u ovim krajevima otvorio je izvjesni Bela Trupelj, 1909. godine u Novom Sadu, a i ovaj dućan je zatvoren poslije ravno sto godina rada, dakle 2009.

2001 – Umro Ron Townson, jedan od osnivača popularne američke pjevačke grupe The Fifth Dimension, koja je nastala 1966. godine, a u njoj je Ron Townson pjevao do 1997. Sastav se proslavio 1969. godine singlom “Aquarius/Let the Sunshine In”, megamixom dva songa iz znamenitog mjuzikla “Kosa” koji je na Off Broadwayju postavljen dvije godine ranije.

2001 – Internacionalni aerodrom u New Orleansu nazvan “Louis Armstrong Airport” u počast slavnom virtuoznom jazz trubaču i pjevaču koji je rođen u New Orleansu 1901. godine i kao Satchmo širio diljem svijeta slavu svoga rodnog grada. Jeste li znali: Iste godine, samo mjesec dana ranije, i aerodrom u Liverpoolu promijenio je ime i nazvan je John Lennon Airport.