Na današnji dan u svijetu muzike: 12. januar / siječanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1941 – Rođen Long John Baldry, utjecajni engleski blues pjevač.

1945 – Rođena Maggie Bell, škotska blues rock pjevačica, čiji su vokal najčešće ocjenjivali kao britanski odgovor na Janis Joplin.

1959 – Slavnu izdavačku kuću Motown Records, poznatu i kao Tamla Motown, osnovao je na današnji dan producent Berry Gordy. Kuća se specijalizirala za R&B, soul i druge podžanrove u izvedbi crnih izvođača. Najpoznatije zvijezde Motown Recordsa su Stevie Wonder, Marvin Gaye, Diana Ross & The Supremes, The Four Tops, The Jackson 5, The Temptations, Gladys Knight & the Pips i brojni drugi. Ipak, kasnije je Motown proširio svoj žanrovski opus, pa je 1969. osnovao i Rare Earth Records za rock izvođače. Pod tom etiketom objavljivali su Rare Earth, The Pretty Things, Meat Loaf (debi album) itd. Prvi ugovor Motown je potpisao s grupom The Matadors, koja je kasnije promijenila ime u The Miracles, a njihov pjevač Smokey Robinson postao je potpredsjednik kompanije Tamla Motown (i kasnije svojoj kćerki dao ime Tamla).

1965 – Rolling Stonesi su u RCA studiju u Hollywoodu završili dvodnevno snimanje pjesama “The Last Time” i “Play With Fire” za singl kojim su najavili američko izdanje albuma “Out of Our Heads”. Broj ”The Last Time” bio je prva autorska pjesma Jaggera i Richardsa koja je došla na vrh top liste.

1967 – The Jimi Hendrix Experience snimili u Olympic studiju u Londonu Jimijevu autorsku pjesmu “Purple Haze”, no ona nije uvrštena ni na jedan od tri originalna Hendrixova studijska albuma. Često isticana kao jedna od njegovih najboljih pjesama, rangirana je kao 17. na listi najvećih u povijesti rocka.

1968 – Kanadsko-američka rock grupa Steppenwolf objavila istoimeni debi album, koji je obilježila pjesma “Born to Be Wild” čija je planetarna slava započela nakon što je naredne godine uvrštena u film ”Easy Rider”.

1969 – Izašao istoimeni debitantski album engleske hard rock grupe Led Zeppelin. Naslovi poznatijih pjesama su: “Good Times Bad Times”, “Babe Im Gonna Leave You”, “Dazed and Confused” i “Communication Breakdown”. Album je te godine dospio najviše do 10. pozicije na Billboard listi, a singl “Good Times Bad Times” samo do 80-og mjesta. Međutim, izdanje je prodano u osam miliona primjeraka, a njegov značaj potvrđuju sljedeće činjenice: magazin Rolling Stone ga je 2003. godine svrstao među 500 najvećih albuma svih vremena, Uncut na 7. mjesto liste 100 najboljih debitantskih albuma, a magazin Q na šesto mjesto liste albuma koji su promijenili muziku. Većinu materijala uradio je Jimmy Page. Na albumu su i dvije obrade Willie Dixona, američkog bluzera – “You Shock Me” i “I Can-t Quit”. Ako niste znali: Iako to nije navedeno, i pjesma “Dazed and Confused” je obrada. Nju je napisao Jake Holmes, američki folk-rock pjevač/kompozitor kasnih šezdesetih i objavio 1967. na svom prvom albumu, “The Above Ground Sound”. Kada je Jimmy Page s grupom The Yardbirds svirao u New Yorku u ljeto ’67. na početku tog koncerta nastupio je Jake Holmes. Oduševljeni njegovom pjesmom, Yardbirdsi su je obradili i izvodili na svojim narednim nastupima. Song su snimili samo u koncertnoj verziji i uredno naveli Holmesa kao autora. Međutim, kada su Led Zeppelin objavili svoj prvi album, na njemu je kao autor “Dazed And Confused” potpisan – Jimmy Page. Holmes je kasnije poslao pismo Pageu i tražio da ga potpiše, ali odgovor nije dobio. Ni nakon toga sudsku tužbu, ipak, nije htio podnijeti. Tek na remasteriranom reizdanju 2014. ispod pjesme je navedeno “By Page – Inspired by Jake Holmes”.

1970 – Rođen Zach de la Rocha, pjevač i autor tekstova u rap metal grupi Rage Against The Machine iz Los Angelesa.

1974 – Rođena Melanie C, punim imenom Melanie Chisholm. Poznata i kao Mel C, bila je jedna od pet članica slavne ženske pop grupe The Spice Girls.

1986 – Beogradska rock grupa Van Gogh osnovana je na današnji dan u postavi: Zvonko Đukić Đule (autor pjesama, gitara i glas), Đorđe Petrović (klavijature), Srboljub Radivojević (bubnjevi), Predrag Popović (bas) i Goran Milisavljević (vokal). Već narednog mjeseca objavljuju singl s pjesmom “Tragovi prošlosti”, potom su na subotičkom Omladinskom festivalu osvojili drugu nagradu (pobjednik je bio Basdans iz Banja Luke), a krajem godine izdaju i debitantski album nazvan “Van Gogh” s pjesmama “Menjam se”, “Tragovi prošlosti”, “Tvoj smeh” i dr.

1990 – Zagrebačka rock grupa Parni valjak završila snimanje albuma “Lovci snova” poslije tri mjeseca rada, a objavio ga je Jugoton u narednom mjesecu. Svih devet pjesama, koliko se našlo na albumu, napisao je Husein Hus Hasanefendić, a poznatije su postale “Godine prolaze”, “Ima dana”, “Samo san”, “U prolazu” i “Suzama se vatre ne gase”.

1994 – Umro Goran Ipe Ivandić (39), originalni bubnjar Bijelog dugmeta. Pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima, tragično je stradao u Beogradu. Po nekim informacijama, pred smrt je počeo pisati autobiografiju. Također, godinama poslije povremeno su se javljale sumnje u vezi s okolnostima njegove smrti nakon pada sa šestog kata hotela Metropol u Beogradu, u kojem je u tom razdoblju živio. Prema zvaničnoj objavi, riječ je bila o samoubojstvu, ali su njegovi prijatelji spominjali i druge moguće uzroke, a jedan od njih je somnabulizam (mjesečarenje, hodanje u snu). Od ove je bolesti bubnjar obolio poslije izdržavanja zatvorske kazne na koju je bio osuđen 1978. u poznatoj narkomanskoj aferi, kada je dobio tri godine zatvora. Pomilovan je poslije dvije, ali boravak u kaznionicama u Zenici i Foči, koje su namijenjene za počinitelje najtežih krivičnih djela, kod Ipeta Ivandića je prouzročio anksioznost i depresiju od koje se teško oporavljao. Poslije izdržavanja kazne vratio se u Bijelo dugme i u grupi je ostao do njenog raspada u proljeće 1989.

1997 – Bajaga i Instruktori objavili album “Od bižuterije do ćilibara”. Prilagođeno tom naslovu, devet pjesama je i urađeno u širokom stilskom rasponu – od bižuterijskih neobaveznih songova do ćilibarskih (jantarskih) struktura blues rock balada. Za “Ne volim zimu” melodiju je komponirao Žika Milenković na Bajagine stihove, a potonji je napisao tekstove i muziku za sve ostale numere. Na top listama izdvojile su se “Tvoja je gajba sigurna”, “Još te volim” i “Leti, leti ptico”.

2000 – U izdanju Menarta izašao drugi studijski album splitske hip hop grupe TBF (The Beat Fleet) pod nazivom “Uskladimo toplomjere”. Svih 14 songova napisali su članovi grupe Aleksandar Saša Antić, Dragan Lukić Luky, Luka Barbić i Mladen Badovinac. U hit numeri “Genije” semplirana je u disco ritmu poznata pjesma Josipe Lisac “Ti si genije”, a među uspješnijima bile su još “Obračun kod Hakikija” i “Odjeb je lansiran”. U reizdanju albuma, dvije godine kasnije, dodane su bonus pjesme “Pljačka” i “Crna kava”. Za album “Uskladimo toplomjere” TBF je dobio pet trofeja tadašnje hrvatske rock nagrade “Crni mačak”.

2003 – Umro Maurice Gibb, mlađi brata blizanca Robina, s kojim je, uz trećeg i starijeg brata Barryja činio slavnu grupu Bee Gees. Umro je u 53. godini zbog komplikacija koje su nastale zapetljajem crijeva. Osim albuma koje je snimio s grupom Bee Gees, realizirao je i tri svoja solo izdanja, teme za dva filma i jedan mjuzikl (“Sing A Rude Song”, 1980). Jedno vrijeme bio je u braku s pop pjevačicom Lulu. Godine 1994. uvršten je u Songwriters Hall of Fame (Dvoranu slavnih autora), a zajedno s Bee Gees uvršten je u Rock and Roll Hall of Fame. Najslavniji songovi u kojima je Maurice bio koautor su: “Massachusetts”, “Words”, “Lonely Days” i “How Deep Is Your Love”.