Na današnji dan u svijetu muzike: 13. januar / siječanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1961 – Rođen Wayne Coyne, pjevač, gitarist i glavni autor pjesama u američkoj rock grupi The Flaming Lips.

1961 – Rođen Suggs, punim imenom Graham McPherson, lider engleske pop ska grupe Madness.

1964 – Objavljen treći studijski album Boba Dylana “The Times They Are a-Changin”. Značajan je po tome što je riječ o prvim izdanju koje je sadržavalo isključivo autorske Dylanove pjesme. Naslovni song je i najslavniji, a obradili su ga Joan Baez, The Seekers, Marc Bolan , Phil Collins, Simon and Garfunkel, The Byrds i drugi. Zapažene su bile i pjesme “Ballad of Hollis Brown” te “Boots of Spanish Leather”, koje su također obrađivali brojni izvođači.

1967 – Pojavio se singl Rolling Stonesa sa dvostrukom A-stranom, što znači da su obje pjesme na singlu imale jednak tretman. Pjesme su “Ruby Tuesday” i “Lets Spent the Night Together”. Za “Ruby Tuesday” je zanimljivo da su kao njezini autori navedeni Keith Richards i Mick Jagger, dok je u svojoj biografiji Marianne Faithfull, koja je pjesmu također snimila, napisala kako je autor Brian Jones, dok je Richards samo dodao minorne dijelove. “Ruby Tuesday” se smatra jednom od 500 najvećih rock songova svih vremena. Druga pjesma sa singla, “Lets Spend Night Together”, postala je redovna na svim turnejema Stonesa. Godine 1973. pjesmu je snimio i David Bowie.

1968 – Johnny Cash izveo koncert u državnom zatvoru Folsom u Kaliforniji, čiji je snimak objavljen kao live album “At Folsom Prison”. Zanimljivo je da je Cash još jedan takav koncert izveo u februaru 1969. godine, u zatvoru San Quentin u blizini San Francisca, koji je također objavljen kao live album pod nazivom “At San Quentin”. I jedan i drugi “zatvorski” album imali su trostruki platinasti tiraž i zapravo su najprodavaniji Cashovi naslovi. Ovaj iz Folsoma je uvršten i među 500 najboljih albuma svih vremena, na visoku 88. poziciju. Neki od songova na albumu su “Folsom Prison Blues”, “Cocaine Blues”, “Orange Blossom Special”, “Green, Green Grass of Home”.

1969 – Engleska pop pjevačica Dusty Springfield objavila svoj 10. album pod nazivom “Dusty in Memphis” i za razliku od ostalih – bilo je to njeno prvo “white soul” izdanje, koje je u nekim recentnim izborima svrstano među najbolje albume popularne muzike, dok je Dusty Springfield uvrštena među 50 najznačajnijih žena u rocku. Neke od posebnih pjesama ovog albuma su “So Much Love”, “Son of a Preacher Man”, “Breakfast in Bed” i “Just One Smile”.

1973 – Eric Clapton u londonskom Rainbow Theatru izveo program “Eric Clapton’s Rainbow Concert”. S njim na sceni bili su brojni velikani rocka, kao Pete Townshand, Ronnie Wood, Stevie Winwood, Rebop, Jim Capaldi i The Average White Band kao Claptonov prateći sastav. Sutradan je izveden i reprizni koncert i oba su snimljena za prvi Claptonov live album u karijeri. Originalno izdanje iz septembra 1973. imalo je samo šest pjesama s koncerata, među kojima “After Midnight”, obradu J.J. Caleovog songa, i “Little Wing”, obradu Jimija Hendrixa, dok je remasterizirano izdanje iz 1995. prošireno na 14 naslova i uključene su “Layla”, “Crossroads”, “Bell Bottom Blues” itd. Jeste li znali: Ovaj slavni Claptonov “Rainbow Concert” organizirao je njegov prijatelj Pete Townshend, koji mu je na taj način pomogao da se vrati na scenu. Naime, Eric Clapton je od početka 70-ih, za razliku od izuzetnih uspjeha na sceni, prolazio kroz pakao u privatnom životu, nakon što je postao ovisan o drogi i alkoholu. Zbog heroinske ovisnosti tri godine nije snimao niti nastupao, uz samo jednu iznimku – svirao je na Koncertu za Bangladeš u ljeto 1971. Townshend je vjerovao da će mu ovaj koncert pomoći da se oslobodi droge i alkohola i bio je u pravu. Već naredne godine Clapton je objavio album “461 Ocean Boulevard”, jedan od 500 najboljih u rock povijesti.

1980 – Na današnji dan formalno je osnovan beogradski rock sastav Električni orgazam. Predpriča ovog važnog poglavlja na ovdašnjoj rock sceni datira iz prethodne godine kada su Srđan Gojković Gile, Ljubomir Jovanović Jovec, Bojan Banović i Goran Sinadinović formirali grupu Hipnotisano pile. Izvodili su vlastiti materijal koji je pisao uglavnom Banović. A onda se dogodio jedan presudni susret u beogradskoj kavani “Mornar”, naposredno poslije koncerta grupe Leb i sol u Domu sindikata, 13. 1. 1980. Članovi Hipnotisanog pileta, bubnjar Gile Gojković i gitarista Ljubomir Jovanović, našli su se sa klavijaturistom Ljubomirom Đukićem i spontano su došli na ideju da zajedno formiraju ad-hoc punk rock grupu, ali s drugačijom podjelom uloga. Dogovoreno je da u toj priči Gile bude pjevač i gitarista, a Jovec da se prebaci za bubnjeve. Pri tome njih dvojica uopće nisu namjeravali da prekinu sa bendom s kojim su do tada radili. Smislili su, dapače, originalnu stvar: njih trojica će svirati kao predgrupa Hipnotisanom piletu – dakle, sami sebi! I tako, dok su sve dogovarali i čekali na konobara, Đukić je napisao stihove za njihovu prvu buduću pjesmu “Konobar” (koja pak nije i prva snimljena). Premijerno scensko predstavljanje trojka je imala u ljeto iste godine u beogradskom SKC-u, naravno na koncertu Hipnotisanog pileta. Međutim, kada su im se uskoro pridružili i gitarista matičnog sastava, Goran Sinadinović, te basistica Marina Vulić, a nedugo potom bubnjar Goran Čavajda Čavke (pa se Ljubomir Jovanović vratio za gitaru, a Sinadinović otpao), postalo je jasno da novi bend više nije samo neobavezna zabava. Ubrzo je Gojković napisao pjesme “Krokodili dolaze”, “Zlatni papagaj” i “Vi”, pa ih je grupa snimila u studiju “Druga maca” Enca Lesića. I čim su se one pojavile na čuvenoj kompilaciji “Paket aranžman”, priča zvana Električni orgazam krenula je punom snagom.

1999 – Obnovljena grupa Vatreni poljubac ušla u studio radi snimanja novog albuma. Radili su na njemu nepuna tri mjeseca i poslije čak 13 godina diskografske pauze (zadnji naslov je bio “100% rock’n’roll” iz 1986.), izdanje pod simboličnim nazivom “Sve će jednom proć’, samo neće nikad rock’n’roll” objavili su Mićina vlastita kuća Vatreni poljubac d.o.o. i Nimfa Sound. Legendarni sarajevski roker je iskreno a ponekad i samoironično opisao svoju dotadašnju karijeru, odnosno glazbenu filozofiju u pjesmama kao što je naslovna te “Rokerčina”, “Rođen da budem svoj”, “Ja sam kreten”, “Sve prolazi samo se ja mijenjam” ili “Umrijeću mlad”. Među 17 brojeva našle su se i obavezne erotske i duhovite priče njegove osobene “ulične poetike” poput “Obori me, pa me voli” i “Ne vjeruj ženi koja laže”. Vukašinović je nakon ovog izdanja intenzivirao rad te je uskoro objavio još dva solistička albuma, “Seksualno nemoralan tip” (2001.), koji je snimio s Lazom Ristovskim, te “Ima Boga” (2003.).

2005 – Engleska grupa The Chemical Brothers, pioniri “big beat electronic dance” žanra, objavila peti studijski album “Push the Button” i očigledno napokon pritisnuli pravo dugme: za njega su dobili svoju prvu Grammy nagradu u kategoriji “najbolji electronic/dance album”. Singlovi na top listama s ovog albuma bili su “Galvanize”, “Believe” i “The Boxer”.