Zoran Dujić, LightHunter

LightHunter – nevjerovatna videofotogalerija spec. za Glas.ba

Glas.ba RTV

LightHunter je umjetnički fotograf iz kanadske pokrajine Quebec.

Poznat je, vrlo cijenjen i tražen u svijetu umjetničke fotografije, u kojem je konkurencija enormno velika (zar svako od nas ne pomisli da već sa smartphoneom u ruci možemo stvarati čuda?), a rijetki dospijevaju u prvu ligu. Za koju treba imati ‘ono nešto’, jedinstveno oko i još više dušu, čvrsto isprepletene.

Da, nije on jedini takav, naravno. Ali, nama je naročito interesantan…

Iza umjetničkog imena LightHunter krije se naš čovjek. Zoran Dujić. Zeničanin, Bosanac, kojeg je nesretni rat bacio u daleku Kanadu. I koji je tamo, u tom stranom svijetu, sve svoje strasti i čežnje utkao u ”lov na svjetlo”, sa desetinama metafora koje iz toga proističu.

Nije Zoran tek na drugoj strani planete otkrio ljubav prema fotografiji. Kako je zapisao u svojoj biografiji, još u ’70-ima je nabavio prvi skromni fotoaparat, nekada i nama ovdje čuvenog sovjetskog modela Smena 8.

Kako god grubo zvučalo, rat u domovini otvorio mu je novu životnu stazu. U Kanadi, poslije završetka studija na smjeru Computer Systems Technologies, zapošljava se kao Project Manager u jednoj informatičkoj kompaniji i počinje život  svjetskog putnika.  Sjeverna i Južna Amerika, Evropa, The Caribbean region, … 2012. je nabavio Nikon D5200, a zatim ubrzo Nikon D600 i Nikon D800. Malo po malo, sasvim obična fotografska avantura se pretvorila u svojevrstan stil života.

Premda je oduvijek imao strast za mnoge tradicionalne umjetničke izraze, za poeziju, pisanje, slikanje, kreiranje namještaja, fotografija se postupno izdvojila. Godine 2013. osnovao je ”Mondart”, artističku grupu koja je okupila nekoliko umjetničkih fotografa i slikara što se, kao i on, s raznih strana svijeta nađoše u Sherbrookeu, njihovom novom zajedničkom domu.

Od hobija, fotografija je ubrzo prerasla u svojevrstan životni stil u kojem Zoran ostvaruje svoje umjetničke iluzije. Jedan njihov dio LightHunter je uradio kao video prezentaciju ekskluzivno za Glas.ba portal . Uz melodiju koju ćete prepoznati i koja, kako kaže, svira u njemu još uvijek…

https://youtu.be/Qt8GT9c9UKI