Na današnji dan u svijetu muzike: 25. oktobar / listopad

Glas.ba RTV Na današnji dan

1944 – Rođen Jon Anderson, pjevač engleske progresivne rock grupe Yes.

1968 – Engleska rock grupa Jethro Tull objavila debitantski album “This Was”, Zapažene pjesme: “Beggar’s Farm”, “Serenade to a Cuckoo” i “A Song for Jeffrey”.

1968Jimi Hendrix Experience izdali treći i posljednji studijski album “Electric Ladyland”, jedan od 500 najvećih naslova u rocku. Riječ je o dvostrukom albumu sa 16 numera, od kojih je 13 napisao Hendrix, a među njima je jedan od njegovih klasika  “Voodoo Chile”.

1968 – Nakon što su naziv New Yardbirds promijenili u Led Zeppelin, bend izveo prvi koncert pod novim imenom, na University of Surrey u engleskom gradu Guildford.

1969Pink Floyd objavio dvostruki album “Ummagumma”, sa live snimkama na jednoj ploči (“Astronomy Domine”, “Careful with That Axe, Eugene” i dr.), te na drugoj sa eksperimentalnim studijskim solo radovima sva četiri člana grupe.

1974Bob Marley izdao album “Natty Dread”, čiji je ultimativni hit “No woman, no cry”, pjesma koja je postala klasik u Marleyevom opusu i koju su rock kritičari i muzičari rangirali kao 37. na listi 500 najvećih naslova svih vremena.

1977 – Bijelo dugme za popravni. Na današnji dan 1977. godine Bijelo dugme je održalo koncert u dvorani Đuro Đaković u Sarajevu (dvorana koja je u 90-im godinama preimenovana u Bosanski kulturni centar). Ovaj nastup posebnim čini sljedeća priča: Bijelo dugme je dva mjeseca ranije, 28. avgusta, održalo svoj čuveni koncert “Kod Hajdučke česme” u Beogradu, koji je sniman za prvi live album sarajevskog mega-sastava. Na njihovo zaprepaštenje, snimak je tehnički bio nedovoljno kvalitetan za album. Kako je najava o koncertnom izdanju sa spektakularnog nastupa imala neviđenu medijsku pažnju, ekipa se dosjetila – organizirali su spomenuti sarajevski koncert i njega, također, snimili. A upravo je taj snimak publici “poturen” kao koncert kod Hajdučke česme. Jedini autentični zapis sa beogradske lokacije bio je – reakcija publike.

1990 – U izdanju Kamarada izašao osmi studijski album Zdravka Čolića “Da ti kažem šta mi je”. Sniman je u studiju Laze Ristovskog s producentom Goranom Bregovićem, koji je još aranžirao sve pjesme te napisao većinu stihove zajedno sa Marinom Tucaković. Također, komponirao je glazbu za nekoliko brojeva, među kojima je jedan od najvećih hitova ovoga izdanja “Čija je ono zvijezda”. Druge radijske uspješnice uradili su Slobodan Vujović (“Ej, draga, draga”), Dino Dervišhalidović (“Da ti kažem šta mi je”) i Zoran Kiki Lesendrić (“Spavaju li oči nebeske”). Popularna je postala i obrada tradicionala “Čaje šukarije”, u kojoj duet sa Čolićem pjeva djevojčica Ivana Legin, poznata po ulozi u filmu “Kuduz”. Ako niste znali: Zdravko Čolić ni poslije ovog albuma (što je bio slučaj i sa prethodnim) nije održao promotivnu turneju. Početkom rata preselio je u Beograd i odbio je snimati nove albume sve dok rat nije završen – povratnički “Kad bi moja bila” pojavio se tek 1997. Prvu turneju koju je izveo po zemljama bivše Jugoslavije organizirao je 2001. što je bila pauza od gotovo dva desetljeća.

1996 – Objavljen Madonnin soundtrack album “Evita” s muzikom iz istoimenog filma i najveći hit bila je pjesma “Don’t Cry for Me Argentina”.

1996 – Prvi festival heavy metal i hard rock muzike Ozz Fest rođen u Phoenixu u Arizoni i Devoreu u Kaliforniji, a poput Lollapalooza festivala, koncipiran je kao putujući program.

1996 – Zoran Predin, lider mariborske rock grupe Lačni Franz, završio snimanje četvrtog solo albuma “Mentol bombon”, na kojem je u novim akustičarskim aranžmanima i s utjecajima ciganskog te donekle mađarskog i grčkog zvuka snimio neke od poznatih pjesama svoje grupe Lačni Franz, kao što su “Adijo, pamet”, “Zadnja večerja” ili “Gate na glavo”. Njima je u istom stilu dodao i dvije nove autorske pjesme, “Mentol bombon” i “Žalostna”.

2004Umro John Peel (65), svjetski slavni radijski DJ na BBC-u i TV prezenter. Bio je jedan od prvih koji je počeo emitirati psihodelični rock, dajući prostor Pink Floydu i ostalim rodonačelnicima žanra, pa onda reggae, a kasnije i punk u vrijeme kada mnogi to nisu ni pomišljali. U njegovim programima nastupile su uživo brojne slavne grupe, što je zabilježeno i u seriji “John Peel Sessions” albuma.

2008 – U Zetri održana dodjela godišnjih muzičkih nagrada “Indexi”, prvi put pod novim nazivom, nakon što se prethodnih sedam godina trofej zvao “Davorin”. Nagrada koja je dobila regionalni status dodijeljena je u osam kategorija u kojima su nominirani kandidati iz svih ex-Yu zemalja. Nagrađeni su: Hladno pivo (najbolji rock album), Laka (debitantski album), TBF (hip hop album); Toše Proeski (pop album i muška vokalna izvedba), Nina Badrić (ženska vokalna izvedba), Dunja Knebl (etno album) i Van Gogh (live album). Posebne nagrade za doprinos muzici dobili su Josipa Lisac, Pro arte, Kemal Monteno i Kultur Shock. Stalni trofej “Bodo Kovačević” pripao je Vlatku Stefanovskom, a nagrada za životno djelo dodijeljena je Fadilu Redžiću i Dragi Mlinarecu.

2014 – Umro Jack Bruce (71), škotski rock basista, pjevač i autor, primarno poznat kao član super-grupe Cream, koju su još činili gitarista-pjevač Eric Clapton i bubnjar Ginger Baker. Od 1969. do 2014. objavio je 14 solo albuma (posljednji ”Silver Rails” sedam mjeseci prije smrti). Magazin Rolling Stone u anketi rock kritičara i producenata proglasio ga je osmim najboljim bas gitaristom svih vremena.

2008 - Nagrada Indexi (Hladno pivo)
2008 – Nagrada Indexi za Hladno pivo i rock album godine