Na današnji dan u svijetu muzike: 07. avgust / kolovoz

Glas.ba RTV Na današnji dan

1954. – Rođen Rajko Dujmić, popularni pop kompozitor i klavijaturista, lider zagrebačke grupe Novi fosili.

1958. – Rođen Bruce Dickinson, pjevač engleske heavy metal grupe Iron Maiden.

1964. – Zametak rock festivala. U Richmondu u Engleskoj počeo je četverodnevni 4. Nacionalni jazz and blues festival, na kojem su prvi put uključeni i rock & blues izvođači – Eric Clapton, Long John Baldry, Manfred Mann, The Yardbirds i Rolling Stones. Naziv festivala promijenjen je 1971. u Reading Pop Festival.

1967. – Objavljen album ”The Byrds’ Greatest Hits”, najprodavaniji naslov u opusu američke rock and roll grupe The Byrds i jedna od najslavnijih kompilacija u rocku.

1968. – James Brown snimio u Vox studiju u Los Angelesu svoju autorsku pjesmu “Say It Loud – I’m Black and I’m Proud”, koja je kasnije proglašena za jednu od onih koje su promijenile rock and roll i izabrana među 500 najvećih songova svih vremena.

1969. – Drugi album engleske rock grupe Jethro Tull “Stand Up”, samo nekoliko dana poslije objavljivanja, dospio na prvo mjesto britanske top liste albuma, predvođen hitom “Fat Man”.

1984. – U svojoj 48. godini umrla Esther Phillips, jedna od najvećih američkih R&B vokalistica svih vremena.

1985. – Umro Slobodan Momčilović-Moka, osnivač i bubnjar megapopularnog pop sastava Novi fosili.

1997. – Garth Brooks, slavni američki country pjevač, održao free koncert u Central Parku u New Yorku pred oko milion gledatelja, a još 14.6 miliona vidjelo ga je u živom prijenosu HBO televizije.

2001. – U Splitu održan koncert grupe Daleka obala koji je snimljen i objavljen kao njihovo jedino live izdanje i dvostruki album pod nazivom “Uspomena”, što je posljednje diskografsko izdanje popularne splitske grupe.

2008. – Poslije 21 godine od razlaza, a u povodu 30 godina od osnivanja, grupa The Police okupila se u originalnoj postavi, Sting, Andy Summers i Steve Copeland, te krenula na reunion i istovremeno oproštajnu turneju, koja je počela u maju 2007. i završila na današnji dan 2008. godine koncertom u njujorškoj dvorani Madison Square Garden.