Ivo Robic - Aretha - Kaliopi

Na današnji dan u svijetu muzike: 29. april / travanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1899 – Rođen Duke Ellington, jedan od najutjecajnijih svjetskih jazz kompozitora i pijanista.

1963 – Stonesima 90 funti za prava. Menadžer Rolling Stonesa Andrew Oldham i agent Eric Easton potpisali su ugovor sa grupom kojim su otkupili od benda sva prava za prve snimke za iznos od 90 funti. Istovremeno, obavijestili su bend da klavijaturista Ian Stewart neće više biti stalni član live postave, jer je po njima šest ljudi na sceni bilo previše. Nakon toga su Stewartu dodijelili ulogu road menadžera, a nastavio je sa Stonesima svirati na studijskim snimanjima, kao i na koncertima – ali iza scene.

1965 – Već internacionalni slavni pjevač Ivo Robić priredio je u Zagrebu “Jubilarni koncert” kojim je obilježio 20 godina svog pjevačkog staža. Izveo je najpoznatije pjesme iz dotadašnjeg opusa, među kojima su prednjačile popularna “Samo jednom se ljubi” iz 1956. i prvi internacionalni uspjeh “Morgen” iz 1959. Dio repertoara s ovog koncerta Jugoton je iste godine objavio na albumu nazvanom također “Jubilarni koncert”, orijentirajući se samo na ranije neobjavljene pjesme. Riječ je o prepjevima numera koje je Robić snimao u inozemstvu kao “Ako me budeš voljela”, “Bit ćeš uvijek moja mala”, “Novčić”, “Maj, kad dođe maj”, “To je moja stvar” i druge.

1967 – Areta Frenklin objavila na singlu svoj najveći hit u karijeri, pjesmu “Respect”, sa albuma “I Never Loved a Man the Way I Love You”, koji se smatra jednim od najvećih izdanja popularne muzike. Pjesmu ”Respect” napisao je Otis Redding i snimio 1965. godine, ali s njom tada nije postigao takav rezultat kao Aretha.

1978 – Slovenska jazz-rock grupa September na Floridi završila snimanje albuma ”Domovina moja” koji je izdavčka kuća RTV Ljubljana objavila tek početkom naredne godine. Snimili su sedam numera, koje su većinom napisali pjevač Janez Bončina i klavijaturista Tihomir Pop Asanović, a naslovna tema “Domovino moja” će postati najslavnija pjesma iz njihove karijere.

1980 – Južnoafrička vlada zabranila emitiranje pjesme grupe Pink Floyd “Another Brick in the Wall”, nakon što su je crnački učenici prihvatili kao svoju himnu i znak protesta protiv podređenog položaja crne djece u školovanju.

1987 – Makedonska pop rock grupa Kaliopi u Zagrebu završila snimanje svog drugog albuma, koji je tek početkom naredne godine objavio PGP RTB pod nazivom “Rođeni”. Sve pjesme je komponirao lider grupe, basista Romeo Grill, tadašnji suprug pjevačice Kaliopi, čiji glas je obilježio cijeli opus makedonskog sastava. Naslovna pjesma, balada “Rođeni”, poznata i pod imenom “Bato”, postala je jedan od hitova godine u zemlji i najslavniji song u karijeri grupe – koja se ubrzo raspala.

1993 – Umro Mick Ronson (46), engleski gitarista, producent, kompozitor, aranžer i multiinstrumentalista. Bio je poznat po radu s Davidom Bowiem, te kao gostujući gitarista na snimanu mnogih drugih bendova, a jedno vrijeme je bio i član Dylanovog “Rolling Thunder Revue” live benda. Kao solista objavio je šest albuma. Na listi 100 najvećih rock gitarista svih vremena zauzima 64. mjesto.

1999 – Zagrebačka grupa Jinx završila rad na albumu “Pompei – ljetna ploča katastrofe”. Autor svih 10 pjesama je gitarista Gordan Muratović a.k.a. Coco Mosquito (osim “Kashish”, koji potpisuje cijeli bend) i ultimativni hitovi su postale “Sve je u redu” i “Koliko suza za malo sna”, a izdvojile su se, također, dobro prihvaćene “Zabranjenim cestama” i “Zar je stvarno došao taj dan”.