Riblja corba-1978 Lutka sa naslovne strane

Na današnji dan u svijetu muzike: 07. decembar / prosinac

Glas.ba RTV Na današnji dan

1942 – Rođen Žika Jelić, suosnivač i basist YU grupe.

1947 – Rođen splitski pop pjevač Oliver Dragojević.

1949 – Rođen Tom Waits, američki rock pjevač i autor.

1963 – Beatles vs. Beatles. Grupa Beatles je na današnji dan 1963. godine sa svojim drugim albumom pod nazivom “With the Beatles” izbila na čelo britanske top liste albuma, skinuvši s prve pozicije svoj vlastiti album – debitantski “Please Please Me”, koji je top listu predvodio punih 30 sedmica. Ni novi album “With the Beatles” nije bio manje popularan – na vrhu se zadržao 21 sedmicu, a na top listi proveo je ukupno godinu dana. Hitovi albuma bile su “All My Loving”, pjesma Lennona i McCartneya, te “Roll Over Beethoven”, obrada rock klasika Chucka Berryja.

1967 – Američki soul pjevač Otis Redding završio snimanje pjesme koja će ga proslaviti, “(Sittin on) the Dock of the Bay”, a ironijom sudbine poginuo je u avionskoj nesreći tri dana kasnije.

1969One hit wonder: Na Na Hey Hey Kiss Him. Steam je bila pop rock grupa iz New Yorka koja je postojala samo dvije godine, 1969.- 70. i objavili su samo jedan album. A na njemu su imali pjesmu koja spada u kategoriju – One hit wonders, odnosno čuda od jednog velikog hita. Pjesma se zove “Na Na Hey Hey Kiss Him Goodbye” i na današnji dan 1969. godine dospjela je do prvog mjesta američke top liste. No, još je slavnija postala nakon što je 1977. godine postala himna u američkoj baseball ligi, a kasnije je prihvaćena i u NHL ligi, te na australskim ragbi stadionima.

1971 – Bivši član Beatlesa, Paul McCartney, objavio ”Wild Lidfe”, svoj treći album i prvi sa svojom novom grupom Wings, za koji je od muzičke kritike dobio ispodprosječne ocjene.

1975Charles Boykin iz Tallahasseea na Floridi organizirao je spaljivanje ploča Eltona Johna i Rolling Stonesa tvrdeći da su oni grešni. Na taj način je reagirao na rezultate istraživanja u kojem je rečeno da je 984 od 1.000 lokalnih neudatih majki imalo seks tokom slušanja rock muzike.

1977Poginuo izumitelj LP-a. Na današnji dan u avionskoj nesreći poginuo je u 71. godini Peter Carl Goldmark, američki izumitelj  mađarskog porijekla. Pored još nekih inovacija vezanih uz televiziju, Goldmark će u povijesti muzike ostati upisan kao izumitelj long-play gramofonske ploče, slavnog LP-a.

1978 – PGP RTB objavio prvi singl nove rock grupe Riblja čorba s pjesmama “Lutka sa naslovne strane” i “On i njegov BMW”.

1987 – Umro Richard Taylor (47), član američke vokalne R&B grupe The Manhattans od 1962. do 1976.

2004 – Zagrebački rock pjevač Massimo objavio deveti studijski album “Vještina”. Na izdanje je uvršteno 14 rock standarda u novom aranžmanu, među kojima su se izdvojile “Bacila je sve niz rijeku” grupe Indexi, “Loše vino” Arsena Dedića i “Libar” Zlatana Stipišića Gibonnija.

2016 – Umro Greg Lake (69), britanski rock basista/gitarista/pjevač. Bio je u prvoj postavi grupe King Crimson s kojom je krajem šezdesetih snimio prva dva albuma “In The Court Of The Crimson King” i “In The Wake Of Poseidon” te koncertni ”Epitaph” (1997.). S klavijaturistom Keithom Emersonom i bubnjarom Carlom Palmerom 1970. formirao je progressive-symphonic rock grupu ELP, te su između 1970. i ’94. objavili devet studijskih albuma. Također, bio je u postavama i kasnijih super grupa, Asia te Emerson, Lake & Powel (jedini studijski album uradili su 1986.), a kao solo izdanja uradio je tri albuma, sva tri, zapravo, sa poznatim kolegama – sa gitaristom Garyjem Moorom albume Grage Lake (1981) i Manoeuvres (1983), te sa multi.instrumentalistom Geoffom Downesom album Ride the Tiger (2015).