Na današnji dan u svijetu muzike: 08. decembar / prosinac

Glas.ba RTV Na današnji dan

1943 – Rođen Jim Morrison, pravim imenom James Douglas Morrison, jedan od najkarizmatičnijih rock pjevača u povijesti, frontmen grupe The Doors.

1947 – Rođen Greg Allman, pravim imenom Gregory Lenoir Allman, američki rock i blues pjevač, klavijaturista, gitarista i kompozitor u southern rock grupi The Allman Brothers Band.

1957 – Rođen Phil Collen, gitarista engleske rock grupe Def Leppard.

1966 – Rođena Sinead O Connor, jedna od najslavnijih irskih rock pjevačica.

1968 – Pjevač i gitarista Graham Nash napustio grupu The Hollies i sa Davidom Crosbyjem i Stephenom Stillom formirao trio Crosby Stills and Nash.

1970 – Nepun mjesec nakon što su objavili debitantski album “Pruži mi ruku ljubavi”, grupa Pro Arte objavljuje i novi singl sa dvije pjesme, i to posve drugačije od prvijenca koji je imao rock prizvuk i naznake utjecaja svjetskih psihodeličnih rock trendova. Za prvu stranu singla određena je “Plačem (mama Juanita)”, ali numera sa B-strane se vrlo brzo pokazala kao hitmejkerski pun pogodak. Riječ je o pjesmi “Lola”.

1970 – Lider američke rock grupe The Dors, Jim Morrison, na današnji dan 1970. godine, dakle na svoj 27. rođendan, snimio je u studiju svoje stihove iz zbirke “An American Prayer”. Tek osam godina kasnije, odnosno 7 godina poslije Morrisonove smrti, Ray Manzarek, Robby Krieger i John Densmore, preostali članovi grupe The Doors, komponirali su i snimili muziku, koju su uz Morrisonovo recitiranje stihova objavili kao istoimeni album.

1976 – Grupa Eagles objavila osmi album ”Hotel California”, koji je ne samo njihovo najkomercijalnije studijsko izdanje, nego je i među najprodavanijim albumima u popularnoj muzici svih vremena, jedan od samo 9 čija je prodaja premašila 40 miliona kopija ploče. Naslova pjesma dobila je Grammy nagradu i jedna je od najslavijih rock balada ikad.

John Lennon daje autogram Chapmanu
John Lennon daje autogram Chapmanu

1980Ubijen John Lennon. Ispred svoje zgrade u New Yorku na današnji dan 1980. godine ubijen je John Lennon. Samo nekoliko sati nakon što je od Lennona dobio autogram, Mark David Chapman hladnokrvno mu je pucao u leđa i otišao kao da se ništa nije dogodilo. Najstrašnije od svega jest da je on nekoliko mjeseci planirao to ubojstvo.

1986 – Objavljen drugi album sarajevske pop grupe Plavi orkestar pod nazivom “Smrt fašizmu”, a uspješne pjesme bile su “Sava tiho teče” i “Kad si sam, druže moj”.

1987Đorđe Balašević objavio dvostruki live album “U tvojim molitvama”. Ukupno 15 pjesama snimljene su na koncertima u sarajevskoj Zetri, zagrebačkoj Ledenoj dvorani i beogradskom Sava centru 1986. te u Novom Sadu i Zagrebu, na Šalati 1987. godine. Tim songovima, među kojima su “Ne lomite mi bagrenje”, “Slovenska”, “Priča o Vasi Ladačkom”, “Svirajte mi jesen stiže dunjo moja” i “Odlazi cirkus”, pridodana je i jedna potpuno nova, snimljena u studiju – “Samo da rata ne bude”!

1985 – U beogradskoj hali Pionir održana rock večer prvog Mesama – Međunarodnog sajma muzike. Zvijezda večeri bila je grupa Riblja čorba, čija je pjesma “Pogledaj dom svoj anđele” proglašena hitom godine.

1987 – Objavljen peti i posljednji album beogradske grupe Poslednja igra leptira pod nazivom “Zajedno smo piškili u pesku”. Produkciju je obavio Kornelije Kovač i hitovi su bili “Ruska čokolada”, “Zajedno smo piškili u pesku”, “Tibet” i “Kurs za šmekere”.

2004Pokolj na rock koncertu. Bivši US marinac Nathan Gale je usred koncerta heavy metal grupe Damageplan u američkom gradiću Alrosa Villa počeo pucati prema sceni. S tri metka ubio jesolo gitaristu Darrella Abbotta, (poznat po scenskom imenu Dimebag Darrell), koji je preminuo na sceni, a ubio je još tri člana prateće ekipe, među kojima i – šefa stalnog security tima grupe.

2019 – Umro Juice Wrld (21), nova američka hip hop zvijezda pravog imena Jarad Anthony Higgins, čijih se čak 25 pjesama našlo na Billboardovom Hot 100 u manje od dvije godine nakon što se na sceni pojavio s debi albumom Goodbye & Good Riddance (2018.). Noseći singl “Lucid Dreams” s tog izdanja ostvario je meteorski uspjeh sa nekoliko stotina miliona pregleda na You Tube kanalu. Drugi album Death Race for Love objavio je 2019. i izdanje je jednako odlično prihvaćeno od strane publike i kritike, a hit singl “Bandit”, koji je snimio sa još jednim mladim američkim reperom, YoungBoy Never Broke Again, kao najavu trećeg albuma, izašao je dva mjeseca prije Higginsove smrti.