Arsen i Bora Čorba

Na današnji dan u svijetu muzike: 09. decembar / prosinac

Glas.ba RTV Na današnji dan

1934 – Rođen Junior Wells, američki blues pjevač i izvođač na usnoj harmonici.

1950 – Rođena Joan Armatrading, istaknuta engleska pjevačica i kantautorica.

1961 – U Londonu premijerno prikazan film “The Young Ones”, sa Cliffom Richardom u glavnoj ulozi, koji je bio jedna od najvećih inspiracija pionirima rocka na ovim prostorima, od Bijelih strijela do Indexa.

1966 – Objavljen album ”Fresh Cream”, prvo izdanje britanske rock super-grupe, koji su činili Eric Clapton, Ginger Baker i Jack Bruce. Američko izdanje sadrži prvu objavljenu pjesmu ”I Feel Free”, koja nije uvrštena na britansko izdanje, a kojeg je obilježio blues rock broj “Spoonful” autora Williea Dixona.

1966 – Izašao drugi album grupe The Who “A Quick One”, koji se smatra jednim od 500 najvećih u izboru Rolling Stonea i koji je naredne godine u Americi objavljen pod drugim nazivom  “Happy Jack”, a njegova naslovna pjesma je ostvarila najbolji rezultat na top listama.

1967 – Izašao šesti album Rolling Stonesa ”Their Satanic Majesties Request”, čije su uspješne pjesme “She’s a Rainbow” i psihodelična “2000 Light Years from Home”.

1969 – Rođen Jacob Dylan, sin Boba Dylana, koji je na muzičku scenu kročio 1989. kao lider rock grupe The Wallflowers,

1987 – Sarajevski Diskoton objavio treći i istoimeni album grupe Merlin, koji su obilježile pjesme ”Sretna Nova”, ”Niko kao ja (tvoj veseli Bosanac” i ”Božić je”.

1992Uz prvu godišnjicu smrti Karla Metikoša, domaćeg pionira rock and rolla te muzičkog i životnog partnera Josipe Lisac, koji je u 51. godini umro 10. 12. 1991., njemu u počast održan je koncert ”Ritam kiše”. Po ideji Dražena Vrdoljaka, Vladimira Mihaljeka Mihe i Josipe, na koncertu u Zagrebačkom Kazalištu mladih s pjevačicom su nastupili, između ostalih, Arsen Dedić, Aki Rahimovski, Zdenka Kovačiček, Psihomodo pop, Dino Dvornik i Neno Belan, a pjevali su pjesme Karla Metikoša iz njegovog repertoara dok je nastupao kao Mat Collins te njegove pjesme napisane za Josipine albume.

1993 – U studijima RTS u Beoogradu grupa Partibrejkers završila snimanje pjesama za album koji je početkom naredne godine objavljen pod nazivom “Kiselo i slatko” čiji je favorit bila pjesma ”Ja hoću da te volim (kako)”.

1996 – Fiktivna izdavačka kuća ZG market pustila na tržište CD i kasetu “Arsen & Bora Čorba – Unplugged ’87”. Riječ je o čuvenoj seriji koncerata koje su tokom 1987. u manjim prostorima u nekoliko gradova Slovenije, Hrvatske i Srbije zajedno izvodili Arsen Dedić, Bora Đorđević i Zoran Predin. Spomenuto bootleg izdanje snimljeno je na nastupu u beogradskom Pozorištu na Terazijama. Uprkos lošem zvuku, jer je koncert snimljen običnim kasetofonom, radi se o značajnom izdanju koje oslikava atmosferu jednog posebnog koncerta, ali i tadašnju situaciju kad je Arsen Boru nazivao “bratom”, a Bora izjavljivao da mu je velika čast da nastupa pored Dedića. Na možda najslavnijem domaćem bootleg albumu zabilježeno je Borino pjevanje hitova Riblje čorbe ”Dobro jutro”, ”Ne spavaj gola”, ”Kada padne noć”, ”Pogledaj dom svoj andjele” i drugih u odličnim unplugged aranžmanima, Arsenovo recitiranje te zajedničke izvedbe pjesama ”Takvim sjajem može sjati” i ”Lutka sa naslovne strane”.

2019 – Umrla Marie Fredriksson (61), pjevačica slavne švedske grupe Roxette. Karijeru je počela ranih 80-ih i prva zapažena pjesma bila je ”Annu doftar karlek”. Nakon što je 1986. s Perom Gessleom osnovala duet Roxette, te iste godine su izdali prvi album Pearls of Passion s kojim počinje njihov veliki uspjeh u Švedskoj, a sa baladom “It Must Have Been Love“, objavljenim u decembru 1987. kao non-album single, postaju i globalne zvijezde. Marie je izdala i tri solo albuma, dok je zadnji, deseti album Good Karm potpisan kao izdanje Roxette izdan u ljeto 2013. Javnost uglavnom nije znala da joj je tumor na mozgu dijagnosticiran 2002. godine, ali to pjevačicu nije zaustavilo da nastavi muzičku karijeru.