Fadil-Ipe-Metikoš

Na današnji dan u svijetu muzike: 10. decembar / prosinac

Glas.ba RTV Na današnji dan

1945 – Rođen Toots Hibbert, lider reggae grupe Toots & the Maytals.

1946 – Rođen Fadil Redžić, basista i autor u grupi Indexi.

1949 – Američki R&B pjevač i pijanista Fats Domino u J&M studiju u New Orleansu snimio pjesmu “The Fat Man”, objavljenu na njegovom prvom singlu, a ovaj broj se smatra jednim od prvih rock and roll snimaka.

1955 – Rođen Goran Ipe Ivandić, prvi bubnjar grupe Bijelo dugme.

1967 – Poginuo Otis Redding, američki soul pjevač, kojeg je proslavila pjesma “(Sittin on) the Dock of the Bay”, snimljena samo tri dana prije njegove pogibije i objavljena na posthumnom albumu “The Dock of the Bay” (1968). U Rock and Roll Hall of Fame primljen je 1989. Do njegove pogibije u avionskoj nesreću, u kojoj su stradala i četiri od šest članova njegovog pratećeg benda The Bar-Kays, objavljeno mu je šest studijskih i jedan koncertni album, a posthumno još 12. Čak su tri njegove pjesme, “Shake”, “(Sittin On) The Dock of the Bay” i “Try a Little Tenderness”, uvrštene među 500 najvećih songova svih vremena, a na listi 100 najvećih umjetnika Otis Redding je na 21. mjestu.

1972 – Rođen Brian Molko, gitarista, pjevač i autor u britanskoj alternativnoj rock grupi Placebo.

1974 – Rođena Meg White, bubnjarica alternativnog rock dueta The White Stripes.

1977 – Sedmi po redu u seriji Boom festivala, nakon Maribora, Ljubljane, Zagreba i Beograda, organiziran je, po prvi put, i u Novom Sadu. Novost je i termin, jer su svi prethodni održani u proljeće. Razlog za ovo kašnjenje bio je prvobitni plan da se festival održi u Skoplju, ali su lokalni suorganizatori, nakon dužih pregovora, odustali. U dvodnevnom programu, koji je počeo na današnji dan 1977. svirali su: Ibn Tup, Tetka Ana, Had, Cvrčak i mravi, Pu, Tako, Suncokret, Zebra, Tomaž Domicelj, Stakleno zvono, Zlatni prsti, Vatra, Zmajevi od Bosne & Vajta, Teatar Levo, Buldožer, Parni valjak, Smak, Vatreni poljubac, Atomsko sklonište i Leb i sol.

1987 – Grupa Pankrti u ljubljanskoj Hali Tivoli održala posljednji koncert pod nazivom “Zadnji pogo”.

1991 – U 51. godini umro Karlo Metikoš, alias Matt Collins, jedna od prvih internacionalnih jugoslavenskih rock zvijezda, životni i muzički partner Josipe Lisac. Pjevati je počeo 1957 godine i to na takmičenju “Prvi pljesak”. Dvije godine kasnije osnovao je VIS Regal. Izvodeći rock and roll, svirali su cijelo ljeto na Jadranu i tada je Metikoš upoznao veliki broj francuskih turista koji su bili oduševljeni njegovim pjevanjem i preporučili mu da se okuša u Francuskoj, gdje je počeo nastupati kao Matt Collins. Ugovor je potpisao sa Philipsom, a njegova pjesma, “Ritam kiše”, pjevana na francuskom jeziku, dolazi na vrh mnogih europskih top-lista. Metikoš se u Jugoslaviju vratio 1970. i ubrzo je upoznao Josipu Lisac, s kojom se vjenčao i počeo raditi na njezinim projektima. Od debitantskog “Dnevnik jedne ljubavi”, preko prvih domaćih rock opera “Grička vještica” i “Gubec beg”, do Josipinog albuma “Boginja” iz 1987., Metikoš je ostavio neizbrisivi trag u domaćem rocku.

1999 – Umro Rick Danko, kanadski rock muzičar i pjevač, najpoznatiji kao član grupe The Band.

2007 Led Zeppelin u londonskoj O2 Areni svirao svoj prvi koncert nakon 19 godina. Originalna postava benda, Jimmy Page, Robert Plant i John Paul Jones prvi put su zajedno izašli na scenu poslije smrti bubnjara Zeppelina, Johna Bonhama. A na ovom koncertu umjesto njega je svirao njegov sin, Jason Bonham. Više od milion ljudi aplicirali su za jednu od 18.000 ulaznica za ovaj događaj.