RnR Circus

Na današnji dan u svijetu muzike: 11. decembar / prosinac

Glas.ba RTV Na današnji dan

1924 – Rođena Big Mama Thornton, pravim imenom Willie Mae Thornton, američka rhythm and blues pjevačica i autorica, jedna od upečatljivih predstavnica tzv. Texas-bluesa.

1958 – Rođen Nikki Sixx, basista američke glam metal rock grupe Mötley Crüe.

1962 – Rođen Nenad Janković aka dr. Nele Karajlić, pjevač i autor u grupi Zabranjeno pušenje.

1964 – Ubijen Sam Cooke, američki gospel, R&B i soul pjevač, jedan od pionira soul žanra. Menadžer motela u Los Angelesu pucao je u njega, jer je “vjerovao da gost prijeti njegovoj sigurnosti”. Posthumno je objavljeno još nekoliko pjesama Sama Cookea. Izdvaja se “A Change Is Gonna Come”, jedan od ranih protestnih songova i označen kao njegovo najveće autorsko djelo – a rangiran je kao 12. među spomenutih 500 najvećih songova svih vremena. U rock and roll Kuću slavnih Sam Cooke je primljen 1986., a kada mu je 1999. dodijeljen Grammy za životno djelo, proglašen je i kao 16. na listi 100 najvećih umjetnika svih vremena.

1968 – Američka rock grupa Blood, Sweet & Tears objavila drugi studijski album nazvan prema imenu bensa. Kao jedno od njihovih najuspješnijih izdanja, uvršten je u knjigu “1001 Albums You Must Hear Before You Die”. Među zapaženim pjesmama albuma je “Spinning Wheel”,

1968 – Pet dana nakon objavljivanja albuma “Beggars Banquet”, Rolling Stonesi su krenuli u realizaciju ideje koja je trebala biti spektaluralna promocija tog albuma. Tako su na današnji dan organizirali snimanje TV specijala i live sessiona pod nazivom “Rock & Roll Circus”. U kombinaciji sa klovnovima i akrobatama, pored Stonesa svirali su John Lennon & Yoko Ono, The Who, Jethro Tull, Taj Mahal, Marianne Faithfull i ad-hoc grupa The Dirty Mac, koju su činili Lennon, Clapton, Keith Richards i Mitch Mitchell iz grupe The Jimi Hendrix Experience. Jagger je, navodno, snimku ovog programa mrzio, pa zbog toga ni album ni film službeno nisu bili objavljeni sljedećih skoro trideset godina. Na tržište je album pušten tek 14. 10. 1996.

1970John Lennon objavio prvi solo album nakon raspada Beatlesa, “John Lennon/Plastic Ono Band”, za koji je dobio najviše ocjene od gotovo svih značajnih muzičkih magazina. Sve pjesme komponirao je Lennon i među istaknutima su “Mother” i “Working Class Hero”.

1973 – Jugoton objavio singl grupe Time s pjesmom “Reci, Ciganko, što mi na dlanu piše” kao nosećim brojem na A-strani i pjesmom “Makedonija” na B-strani. Obje je napisao lider grupe i pjevač Dado Topić, a premda su izdavač i autor očekivali drugačije, hit je postala “Makedonija”, predstavljajući danas jedan od nekoliko najvećih i najslavnijih naslova grupe Time.

1978 – Dvodnevnim programom priređenim na novosadskom Sajmištu, završena je bogata priča o serijalu Boom koncerata, koji su priređivani u Mariboru, Ljubljani, Zagrebu i Beogradu i okupljali najznačajnije domaće rock bendove, a ovaj sedmi novosadski je bio kraj. Nastupili su Aerodrom, Generacija 5, Riblja čorba, Suncokret, Zvuk ulice, Gordi, Izazov, Bumerang, Paraf, Prljavo kazalište, Pekinška patka, Leb i sol, Den Za Den, Galija, Tako, Tomaž Domicelj i Vatreni poljubac.

1980 – Jugoton objavio singl beogradske grupe Bulevar, koju je kao autor i pjevač predvodio Dejan Cukić, s pjesmama “Nestašni dečaci” i “Moja lova, tvoja lova”, a prvi broj je i najpoznatiju u opusu ovog sastava.

2007 – Objavljen Gibonnijev dvostruki live album “Acoustic/Electric” sa 16 njegovih najvećih hitova u akustičarskoj i električarskoj izvedbi, kao “Činim pravu stvar”, “Mirakul”, “Tempera”, “Libar”, “Anđeo u tebi”, “U ljubav vjere nemam” i dr.

2012 – Umro Ravi Shankar (92), indijski “sitar maestro”, u rock svijetu poznat po radu sa gitaristom Beatlesa Georgeom Harrisonom (Concert for Bangladesh). Popularna američka pop jazz pojevačica, autorica i pijanistica Norah Jones njegova je izavnbračna kćerka.