The Doors zadnji koncert

Na današnji dan u svijetu muzike: 12. decembar / prosinac

Glas.ba RTV Na današnji dan

1915Rođen Frank Sinatra, legendarni američki pevač i Oskarom nagrađeni glumac.

1940Rođena Dionne Warwick, američka r&b, soul i gospel pjevačica, druga poslije Arethe Franklin među ženskim vokalima sa najviše ulazaka na Hot 100 listu.

1943Rođen Dicky Betts, gitarista i pjevač u grupi Allman Brothers Band, uz Grega Allmana njihov  glavni autor pjesama.

1943Rođen Grover Washington Jr, američki jazz funk / soul jazz muzičar.

1945Rođen Vlatko Marković, jedan od radijskih DJ pionira u Bosni i Hercegovini.

1947Rođen Slobodan M. Kovačević, gitarista, autor i lider splitske grupe More, prije koje je svirao u grupi Pro arte.

1953 – Rođen Bruce Kulick, američki rock gitarista, član pratećeg benda Michaela Boltona te grupa Kiss i Grand Funk Railroad.

1965 – Zagrebački kantautor Arsen Dedić nastupio u beogradskom Domu sindikata što je bio njegov prvi solistički koncert u karijeri.

1970 Zadnji nastup Doorsa sa Morrisonom. Najavljujući predstojeći album “LA Woman” (objavljen u proljeće ’71.) The Doors su održali prvi koncert u Dallasu, 11. decembra 1970., i prošao je dobro. Naredni, 12. 12., u New Orleansu, nije bio uspješan i zapravo je prekinut, jer je pijani Jim Morrison  imao raspad na sceni. Dogovorom članova, to je bio kraj benda i, završavajući snimak najavljenog albuma, Morrison je odlučio da se sa svojom djevojkom Pamelom preseli u Pariz, gdje je umro 3. 7. 1971.

1974 – Gitarista Mick Taylor napušta Stonese, jer je kao gitarista ”želio nešto drugačije”, a naredne godine će ga naslijediti Ronnie Wood.

1980Bijelo dugme objavilo album ”Doživjeti stotu”. Nove pjesme Goran Bregović je napisao pod utjecajem novog vala, pa su “Doživjeti stotu”, “Ha, ha, ha”, “Lova” ili “Zažmiri i broj” bile sasvim drugačije od numera na prethodnim albumima. Raniji i prepoznatljivi stil očitovao se uglavnom u baladi “Pristao sam, biću sve što hoće”.

1980The Clash objavio trostruki album “Sandinista”, koji je zajedno sa ranijim “London Calling” uvršten među 500 najvećih svih vremena. Najuspješniji singlovi novog izdanja bili su “The Magnificent Seven” i “The Call Up”.

1982 – U ljubljanskom Tivoli studiju grupa Discpilina kičme završila sedmodnevno snimanje debi albuma koji je pod nazivom “Sviđa mi se da ti ne bude prijatno”  početkom naredne godine objavila mariborska izdavačka kuća Helidon.

1985 Umro Ian Stewart (47), irski rock klavijaturista i suosnivač Rolling Stonesa, a u proljeće 1963. prestao je biti njihov stalni član u postavi i preuzeo ulogu road menadžera, ali se i kao instrumentalista pojavljivao na njihovim albumima.

1988 – U zagrebačkom klubu Kulušić nastupila grupa EKV radi snimanja za svoj novi live album. Prvi put je EKV u Kulušiću svirao 1986. također radi snimanja koncertnog albuma, koji je u izdanju RTV Ljubljana objavljen naredne godine, no ovaj drugi koncert će se kao CD pojaviti  tek 1997.

1991 – Helidon izdao album “El Desperado” riječke rock grupe Let 3. Pored novih koncertnih favorita ”Fuck Famiglia”, ””El Desperado””, ”Pokvarena žena (Žilogriz)”, ”Ha, ha, ha” i ”Mona”, album  uključuje novu verziju klasika Termita ”Vjeran pas” u kojima je bas gitaru svirao Damir Martinović Mrle, vođa ”letovaca”. Bend se poslije ovog izdanja profilira u najjači i najaktivniji riječki rock proizvod.

2007Umro Ike Turner (76), jedan od američkih pionira rock and rolla, koji je najveću popularnost doživio u 1970-ima, radeći sa svojom tadašnjom suprugom Tinom Turner.

2020 – Umro Damir Kukuruzović (45), znameniti sisački jazz gitarista. Smatran je gitarističkim virtuozom i svirao je s najvećim muzičarima svog doba.  Bio je bio organizator mnogobrojnih jazz festivala u Hrvatskoj od kojih je najpoznatiji Siscia open jazz & blues festival.