EKV

Na današnji dan u svijetu muzike: 02. novembar / studeni

Glas.ba RTV Na današnji dan

1944 – Rođen Keith Emerson, engleski klavijaturista i kompozitor, član grupa Nice i Emerson, Lake & Palmer (ELP).

1967 – Londonski psihodelični hard rock trio Cream objavio drugi album ”Disraeli Gears”, uvršten među 500 najboljih u rocku svih vremena, te u Grammy Hall of Fame, a ocjena da je riječ o njihovom masterpiecu utemeljena je dobrim dijelom na pjesmi  “Sunshine of Your Love”, koju potpisuju Jack Bruce, Eric Clapton i Pete Brown, a otpjevali su je Bruce i Clapton.

1969 Creedence Clearwater Revival objavili četvrti studijski album ”Willy and the Poor Boys”, čime su ostvarili svojevrsni fenomen – bio je to njihov treći album objavljen te iste godine, a prethodna dva su izašla u januaru i avgustu. Ovim albumom dominirale su pjesme  “Down on the Corner” i “Fortunate Son”, a potonja je uvrštena u nacionalni Recording Registry pri američkoj Kongresnoj biblioteci kao “culturally, historically, or aesthetically significant”.

1977 – Drugi album ljubljanske rock grupe Buldožer pod nazivom “Zabranjeno plakatirati” objavljen nakon što je master godinu dana proveo u “bunkeru”, jer su urednici PGP-a neke stihove ocijenili pornografskim – pa je ploču objavio mariborski Helidon. Sporne pjesme bile su “Helga”, “Dobro jutro, madam Jovanović” i “Doktore, pomozite”.

1978 – Objavljen debi album grupe The Police ”Outlandos d’Amour” na kojem je najveći uspjeh postigla pjesma  “Roxanne”, a zapažene su još  “Can’t Stand Losing You” i “So Lonely” i sve ih je napisao Sting. Album se smatra jednim od 100 najboljih debija svih vremena.

1983 – Diskoton izdao četvrti album grupe Divlje jagode pod nazivom “Čarobnjaci” i uspješne pjesme bile su  “Nazovi me”, “Morrison”, “Čarobnjaci” i “Metalni radnici”.

1993 – Izašao ”The Yellow Shark”, 62. drugi po redu i posljednji album Franka Zappe, koji je preminuo 4. 12. 1993. u svojoj 53. godini.

1993Frank Sinatra objavio album ”Duets” na kojem je snimio 13 pjesama koje su s njim otpjevali Luther Vandross, Aretha Franklin, Barbra Streisand, Julio Iglesias, Gloria Estefan, Tony Bennett, Natalie Cole,  Charles Aznavour, Carly Simon, Liza Minnelli,  Anita Baker, Kenny G i Bono Vox.

1983 – Izašao sedmi album engleske rock pjevačice Kate Bush ”The Red Shoes”, vrlo zanimljiv zbog famozne ekipe muzičara koji su sudjelovali u njegovom snimanju, a među kojima su bili Eric Clapton, Prince, Jeff Beck, Gary Brooker, Michael Kamen i niz drugih. Uspješne pjesme bile su “Rubberband Girl”, “And So Is Love” i naslovni broj.

1986 – Koncert beogradske rock grupe EKV u zagrebačkom klubu Kulušić, održan 2. 11. 1986., bio je jedan od pet njihovih rasprodanih uzastopnih nastupa, ali se od ostalih razlikovao zbog toga što je ovaj sniman za njihov prvi živi album. Pod nazivom “EKV 86 Live”, objavila ga je početkom naredne godine njihova dotadašnja izdavačka kuća RTV Ljubljana.

1999 – U Sao Paolu u Brazilu u svojoj 38. godini poginuo novosadski autor Mitar Subotić Suba, glazbenik koji je sredinom 80-ih poznat postao pod pseudinimom Rex Ilusivii i bio je jedan od najoriginalnijih alternativnih rock stvaralaca u bivšoj Jugoslaviji. Stradao je pokušavajući spasiti master trake svog albuma “Tanto Tempo Bebel Gilberto” u požaru koji je izbio u njegovom studiju u Sao Paolu, gdje je tada živio nakon što je prethodno nekoliko godina proveo u Parizu.

1999 – Izašao treći album grupe Rage Against the Machine “The Battle of Los Angeles”, koji je uvršten u listu 500 Greatest Rock & Metal Albums of All Time, kao i globalnu listu 500 najvećih albuma, dok je pjesma “Guerrilla Radio” nagrađena Grammy trofejom kao najbolja hard rock izvedba.

2003 – U svojoj 58. godini u Sarajevu umro novinar, voditelj i jedan od prvih i najagilnijih kroničara domaćih pop-rock zbivanja, Vlatko Marković. Ovaj pionir muzičkog novinarstva, krajem 60-ih u programu Radio Sarajeva utemeljio je redovnu top listu koja će godinama biti poznata i kao “Koncert za deset gramofona”. Nekoliko godina pred smrt, kao urednik u programu Federalne Televizije, počeo je klasificirati video arhivu rock muzike koja je u prethodnim decenijama proizvedena za program Televizije Sarajevo i započeo je realizirati dokumentarni serijal pod nazivom “Pop rock metropola”. Serijal, nažalost, zbog njegove iznenadne smrti od moždanog udara, nije završen.

2006 – Na dodjeli MTV Europe Music Awards za 2006. godinu u Copenhagenu nagradu u kategoriji “Best Adria Act” dobila je beogradska pjevačica Aleksandra Kovač. Nominirani su bili još Edo Maajka, Let3, slovenska pop pjevačica i pijanistica Neisha i slovenski rock bend Siddartha.

2007 – Beogradska rock grupa Partibrejkers objavila sedmi album ”Sloboda ili ništa”, sa 12 pjesama koje su potpisali Nebojša Antonijević i Zoran Kostić Cane.

2007 – Izašao četvrti album splitske hip hop grupe The Beat Fleet (TBF) pod nazivom ”Galerija Tutnplok” i među zapaženim pjesmama su ”Đita”, ”Fantastična”, ”Lud za njom” i ”Smak svita”.